Egej kolijevka civilizacije - Troja - Assos - Efez - Antalya

Vrsta putovanja

Vrsta putovanja

Zrakoplovom

Destinacija putovanja

Destinacija

Istanbul

Vrijeme trajanja

Trajanje

7 dana

Voditelj putovanja tijekom putovanja.

Voditelj putovanja

uključen

Lokalni turistički vodič na destinaciji

Lokalni vodič

uključen

Predstavnik na destinaciji

Lokalni predstavnik

uključen

Predstavnik na destinaciji

Veličina grupe

do 23 osoba

Hotel 3*/4*/5*

Vrsta smještaja

Hotel 3*/4*/5*

Polupansion

Usluga

Polupansion

Zagreb

Polazište

Zagreb

Autobusom

Vrsta prijevoza

Autobusom

Zrakoplovom

Vrsta prijevoza

Zrakoplovom

Termini putovanja
20.10

Opis programa

Egej – kolijevka civilizacije

Zrakoplovom iz Zagreba
7 dana / 6 noćenja
Predviđeni hoteli:
- u Çanakkale u hotelu Oytun Park 3* ili sl.
- u Ayvaliku u hotelu Grand Temizel 5* ili sl.
- u Izmiru u hotelu Kaya Prestige 4* ili sl.
- u Denizliju u hotelu Adempira 5* ili sl.
- u Antalyi u hotelu Best Western Plus Khan 4* ili sl.
Zrakoplovne pristojbe i naknade uključene u cijenu aranžmana

1. dan ZAGREB – ISTANBUL – GALIPOLJE – DARDANELI/ÇANAKKALE (cca 300 km)
Sastanak putnika u zagrebačkoj zračnoj luci Franjo Tuđman 2 sata prije leta. Polijetanje zrakoplova za Istanbul na letu Turkish Airlinesa, TK 1054 u 08.50h. Dolazak u Istanbul u 12.00h po lokalnom vremenu. Nakon obavljenih pograničnih formalnosti, ukrcaj na autobus i polazak prema Galipolju. Vožnja sjevernom obalom Mramornog mora, drevnom pokrajinom Trakijom do Galipolja, poluotoka na kojem se vodila jedna od najkrvavijih bitki Prvog svjetskog rata. Obilazak spomen-obilježja (pod zaštitom UNESCO-a) na poginule turske i strane vojnike tijekom strahovite borbe 1915. godine, a potom odlazak do brodske luke, ukrcaj na trajekt te prelazak morskog tjesnaca Dardanela koji spaja Mramorno i Egejsko more. Dolazak u Çanakkale te prijava i smještaj u hotel, večera, noćenje.

2. dan ÇANAKKALE – TROYA – ASSOS – AYVALIK (cca 200 km)
Nakon doručka putovanje nastavljamo prema Troji (UNESCO), legendarnom gradu i poprištu Trojanskog rata, dijelom opjevanog u Homerovoj Ilijadi. Po dolasku u ovu prijestolnicu drevne pokrajine Troade obilazak arheoloških ostataka: Atenin hram, Bouleuterium (gradska vijećnica), kamena rampa i druge znamenitosti iz različitih povijesnih razdoblja. Odlazimo potom do Assosa, starog grčkog grada, u kojem je živio poznati filozof Aristotel i otvorio Filozofsku akademiju. Posjet Akropoli i hramu božice Atene s prekrasnim pogledom (za vedra se vremena može vidjeti i grčki otok Lezbos); gradskim zidinama, osmanskoj džamiji, kazalištu i antičkoj luci. Nastavak putovanja prema Ayvaliku, u osmansko doba važnom trgovačkom središtu. Po dolasku u večernjim satima, prijava i smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

3. dan AYVALIK – PERGAM – IZMIR (cca 180 km)
Doručak. Vožnja do Pergama (današnji Bergam), antičkog grada koji je u helenističko doba bio središte slavne Pergamske države. Grad je dobio naziv po pergamentu, pisaćoj podlozi dobivenoj preradom kože ovaca ili koza. Obilazak lokaliteta: Asklepion, čuveno svetište i lječilište, posvećeno bogu medicine i Apolonovom sinu; aleja s kolonadama; ostaci Zeusovog oltara, najljepšeg ikad sagrađenog (njemački su arheolozi u potpunosti prenijeli Zeusov hram u Berlin i danas je jedna od glavnih atrakcija u Pergamon muzeju; Trajanov hram, kazalište; crvena bazilika, originalno izgrađena kao hram egipatskog boga Osirisa, no u razdoblju ranog kršćanstva pretvorena u baziliku. Slijedi polazak put Izmira, poznate turističke destinacije na obali Egejskog mora, „bisera na zapadu Turske“, moderne metropole s bogatom povijesnom i kulturnom baštinom. Grčki „otac povijesti“ Herodot nekoć ga je opisao kao „grad pod najljepšim nebom i s najboljom klimom na Zemlji“. Po dolasku, prijava i smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

4. dan IZMIR – EFEZ – PAMUKKALE/DENIZLI (cca 280 km)
Nakon doručka, odlazak prema Efezu, antičkoj metropoli i jednom od najbolje očuvanih arheoloških lokaliteta na svijetu. Obilazak: Celsusova knjižnica; Hadrijanov hram; Agora; grčko-rimski amfiteatar; bazilika sv. Ivana; ostaci hrama posvećenog grčkoj boginji Artemidi, jedno od sedam svjetskih čuda Staroga vijeka. Odlazak potom do kuće sv. Marije u kojoj je navodno provela u tajnosti zadnje godine života te dalje prema Pamukkalama, odnosno obližnjeg grada Denizlija. Po dolasku, prijava i smještaj u hotel, večera, noćenje.

5. dan DENIZLI – PAMUKKALE – ANTALYA (cca 250 km)
Nakon doručka odlazak do „pamučne palače“, jednog od najimpresivnijih prirodnih fenomena Turske, kompleksa od niza bijelih i neobično oblikovanih plitkih terasastih bazena od vapnenca omeđenih stalaktitima, a ispunjava ih mineralna voda čarobne plave boje. Stanka za fotografiranje. Posjet i obližnjem Hierapolisu (Svetom gradu) osnovanom u 2 st.pr.Kr. Tu se nalaze ostaci kupelji, hramova i drugih starogrčkih i starorimskih spomenika te originalne ranokršćanske građevine, zbog čega je zajedno s Pamukkalama upisan na UNESCO-vu listu svjetske baštine. Nastavak putovanja prema Antalyi, jednom od najljepših gradova na mediteranskoj obali Turske. Po dolasku, prijava i smještaj u hotel, večera i noćenje.

6. dan ANTALYA
Doručak. Slobodan dan za odmor. Prošećite ovim biserom turske rivijere bogatim poviješću, upoznajte znamenitosti, posjetite jedan od najvećih bazara na Mediteranu i počastite se nekim lokalnim proizvodom ili delicijom. Večera. Noćenje.

7. dan ANTALYA – ISTANBUL – ZAGREB
Doručak i odjava iz hotela. Oko 10 sati prijevoz prema zračnoj luci. Prijava za let Turkish Airlinesa za Istanbul, TK 2415 u 13.25h. Dolazak u 15.00h te nastavak leta za Zagreb na liniji TK 1055 u 18.35h. Očekivani dolazak u 19.40h po lokalnom vremenu. Završetak programa.


*Ultra first minute i first minute cijene vrijede do 60, odnosno 30 dana prije polaska ili do popunjenja određenog broja mjesta!
Zrakoplovne pristojbe i naknade uključene u cijenu aranžmana.

Doplate:
- doplata za jednokrevetnu sobu: 305 € (obavezna doplata ako osoba putuje sama)

Popusti na pomoćnom ležaju:
- Dijete 2-6,99  godina: 299 €
- Dijete 7-11,99  godina: 199 €
- Stariji od 12 godina: 30 €

Napomena uz smještaj u trokrevetnoj sobi:
Trokrevetne sobe se najčešće sastoje od 2 odvojena ili 1. bračnog ležaja + pomoćni krevet.
Kvadratura sobe često je ista ili slična dvokrevetnoj sobi te time komoditet može biti smanjen.

Fakultativna ponuda, cijene po osobi (prijava prilikom rezervacije – plaćanje na licu mjesta):
-  Paket ulaznica (Galipoljski park; arheološki lokaliteti u Troji i Assosu; akropola u Pergamu; Efez – arheološki lokalitet, bazilika sv. Ivana, kuća sv. Marije, Artemidin hram, Hierapolis): 135 €

Red letenja (sve lokalna vremena):
TK1054    20JUN/20OCT ZAGREB      ISTANBUL     08:50  12:00
TK2415    26JUN/26OCT ANTALYA     ISTANBUL     13:25  15:00
TK1055    26JUN/26OCT ISTANBUL    ZAGREB       18:35  19:40

Korisne informacije – Turska:
Službeno ime države: Republika Turska
Glavni grad: Ankara
Površina: 780.580 km²
Broj stanovnika: 83.154.997 (od toga u Istanbulu 15.519.267, 2019.)
Službeni jezik: turski
Vjera: islam (99% zastupljena)
Vremenska razlika: +1h u odnosu na Hrvatsku
Valuta: nova turska lira – TRY. 1 EUR ≈ 32,77 TRY
Električni napon: 220 V i 50 Hz, ali preporuča se ponijeti univerzalni putnički adapter
Pozivni broj zemlje: +90
Mobilne mreže: uporaba mobilnih telefona je moguća, preporučamo provjeru s mobilnim operaterom u Hrvatskoj
Hrana: turska kuhinja je poznata po raznolikosti. Podjednako su zastupljena jela od ribe i morskih plodova kao i mesna jela. Obilje povrća pripremljeno na najrazličitije načine obogaćuje ovu mediteransko-orijentalnu kuhinju.
Odjeća i obuća: preporučamo jednostavnu odjeću i udobnu obuću. Duge suknje i duge hlače bit će u skladu s očekivanjem lokalnog stanovništva u manjim gradovima i selima gdje inače nema puno turista. Također, ženama savjetujemo ponijeti lagani šal, koji može poslužiti i kao pokrivalo za glavu pri razgledavanju muslimanskih vjerskih objekata. Prilikom ulaska u muslimanske vjerske objekte, turisti se trebaju držati običaja vezanih za odjeću i obuću (pokrivene ruke i noge, žene-pokrivena kosa maramom, obuću izuti ispred džamije).

Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte. Molimo da obratite pažnju o propisima vezanim uz prijevoz prtljage u međunarodnom zračnom prometu, kao i na težinu i količinu Vaše prtljage. Za prtljagu je odgovorna zrakoplovna kompanija. Po osobi dozvoljeno je nositi 1 komad prtljage maksimalne težine do 23 kg (ovisno o polasku). Ručna prtljaga podložna je pregledu, ne dozvoljava se unošenje tekućina tj. ograničeno je unošenje tekućina u zrakoplov, dozvoljeno je po osobi 1 komad ručne prtljage do 8 kg unjeti u zrakoplov.

U slučaju promjene reda letenja (vremena, zračne luke) organizator putovanja zadržava pravo promjene redosljeda programa putovanja, kao i u slučaju promjene radnog vremena znamenitosti, muzeja i sl.

Kategorizacija smještaja u Turskoj odgovara službenoj hotelskoj kategorizaciji zemlje i može se razlikovati od hrvatskih standarda.

Cijene fakultativne ponude i ulaznica bazirane su prema stanju siječnja 2023. i mogu biti podložne promjeni.

Putna isprava: putovnica koja za hrvatske državljane (ako je riječ o običnoj putovnici) mora biti valjana još najmanje 150 dana od datuma ulaska u Tursku.

Molimo informirajte se o preporukama za putovanja i upozorenja za Tursku na službenim stranicama MVEP-a.
Sve osobe koje putuju u Tursku moraju imati valjano putno-zdravstveno osiguranje koje pokriva razdoblje boravka u toj zemlji.

Organizator zadržava pravo izmjene redoslijeda izvođenja programa putovanja (redoslijed izvedbe/satnica unutar definiranih termina programa, fakultativne usluge i sl.). Za ovo putovanje vrijede sljedeći opći uvjeti organizatora.

Cijena uključuje

Povratni prijevoz zrakoplovom u ekonomskoj klasi prema programu (Zagreb-Istanbul/Antalya-Istanbul-Zagreb);
Pristojbe zračnih luka od 198 € (podložno promjeni, konačni iznos utvrđuje se na dan izdavanja karata);
Prijevoz turističkim autobusom prema programu;
Smještaj u Çanakkale u hotelu Oytun Park 3* ili sl. u dvokrevetnoj sobi na osnovi 1 polupansiona;
Smještaj u Ayvaliku u hotelu Grand Temizel 5* ili sl. u dvokrevetnoj sobi na osnovi 1 polupansiona;
Smještaj u Izmiru u hotelu Kaya Prestige 4* ili sl. u dvokrevetnoj sobi na osnovi 1 polupansiona;
Smještaj u Denizliju u hotelu Adempira 5* ili sl. u dvokrevetnoj sobi na osnovi 1 polupansiona;
Smještaj u Antalyi u hotelu Best Western Plus Khan 4* ili sl. na osnovi 2 polupansiona;
Sve razglede prema programu u pratnji licenciranog lokalnog vodiča;
Voditelja putovanja iz Zagreba;
Pripremu i organizaciju putovanja te jamčevinu.

Cijena ne uključuje

doplatu za jednokrevetnu sobu (obavezna doplata ako osoba putuje sama),
ulaznice za objekte koji se posjećuju tijekom razgleda;
doplate za fakultativne usluge i obroke koji nisu predviđeni programom;
osobne troškove, pića i napojnice te ostalo što nije navedeno pod cijena uključuje;
putno osiguranje (preporučujemo).

Dora Tikvić

Program uređuje

Član Elisa tima od Mar 2021

Provjeri sve termine i cijene