Sjeverna Dalmacija

Sjeverna Dalmacija gravitacijsko je područje Zadra i Šibenika.

Zadar


Zadar je jedno od najpopularnijih hrvatskih turističkih odredišta, osvojit će Vas svojom posebnom atmosferom i bogatim životom – bilo danju ili noću. Ljeti je Zadar domaćin Glazbenim večerima u sv. Donatu, Zadarskom kazališnom ljetu, Festivalu suvremene glazbe, KalelargArt – Street art festivalu, te urbanom festivalu Zadar snova. Zasigurno ćete se zabaviti i na Noći punog miseca, Millennium Jump-u ili na jednom od koncerata svjetskih glazbenih atrakcija.

Kao grad spomenik okružen povijesnim zidinama, Zadar je prava riznica arheološkog i spomeničkog blaga antičkog, srednjovjekovnog i renesansnog razdoblja, kao i brojnih suvremenih arhitektonskih ostvarenja poput prvih Morskih orgulja na svijetu. Iz svih povijesnih razdoblja sačuvane su brojne crkve i spomenici kulture na kojima su vidljiva umjetnička graditeljstva svih stilovaitih krajolika i svjetova, toliko zanimljivih priča...

Šibenik

Šibenik je smješten na središnjem Jadrana, u slikovitom, razvedenom zaljevu u koji utječe Krka, jedna od najljepših hrvatskih krških rijeka.
Otočni dio Šibensko-kninske županije čine 242 otoka, otočića i hridi. Najbrojnija otočna skupina su Kornati koji se ističu svojom izvanrednom ljepotom prepoznatljivom diljem svijeta.

Karakteristična mediteranska klima s vrućim ljetima te suhim i blagim zimama. U najvećem dijelu regije pušu bura i jugo, a duž obalnoga pojasa i osvježavajući maestral.

Šibenik je prepoznatljiv po svojim kulturno-povijesnim znamenitostima te prirodnim ljepotama, a može se pohvaliti s čak dva spomenika pod zaštitom UNESCO-a, katedralom sv. Jakova i tvrđavom sv. Nikole te dva nacionalna parka, Krka i Kornati. U gradu se nalaze čak tri tvrđave: sv. Mihovil, Barone, sv. Ivan te sv. Nikola s morske strane odakle puca prekrasan pogled na kanal sv. Ante i sam grad Šibenik.

Sjeverna Dalmacija

Možda će vas zanimati

Google karta