Apulia i Basilicata - jug Italije

Bari, Italija

Vrsta putovanja

Vrsta putovanja

Zrakoplovom

Destinacija putovanja

Destinacija

Italija

Vrijeme trajanja

Vrijeme trajanja

4 dana

Voditelj putovanja

Voditelj putovanja

uključen

Maksimalna veličina grupe

Veličina grupe

do 30 osoba

Hotel 3*

Vrsta smještaja

Hotel 3*

Noćenje s doručkom

Usluge

Noćenje s doručkom

Garantirano

Pogodnost

Garantirano

Zagreb

Polazište

Zagreb

Zrakoplovom

Vrsta prijevoza

Zrakoplovom

Termini putovanja
09.10

Opis programa

Apulia i Basilicata -  jug Italije
Zrakoplovom iz Zagreba
4 dana / 3 noćenja
GARANTIRANI POLASCI
Predviđeni hotel: Ibis Style Brindisi 3*
zrakoplovne pristojbe i naknade uključene u cijenu

1. dan: ZAGREB – BRINDISI - HOTEL
Sastanak putnika u Zračnoj luci Zagreb dva sata prije polaska zrakoplova kod kioska Tiska. Let zrakoplovom za Brindisi u na liniji FR6687 18:10 sati. Po dolasku 19:45 organizirani transfer do hotela i smještaj u sobe. Noćenje.

2. dan: fakultativni izlet OSTUNI – POLIGNANO A MARE - BARI
Doručak. Poslije doručka predlažemo cjelodnevni izlet autobusom Ostuni-Polignano a Mare i Bari. (doplata prilikom rezervacije aranžmana). Odlazak u Ostuni, prekrasan gradić udaljen samo 8 km od obale Jadranskog mora. Njegov stari grad zapravo je citadela koja je izgrađena na vrhu brdašca te ju i dalje okružuju antičke zidine. Ostuni se smatra arhitektonskim biserom te se često naziva i „Bijeli grad“ (La Città Bianca) zbog bijelih zidina, uskih uličica te tipične arhitekture s bijelo obojanim građevinama. Najznačajniji spomenici grada ujedno su i gradske najveće građevine – katedrala i biskupska palača, zajedno s brojnim palačama lokalnih aristokratskih obitelji. Nastavljamo do obližnjeg obalnog mjesta Polignano a Mare, smještenog na vrhu 20 metara visoke vapnenačke litice iznad kristalno čistog Jadrana. U šetnji prema njegovoj povijesnoj jezgri, prolazimo kraj balkona koji se otvaraju prema plavetnilu, stoga grad uistinu opravdava svoje ime „na moru“. To je ujedno i rodni grad Domenica Modugna, autora poznatog hita iz pedesetih godina „Nel blu dipinto di blu“ (ili popularno Volare). Slijedi kratka šetnja po znamenitostima mjesta kao što su Piazza Vittorio Emanuele s crkvom Matrice, Palazzo dell'Orologio, poznata plaža Lama Monachile. Slobodno vrijeme za sladoled, kavu ili šetnju zgodnim uličicama. Preporuka je probati njihov ˝caffe speciale˝ i panzerotto, jedan od najpopularnijih zalogaja ovog kraja. I na kraju Bari, kao i cijela Apulija, odiše pravim šarmom juga Italije koji je zadržao pravi „talijanski duh“. Šetnja s voditeljem putovanja glavnim znamenitostima grada – Barri Vechia, utvrđeni srednjovjekovni dio grada s labirintom vijugavih uličica – Basilica di San Nicola – Duomo di Bari, bizantinska katedrala – utvrda Castello Normanno-Svevo. Predlažemo šetnju Muratom, modernim središtem gradskog života u Bariju koji se počeo razvijati početkom 19.st. i kojeg krase mnogobrojne trgovine, kafići i restorani. Povratak u hotel, noćenje.

3. dan: fakultativni izlet ALBEROBELLO - MATERA
Doručak. Danas je na programu izlet u možda najpoznatiji lokalitet Apulije i Basilicate (prijava i doplata prilikom rezervacije aranžmana). Stižemo u Alberobello, slikoviti gradić jugoistočno od Barija smješten na dva brdašca, jedan od najljepših primjera jedinstvene narodne arhitekture (trulli), koje karakteriziraju kuće s kružnim tlocrtima sa stožastim krovovima. Neobične građevine koje čine gradske četvrti, s izgledom kao iz bajke, trulli se od 1996. g. nalaze na popisu organizacije UNESCO, a radi se o kućicama koje datiraju iz 14.st., izgrađene bez žbuke od nepravilnog vapnenačkog kamenja. Navodno ih je izmislio jedan grof u 17.st. kako bi uštedio na porezu, a danas su posebnost ove regije jer se nalaze samo u Apuliji. U njima se može i boraviti, a neka vas ne iznenadi budu li vas stanovnici tih kućica nagovarali da uđete u neku od njih, za naknadu naravno, ali cijene nisu visoke. Danas ima u gradu oko 1500 ovakvih kućica i služe u razne svrhe. Nastavljamo prema regiji Basilicati, gdje nam je cilj grad Matera. Matera je planinski grad u Basilicati, poznat po naseobinama koje datiraju još iz paleolitika, a nazivaju se sassi (uvrštene na UNESCO-ov popis svjetske baštine). Jedinstven grad, nezaboravan i poseban, Matera plijeni neobičnim izgledom i upravo je zbog toga bila poprište snimanja „Pasije“ Mela Gibsona. Stari dio grada prepun je špilja koje su izdubili pastiri koji su boravili na tom području, a koje su danas dio baštine ovoga grada – sve do prije pedesetak godina gotovo 20 000 ljudi je donedavno živjelo u tim špiljama! Predlažemo posjet špilji Cassa grotta, cijena ulaznice 5 eur po osobi. Povratak u hotel. Slobodna večer. Noćenje.

4. dan: HOTEL – LECCE – BRINDISI – ZAGREB
Doručak i odjava iz soba. Krećemo na izlet u Lecce. Lecce je povijesno mjesto te jedan od najznačajnijih gradova regije Apulija. Lecce je glavni grad poluotoka i pokrajine Salento, odnosno on je „peta“ talijanske „Čizme“. Izgrađen je u baroknom stilu te nosi nadimak „Firenca juga Italije“ zahvaljujući brojnim baroknim spomenicima. Te skulpture napravljene su zahvaljujući posebnom kamenu, nalik vapnencu, vrlo mekanom i savitljivom. Posjetit ćemo crkvu svetog Križa, katedralu smještenu na impozantnom trgu, prošetat ćemo uz rimski amfiteatar i po Corso Vittorio Emanuelle. Grad Lecce pod utjecajem je grčke kulture od samog osnivanja grada, čak se još uvijek u nekim gradićima u okolici Leccea govori tzv. griko jezikom koji ima korijene u grčkom jeziku. Nakon šetnje gradom kraće slobodno vrijeme za kupovinu, cappuccino, i sl. Odlazak prema Brindisiju. Prije odlaska u zračnu luku posjetit ćemo središte tog grada koji potječe još iz antike. Antički je Brindisium bio završna točka Via Appije, što je tada bilo simbolizirano dvama stupovima 19 m visokim, mramornim. I tada, kao i danas, Brindisi ima ulogu vrata prema Istočnom Sredozemlju, a nakon otvaranja Sueskog kanala 1869. dobio je važnu ulogu polazišta za promet s Indijom i Dalekim istokom. Šetnja Brindisijem, kraće slobodno vrijeme i odlazak prema zračnoj luci. Prijava na let prema Zagrebu u 17:05, slijetanje planirano u 18:40 sati.Rok za prijavu: do 7 dana prije polaska ili dok ima mjesta

Informacije o letu:
ZAG BDS 18:10 19:45
BDS ZAG 17:05 18:40

Popusti:
- 80% popusta za jedno dijete do 1,99 godina u pratnji dvije odrasle osobe, dijete nema svoje sjedalo u avionu i ne plaća zrakoplovne pristojbe ako su one posebno naznačene
- 20% popusta za jedno dijete od 1,99-11,99 godina u pratnji dvije odrasle osobe, dijete ima svoje sjedalo u avionu
- trokrevetne sobe na upit

Doplata za jednokrevetnu sobu:  990 kn obavezna doplata ako osoba spava sama u sobi

Doplate:
- Izlet Alberobello i Matera (uključuje povratni transfer, pratnju voditelja putovanja, parkirne takse, takse za ulazak u gradove) – odrasli 350 kn, djeca do 15 godina 250 kn (prijava i uplata prilikom rezervacije putovanja; minimalno 15 prijavljenih)
- Izlet u Ostuni - Polignano a Mare - Bari (uključuje povratni transfer, pratnju voditelja putovanja, parkirne takse, takse za ulazak u gradove) – odrasli 350 kn, djeca do 15 godina 250 kn (prijava i uplata prilikom rezervacije putovanja; minimalno 15 prijavljenih)

Važne napomene:
- Vremena polazaka zrakoplova u programu navedena su prema redu letenja zrakoplovne kompanije Ryanair objavljenom u 2022. godini i podložna su promjeni.
- Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte.
- Završno pismo vam dostavljamo e-mailom 72 sata prije putovanja – to je završni dokument potreban za putovanje (sadrži informacije o točnom vremenu polaska, kontakt i ime voditelja putovanja i sl.).
- Fakultativnu ponudu (ulaznice, večere i slično) plaćate na licu mjesta voditelju putovanja u eurima (ili lokalnoj valuti zemlje u koju se putuje) osim ako nije u programu putovanja navedeno plaćanje prije puta.
- Organizator putovanja nije odgovoran za povećanje cijena ulaznica, fakultativnih izleta navedenih u programu na dan formiranja programa.
- Organizator putovanja ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja.
- Organizator putovanja zadržava pravo promjene redoslijeda programa.

Italija je država na jugu Europe. Sastoji se od poluotoka i dva velika otoka na Sredozemnom moru, Sicilije i Sardinije. Jedinu kopnena granica joj se nalazi na sjeveru, na Alpama, gdje graniči s Francuskom u zapadnom dijelu, Švicarskom na sjeverozapadnom dijelu, Austrijom na sjevernom dijelu, te Slovenijom na sjeveroistočnom Dijelu. Uz kopnene granice ima i morsku granicu s Hrvatskom. Neovisne države San Marino i Vatikan nalaze se unutar teritorija Italije.

Granične, vizne i zdravstvene formalnosti:
Za državljane RH viza za Italiju nije potrebna, ali je za putovanje potrebna važeća osobna iskaznica ili putovnica. Putnici koji nisu hrvatski državljani dužni su se informirati o viznom režimu zemlje u koju putuju na stranici Veleposlanstva države čiji su državljani.

U slučaju gubitka ili otuđenja putnog dokumenta najbliže predstavništvo Hrvatske u Italije nalazi se u Napulju ili Rimu.

Konzulat Republike Hrvatske u Talijanskoj Republici (Napulj) se nalazi na adresi Via Torquatto Tasso 480, 80127 Napoli, Italija.

Kontakt podaci: tel. 0039 081 7148 482, fax. 0039 081 7148 482, e-mail napoli@consolatocroazia.it. Počasni konzul: Gianluigi Cimmino.

Cijena uključuje

prijevoz zrakoplovom kompanije Ryanair na relaciji Zagreb-Brindisi-Zagreb u ekonomskoj klasi
zrakoplovne pristojbe i naknade
ručna prtljaga (kofer do 10 kg dimenzija 55 cm x 40 cm x 20 cm)
tri noćenja s doručkom u izabranom hotelu 3* na širem području Brindisi
autobusni transfer u dolasku i povratku
izlet u Lecce i Brindisi na povratku
vanjske razglede prema programu
voditelja putovanja – vođenje tijekom cijele ture na hrvatskom jeziku
pripremu, organizaciju i jamčevinu putovanja

Cijena ne uključuje

doplata za kofer do 20 kg koji morate predati doplata iznosi 610 kn (OBAVEZNA UPLATA prilikom rezervacije aranžmana)
dodatne sadržaje i troškove koji nisu predviđeni programom, osobne troškove (piće, dodatni obroci, telefon, karte za javni gradski prijevoz i sl.)
boravišnu pristojbu u iznosu od 1,5-3 eur po osobi po noćenju – plaća se na recepciji hotela (točan iznos boravišne pristojbe bit će objavljen u završnom pismu)
doplata za jednokrevetnu sobu: 990 kn obavezna doplata ako osoba spava sama u sobi
doplatu za fakultativni izlet Alberobello i Matera
doplatu za fakultativni izlet u Ostuni - Polignano a Mare - Bari
napojnicu za vodiča – po želji, nije obavezno, no ako ste zadovoljni uslugom, organizacijom i trudom naših vodiča, lijepo ih je nagraditi (preporuka prosječnog iznosa napojnice 2-2,5 eur po osobi po danu; iznos napojnice ovisi o Vašoj procjeni i zadovoljstvu te može biti i viši i niži, a određujete ga sami u slučaju da istu želite ostaviti)
putno osiguranje: osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju, oštećenja i gubitka prtljage, dragovoljno zdravstveno osiguranje za vrijeme puta i boravka u inozemstvu, osiguranje za slučaj otkaza putovanja te osiguranje kojim se osiguravaju troškovi pomoći i povratka putnika u mjesto polazišta u slučaju nesreće i bolesti

Lokacija putovanja

Bari, Italija

ID01 - 316

Lidija Tikvić

Program uređuje

Član Elisa tima od Jun 2008

od
2.990 kn 2.790 kn