Atena i Antička Grčka Premium

Atena, Grčka Prikaži na karti

Vrsta putovanja

Vrsta putovanja

Autobusom

Destinacija putovanja

Destinacija

Grčka

Vrijeme trajanja

Trajanje

8 dana

Voditelj putovanja tijekom putovanja.

Voditelj putovanja

uključen

Predstavnik na destinaciji

Veličina grupe

do 49 osoba

Hotel 3*/4*

Vrsta smještaja

Hotel 3*/4*

ZG-VŽ-ČK

Polazište

ZG-VŽ-ČK

Noćenje s doručkom

Usluga

Noćenje s doručkom

Autobusom

Vrsta prijevoza

Autobusom

Termini putovanja
30.03 25.05 15.08 26.10

Opis programa

Atena i Antička Grčka Premium
Autobusom iz Zagreba, Slavonskog broda + Varaždin
8 dana / 7 noćenja
Smještaj: u hotelima 3/4*

1. dan Zagreb – SOLUN
Polazak iz Zagreba u 5:00 sata. Ugodna vožnja kroz Srbiju i Makedoniju prema Grčkoj uz povremene odmore tijekom puta. Dolazak u Solun u ranim večernjim satima. Smještaj u hotel. Solun je drugi najveći grad u Grčkoj, jedan od najstarijih gradova i najveća luka u Europi koja se rasprostire uzduž Solunskog zaljeva na oko 17 km. Kroz svoju povijest uvijek je bio na raskrižju civilizacija i mjesto gdje se susreću istok i zapad i razvio se u savršenu kombinaciju velikih kultura i religija. Noćenje.

2. dan SOLUN – KALAMBAKA / METEORA – ATENA
Doručak i odjava iz hotela. Slijedi panoramska vožnja Solunom: rimski forum, grčka agora, Aristotelov trg, Trg sv. Sofije s Katedralom, Rotunda, Galerijev slavoluk i na kraju Bijela kula. Nastavak putovanja prema Kalambaki, gradiću koji se nalazi u podnožju spektakularnih, visokih stijena – Meteora. Ime Meteora u slobodnom prijevodu sa grčkog znači "lebdeće stijene" jer izgledaju kao da lebde između zemlje i neba. Način na koji je priroda kreirala ove divove od čak 500 m visine stvarno je impresivan, a na vrhovima stijena izgrađen je najveći kompleks manastira na svijetu. Nekada ih je bilo 24, neki su se srušili dok se drugima gubi svaki trag, a danas ih je ostalo 6 (2 ženska i 4 muška) i uvršteni su na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine. Obilazak dva manastira, svi su u funkciji, te u njima žive redovnici (ulaznice uz doplatu, trajanje cca. 3,5 sata). Slobodno vrijeme za kupovinu suvenira te nastavak putovanja prema Ateni, glavnom gradu Grčke i najstarijoj prijestolnici zapadnog svijeta. Po dolasku smještaj u hotel. Nakon kraćeg odmora odlazak u grad s voditeljem putovanja (gradskim prijevozom) i prvo upoznavanje srce i duše grčke prijestolnice. Opće je poznato da je u Grčkoj jedna od najboljih kuhinja na svijetu, pa predlažemo fakultativnu večeru u tipičnoj grčkoj taverni uz folklorni program grčke glazbe i plesova. Noćenje.

3. dan ATENA
Doručak. Odlazak u razgled znamenitosti antičke i moderne Atene (pješice) uz audio slušalice koje će vam omogućiti da pratite razgled na najbolji način. Atena je grad u kojemu se vješto isprepliće staro i novo, antika i moderno. Sve važne znamenitosti u današnjoj Ateni koncentrirane su uglavnom u samom centru grada: trg Sintagma s zgradom Parlamenta gdje se svakog punog sata izmjenjuje straža tradicionalno odjevenih vojnika Evzona koji čuvaju Grob neznanog vojnika – muzej Akropole – Zeusov hram – Nacionalni vrtovi u srcu grada, u blizini grčkog parlamenta – stadion Panathinaiko, na kojem su održane prve moderne Olimpijske igre, u potpunosti izgrađen od bijelog mramora – Hadrijanov slavoluk – ulica Stadiou sa svojim zdanjima (Nacionalna knjižnica, Sveučilište u Ateni, Atenska akademija) – Nacionalni arheološki muzej – trg Omonia, užurbano središte grada prepuno je trgovina, barova i restorana – avenija kraljice Sofije – trg Monastiriki u vrlo autentičnom dijelu grada koji je ime dobio po samostanu koji se nekada ovdje nalazio, ali od kojega je danas ostala samo mala crkva. Ovdje se nalazi džamija iz 18. stoljeća, a trg okružuje veliki broj restorana, kafića i suvenirnica – Adrianou šetnica – zajedničku šetnju završavamo kod Agore, svjetovnog dijela antičke Atene. Slobodno vrijeme za vlastite programe. Noćenje.

4. dan ATENA
Doručak. Danas nastavljamo razgled Atene. Kako bismo izbjegli velike gužve odmah odlazimo na antičku Akropolu, najpoznatiju akropolu na svijetu i najveći simbol Grčke (ulaznica uz doplatu – plaćanje voditelju putovanja na licu mjesta). Kompleks koji predstavlja svetište posvećeno je božici Ateni, zaštitnici grada, smješten je na 150 m visokom brdu ravnog vrha u središtu grada. Legenda kaže da su se Atena i Posejdon borili za čast da budu zaštitnici najvažnijeg grada Atike. Posejdon je svojim trozupcem udario u kamen iz kojeg je potekla voda. No, ipak, iz te borbe Atena je izašla kao pobjednik poklonivši Grcima drvo masline. Zbog svoje povijesne važnosti, Akropola se nalazi na UNESCO-vom popisu svjetske kulturne baštine.
Obilazak Akropole: Propileji, svečani ulaz na Akropolu – hram božice Atene Nike je jedno od najljepših arhitektonskih zdanja koje svojom ljepotom i jednostavnošću ostavlja bez daha – Partenon, najbolji i najvažniji primjer klasične grčke umjetnosti, hram posvećen Ateni – hram Erehtejon gdje ćemo naučiti što su to karijatide. Prije nego se spustimo s Akropole, imat ćemo priliku uživati u panoramskom pogledu na Atenu koja se doima toliko velikom da ju jednostavno teško uhvatiti pogledom, a grad je u potpunosti bijele boje. Spuštamo se s Akropole u čijem se podnožju nalazi Dionizijev amfiteatar, mjesto na kojem su se izvodile drame grčkih dramskih pisaca te nastavljamo do Hadrijanovog slavoluka koji je dijelio Atenu na Tezejev i Hadrijanov dio, a nedaleko se nalazi i Zeusov hram – nekada najveći hram kopnene Grčke. Slobodno poslijepodne za uživanje u Ateni. Predlažemo posjet slavnom Muzeju Benaki ili Muzeju kikladske umjetnosti. Noćenje.

5. dan ATENA – PELOPONEZ – ATENA
Slobodno vrijeme za uživanje u Ateni. Predlažemo cjelodnevni fakultativni izlet na Peloponez koji će vas oduševiti spojem prirodnih bogatstva i povijesti, te upoznati s istinskom antičkom Grčkom. Vožnja u smjeru Argolide preko Korintskog kanala (6,3 km dug i 76 m dubok kanal koji spaja Egejsko i Jonsko more), kratka pauza za slikanje s mosta iznad čuvenog kanala. Nastavak vožnje do Epidaura – povijesnog gradića antičke Grčke i svetišta boga Asklepija. Razgled savršeno očuvanog grčkog amfiteatra poznatog po čudesnoj akustici (čija tajna do danas nije otkrivena), ostaci stadiona i prvo lječilište antičke Grčke..
Odlazimo do Nafpliona, prekrasnog primorskog gradića i prvog glavnog grada moderne Grčke. Ukrašavaju ga tri utvrde i stari grad raskošne arhitekture s uređenim trgovi sa kojih se odvajaju uske popločane ulice u raznim pravcima ... s obzirom da je bio bivša mletačka kolonija mnogi ga nazivaju i Egejski Napulj.  Slijedi odlazak do obližnje Homerove Mikene, nekadašnjeg središta antičke Grčke i prijestolnice kralja Agamemnona. Napravit ćemo stanku za posjet radionici keramike i za ručak. Obilazak Atrejeve riznice – Lavljih vrata s prvim reljefom na grčkom tlu – kiklopskih zidina – Agamemnonove grobnice – kraljevskih grobnica. Slobodno vrijeme.  Povratak u Atenu u kasnim poslijepodnevnim ili večernjim satima. Noćenje.

6. dan ATENA – rt SUNION i POSEJDONOV hram – ATENA
Doručak. Slobodno prijepodne za samostalno istraživanje grada ili posjet novom Muzeju Akropole, impresivnoj građevini smještenoj ispod same Akropole u kojem su izloženi predmeti iz najblistavijeg razdoblja grčke povijesti. U poslijepodnevnim satima predlažemo fakultativni izlet do 70-tak km udaljenog rta Sunion i doživljaj prekrasnog zalaska sunca u jedinstvenom Posejdonskom hramu. Do rta Sounion vozit ćemo se uz prekrasnu Atensku riveru sa savršenim pogledom na Saronski zaljev. Rt Sunion je odavno odigrao važnu ulogu u grčkoj mitologiji i povijesti kao sveto mjesto kojim dominira jedna od najvećih arheoloških znamenitosti Grčka – hram Posejdona, boga mora. Hram je smješten na samo rubu rta s kojeg se pruža prekrasan pogled na Egejsko more od kojeg zastaje dah i jedan od najljepših zalazaka sunca koji ste ikada mogli zamisliti. Slobodno vrijeme. Povratak u Atenu u večernjim satima. Noćenje.

7. dan ATENA – DELFI – SKOPJE
Raniji doručak i odjava iz hotela. Krećemo prema antičkom lokalitetu Delfi koje su Grci nekada smatrali središtem svijeta. Delfi su poznati po proročici Pitiji koja je u transu proricala dvosmislena proročanstva vezana uz religiju, ratovanja i politiku. Vjeruje se da su Delfi doživjeli svoj procvat upravo zbog tajanstvenih isparavanja koja su izlazila iz kamena te tako ovom mjestu dala sakralni karakter s velom misterije. Iako su Delfi bili opljačkani, a blago odneseno, dio bogate povijesti ipak se može pronaći i otkriti u obližnjem Arheološkom muzeju. Posjet lokalitetu Delfi (ulaznica uz doplatu – plaćanje voditelju na licu mjesta) koje se sastoji od dva odvojena sveta područja, koja su međusobno udaljena malo više od 1 km: Aponolovo svetište s brojnim spomenicima i svetim putem koji vodi prema Apolonovom hramu – Atenino svetiše s hramovima, oltarima i riznicom te čuveni Tholos – stadion s tribinama isklesanim u stijeni gdje su se svake četiri godine održavale delfske igre – amfiteatar... Nastavak putovanja prema Skopju, makedonskoj prijestolnici koja se smjestila u dolini između sedam brda koja prema legendi predstavljaju začaranog zmaja koji je postao zaštitnikom grada. Po dolasku smještaj u hotel. Noćenje.

8. dan SKOPJE – Zagreb
Doručak i odjava iz hotela. Skoplje je nakon potresa 1963. godine obnovljeno, pa je dosta spomenika i arhitekture zapravo nedavno izgrađeno. Slijedi panoramski razgled grada (autobusom i pješice): gradska utvrda Kale u blizini samoga središta grada, s koje se pruža prekrasan pogled na Skopje, s jedne strane na novi stadion “Filip II Arena”, a s druge strane na na centar grada – stara željeznička stanica koja je danas Gradski muzej – središnji gradski bulevar – Feudalna kula, kompleks muzeja – spomen kuća i spomenik Majke Tereze, najpoznatije i jedine dobitnice Nobelove nagrade za mir iz Makedonije – trijumfalna kapija Makedonija – Trg Makedonija, glavni trg na kojem je impozantan spomenik „Ratniku na konju“, spomenik Aleksandru Velikom – simbol grada Kameni most iz 6. stoljeća koji zapravo spaja stari i novi dio grada – spomenik Filipu Makedonskom – Mustafa pašina džamija, jedna je od najveličanstvenijih građevina osmanskog razdoblja – Stara Čaršija (najveći otvoreni bazar na Balkanu), zanatski, kulturni i povijesni dio Skopja koji svjedoči o osmanskom utjecaju –  Daut Pašin Hamam iz 15. stoljeća, danas umjetnička galerija – Sat toranj – spomenik Skender bega – crkva sv. Spasa djelomično građena pod zemljom zbog starog turskog zakona po kojem su crkve morale biti niže od džamija kako ih ne bi nadvisivale – stara gradska tržnica … Slobodno vrijeme. Nastavljamo vožnju prema Hrvatskoj. Dolazak u kasnim večernjim/ranim jutarnjim satima.


Doplate:
- boravišna pristojba cca. 2 eur po sobi i noćenju (obavezna doplata voditelju putovanja na licu mjesta)
- doplata za jednokrevetnu sobu (obavezna doplata kad putuje samo 1 osoba) 160 €
- doplata za transfer Varaždin-Zagreb-Varaždin 22 €, minimum 10 putnika
- doplata za dodatno prazno sjedalo u autobusu 153 € – nudimo vam veći komfor ukoliko želite sjediti sami

Sami birate cijenu putovanja koja vam najviše odgovara, a cijene se razlikuju u dijelu autobusa gdje želite sjediti:
Doplata nije obavezna. Raspoloživost odabranih sjedala je na upit i podložna provjeri prilikom rezervacije.
- OSNOVNA cijena – sjedala od 29 pa nadalje iznosi 468 €
- REDOVNA cijena – sjedala od 9 do 28 iznosi 488 €
- PLUS cijena – sjedala 3, 4, 5, 6, 7 i 8 (na pojedinim putovanjima moguća su i sjedala 1 i 2) iznosi 498 €

Fakultativna doplata:
- ulaznica za manastire Meteora cca. 3 € po manastiru (djeca do 12 godina besplatno)
- tipična grčka večera u taverni na Plaki s tradicionalnim programom 55 € – 3 slijeda / piće se plaća dodatno
- ulaznica za Akropolu 20 € / studenti i djeca do 18 godina besplatno
- izlet Peloponez 50 € (izlet uključuje: prijevoz autobusom, razglede prema programu uz audio slušalice) + ulaznice: za Epidaur 12 € (studenti i stariji od 65 godina 6 € / djeca do 18 godina besplatno), za Mikenu 12 € (studenti i stariji od 65 godina 6 €/ djeca do 18 godina besplatno)
- izlet rt Sunion i Posejdonov hram 40 € (izlet uključuje: prijevoz autobusom, razglede prema programu i ulaznica za Posejdonov hram)
- ulaznica za Apolonov hram na lokalitetu Delfi 12 € / osobe do 25 godina besplatno

GRČKA:
Grčka se prostire na oko 132 tisuće km2 u jugoistočnoj Europi, na južnome dijelu Balkanskoga poluotoka, između Egejskoga mora na istoku, Jonskoga na zapadu i Sredozemnoga na jugu. Ima veoma razvedenenu obalu koja je pretežno strma s mnoštvom  otoka i  poluotoka. Na sjeverozapadu graniči s Albanijom, na sjeveru sa Sjevernom Makedonijom i Bugarskom, a na istoku s Turskom. Prevladava sredozemna klima, u brdovitim predjelima unutrašnjosti planinska. Grčka je jedna od najstarijih država na svijetu s neobičnom i bogatom poviješću. Naseljena od prapovijesti, bila je plodno tlo za razvoj mnogih kultura od kojih se ističu: Minojska kultura (oko 3000. pr.n.e.), Mikenska kultura (oko 1900. pr.n.e.) i naposljetku Helenske kulture koja je prerasla u antičku kulturu (Stara Grčka) koja je utjecala na razvitak i Europe i Bliskog Istoka. U Grčkoj živi oko 10 milijuna stanovnika, od čega većinu čine Grci, glavni grad je Atena. Stanovnici su uglavnom pripadnici Grčke pravoslavne crkve, ali ima i muslimana, katolika i drugih.

Napomena:
Rok za prijavu: do popune mjesta odnosno 7 dana prije polaska.
Minimalan broj prijavljenih putnika: 40 putnika.

Granične, vizne i zdravstvene formalnosti:
Hrvatskim državljanima je za ovo putovanje potrebna osobna iskaznica ili putovnica.
Putnici koji nisu hrvatski državljani dužni su informirati se o viznom režimu zemlje u koju putuju na stranici Veleposlanstva države čiji su državljani.
Putnici su dužni informirati se o trenutnim okolnostima vezanim uz putovanje i uvjete ulaska u zemlju u koju putuju na službenoj stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske https://mvep.gov.hr/informacije-za-gradjane-244593/konzularne-informacije-22730/preporuke-za-putovanja-22854/upozorenja/245044

Organizator zadržava pravo izmjene redoslijeda izvođenja programa putovanja (redoslijed izvedbe/satnica unutar definiranih termina programa, fakultativne usluge i sl.). Za ovo putovanje vrijede sljedeći opći uvjeti organizatora.

Cijena uključuje

prijevoz turističkim autobusom prema programu putovanja
7 noćenja s buffet doručkom u hotelima 3*/4* u dvokrevetnim sobama tuš/WC/TV (1 noćenje u Solunu, 5 noćenja u Ateni i 1 noćenje u Skopju)
razglede prema programu (izvana)
voditelja putovanja na hrvatskom jeziku
jamčevno osiguranje, troškove organizacije i prodaje

Cijena ne uključuje

doplatu za jednokrevetnu sobu (obavezna doplata ako osoba putuje sama)
sve što nije navedeno kao uključeno (ulaznice za objekte koji se posjećuju tijekom razgledavanja, dodatne sadržaje i troškove koji nisu predviđeni programom, troškove osobne prirode kao što su piće, dodatni obroci, telefon, karte za javni gradski prijevoz i slično)
putno osiguranje i osiguranje za slučaj otkaza putovanja (otkaz od strane putnika), preporučamo
boravišna pristojba cca. 2 eur po osobi i noćenju (obavezna doplata voditelju putovanja na licu mjesta)
doplata za transfer Varaždin - Zagreb - Varaždin
doplata za dodatno prazno sjedalo u autobusu,

Dora Tikvić

Program uređuje

Član Elisa tima od Mar 2021

Provjeri sve termine i cijene