Istanbul 5 dana - Predbožićni shopping

Istanbul, Turska Prikaži na karti

Vrsta putovanja

Vrsta putovanja

Adventska putovanja

Destinacija putovanja

Destinacija

Istanbul

Vrijeme trajanja

Trajanje

5 dana

Voditelj putovanja tijekom putovanja.

Voditelj putovanja

uključen

Predstavnik na destinaciji

Veličina grupe

do 40 osoba

Hotel 5*

Vrsta smještaja

Hotel 5*

Noćenje s doručkom

Usluga

Noćenje s doručkom

Garantirano

Pogodnost

Garantirano

Zagreb

Polazište

Zagreb

Zrakoplovom

Vrsta prijevoza

Zrakoplovom

Termini putovanja
11.12

Opis programa

ISTANBUL CITY TOUR
11.12-15.12.2023.

1. dan: dolazak u Istanbul
Sastanak putnika u zračnoj luci Zagreb 2 sata prije leta i prijava za charter let na relaciji Zagreb – Istanbul. Po dolasku u zračnu luku Istanbul slijedi transfer do hotela Mercure Istanbul West Hotel & Convention Center 5* i smještaj u sobe za 4 noćenja.

2. dan: Istanbul – čarobna metropola
Nakon doručka odlazak do nekadašnjeg hipodroma, izvornog okupljališta stanovnika, gdje ćete vidjeti tri monumentalna spomenika kasne Antike. Nakon toga posjetit ćete Plavu džamiju. Kada je bila izgrađena, Plava džamija bila je jedina na svijetu sa 6 minareta. Izgradnja ove džamije počela je 1609. i završena je 1616. godine. Nakon toga očekuje Vas najvažnije remek-djelo bizantske umjetnosti - Aja Sofija. Prvotno je to bila kršćanska crkva koja je 1453., nakon pada Carigrada, pretvorena u džamiju. Od 1934. služila je kao poznati muzej te je 2020. ponovno proglašena džamijom. Slijedi posjeta trgovini modnih proizvoda od kože.
Za one koji žele vidjeti više fakultativno Topkapi palača i Aja Irena (doplata 30 €)

3. dan: Veliki bazar (Kapali čaršija) – Bazar začina(Egipatski bazar)
Nakon doručka očekuje vas dan za šoping! U vrhunsko tursko umjeće izrade tepiha i nakita uvjeriti ćete se u posjeti tradicionalne trgovine, a zatim idemo na Veliki bazar (Kapali čaršiju), jednu od najvećih svjetskih natkrivenih tržnica sa preko 4.000 trgovina. Uživajte u kupnji i šetnji labirintom prepunim šarenih trgovina i restorana. Potom odlazimo do Egipatskog bazara ili bazara začina gdje će vas očarati fantastični orijentalni mirisi i boje.

Poslijepodne imate priliku za fakultativnu plovidbu Bosporom (doplata 40€)
Na ovoj vožnji između dvije obale koje dijele Europu i Aziju doživjet ćete sklad suživota sadašnjosti i prošlosti, sjaja i jednostavne ljepote. Oduvijek je to bila privilegija moćnih i bogatih da se nasele na ovim obalama. Otkrit ćete mnoga slikovita pročelja kuća, dvorce i palače na našem izletu brodom u poslijepodnevnim satima.

4. dan: Izbor fakultativnih izleta: Bursa ili Palača Dolmabahce i azijska strana Istanbula

Cjelodnevni izlet u Bursu s ručkom (doplata 65 €)
Odlazimo u Bursu, antičku Prusu, od 1335. godine prvi glavni grad osmanskih sultana. Bogat grad, danas glavni grad provincije smješten u plodnoj dolini, okružen je visokim brdima. Pun je krivudavih ulica, slikovitih starih kuća, impozantnih džamija i gusto nastanjenih ulica bazara koje mirišu na sve miomirise Orijenta. Mostovi preko dubokih klanaca usred grada, romantična stara groblja pokraj raskošno smještenih modernih bulevara i poznati termalni izvori – to je Bursa. Za ručak ćemo kušati pravi turski specijalitet Iskenderkebap! Nakon ručka posjetiti ćemo Zelenu džamiju, koja se često smatra za jedan od vrhunaca osmanske arhitekture. Vidjet ćete I Ulu džamiju i Koza Han, nekadašnji bazar svile. Povratak u Istanbul.

Dolmabahce palača i azijska strana Istanbula (doplata 60 €)
Baš kao i sam Istanbul, spoj je Istoka i Zapada. Njezina unutrašnjost strogo je čuvana, a i sama čuva uspomene na simbole nacije. Teško ju je ne primijetiti na obalama Bospora: raskošna i zadivljujuća, Dolmabahce palača. Bila je administrativno središte kasnog Osmanlija Carstvo s posljednjim osmanskim sultanima koji su tamo boravili. Kad je Turska postala republika, koristio ju je povremeno i prvi predsjednik i otac moderne države, Mustafa Kemal Ataturk. U palači je proveo svoje zadnje dane 1938. godine, a sat u njegovoj sobi još uvijek stoji na 9:05 kada je ovdje i umro. Nakon obilaska palače idemo preko Bosporskog tjesnaca visećim „Mostom mučenika 15. srpnja“ do vidikovca Çamlıca, odakle se pruža fantastičan pogled na cijeli Istanbul, Mramorno more i otoke. Spustit ćemo se i do četvrti Kadikoy, gdje možete probati i kupiti najkvalitetniju baklavu ili iskoristiti vrijeme za uživanje u uličnoj umjetnosti, kafićima i restoranima. Povratak u hotel.

5. dan: Povratak
Doručak. Sukladno vremenu leta slijedi transfer do zračne luke i povratni let za Zagreb.

Raspored obilazaka svih lokacija i objekata navedenih u programu ili od strane agencije predloženih fakultativno podložan je promjenama prema procjeni pratitelja/voditelja putovanja, a ovisi o radnim vremenima pojedinih lokacija ili objekata, trenutnoj raspoloživosti pružatelja usluga na terenu te o vremenskim prilikama.

Obavezna doplata po osobi:
Doplata za jednokrevetnu sobu (obavezna doplata ako osoba putuje sama): 185 € 1393,88 kn)

VAŽNO: Paket putnog osiguranja potrebno je ugovoriti u roku od 3 dana od uplate predujma. Za rezervacije uplaćene unutar 14 dana prije putovanja nije moguće ugovoriti cjelokupan paket putnog osiguranja, već jedino zdravstveno osiguranje na destinaciji te osiguranje prtljage.

Fakultativni izleti: rezervacija i doplata na destinaciji*
Fascinantna vožnja po Bosporu: cca. 40 € po osobi
Topkapi palača i Aja Irena : cca. 30€ po osobi
Cjelodnevni izlet u Bursu s ručkom 65 € ili Palača Dolmabahce i azijska strana Istanbula cca. 60 € po osobi
*Za realizaciju izleta potrebno je minimum 10 osoba. Cijene fakultativnih izleta su informativne. Organizacija fakultativnih izleta, njihova cijena, sadržaji i izvedba je u nadležnosti partnerske agencije.

Dokumenti potrebni za putovanje:
Za putovanje u Republiku Tursku hrvatskim državljanima potrebna je važeća putovnica koja mora vrijediti još najmanje 6 mjeseci od datuma ulaska u zemlju. Putnici su dužni informirati se o propisima države u koju putuju, o vizama, deviznim, carinskim i zdravstvenim propisima te provjeriti valjanost putovnice. Ako ste državljanin druge zemlje, provjerite treba li vam viza za ulazak u Tursku.

Sve osobe koje putuju u Tursku moraju imati valjano putno-zdravstveno osiguranje koje pokriva razdoblje boravka u toj zemlji.

Napomene:
Kategorizacija hotela odgovara službenoj hotelskoj kategorizaciji zemlje u koju se putuje i može biti različita od europskih standarda.
Letovi se organiziraju redovnim linijama/ charter prijevozom. Točno vrijeme charter leta biti će objavljeno cca. 3 tjedna prije putovanja. Kod programa s charter letovima moguće su naknadne promjene vremena letova i u kratkom roku prije putovanja kao i tijekom putovanja, te u tim slučajevima agencija ne preuzima odgovornost. Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte.
Organizator zadržava pravo promjene redoslijeda realizacije programa ovisno o izmjenama u redu letenja zrakoplova, radnim vremenima lokaliteta koji se posjećuju te vremenskim uvjetima. Promjene plana leta, hotela ili programa putovanja nisu predviđene, no zadržavamo pravo na iste.
O eventualnom otkazu putovanja u slučaju premalog broja putnika biti ćete informirani do najmanje 20 dana prije polaska. U slučaju otkaza zbog premalog broja putnika agencija ne snosi odgovornost za troškove usluga koje nisu rezervirane u agenciji, a putnik ih je rezervirao kod treće strane u svezi planiranoga putovanja. U slučaju posebnih zrakoplova (charter let), najmanji broj putnika za realizaciju je 140 putnika u avionu i najmanje 35 putnika na pojedinom autobusu na destinaciji.
Neispravni putni dokumenti, koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja, ni u kojem slučaju ne obvezuju Nikal d.o.o. te se primjenjuju uvjeti otkaza putovanja putničke agencije Nikal.
Paket aranžmani u organizaciji Nikal putničke agencije nisu primjereni za osobe sa smanjenom pokretljivošću. Kupovina lokalnih proizvoda i usluga tijekom izleta leži u Vašoj vlastitoj odgovornosti.

Molimo da se o preporukama za putovanja u Tursku informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske www.mvep.hr

Dokumenti potrebni za putovanje:
Za putovanje u Republiku Tursku hrvatskim državljanima potrebna je važeća putovnica koja mora vrijediti još najmanje 6 mjeseci od datuma ulaska u zemlju. Putnici su dužni informirati se o propisima države u koju putuju, o vizama, deviznim, carinskim i zdravstvenim propisima te provjeriti valjanost putovnice. Ako ste državljanin druge zemlje, provjerite treba li vam viza za ulazak u Tursku.

Sve osobe koje putuju u Tursku moraju imati valjano putno-zdravstveno osiguranje koje pokriva razdoblje boravka u toj zemlji.

Organizator zadržava pravo izmjene redoslijeda izvođenja programa putovanja (redoslijed izvedbe/satnica unutar definiranih termina programa, fakultativne usluge i sl.). Za ovo putovanje vrijede sljedeći opći uvjeti organizatora.

Cijena uključuje

Povratni charter let Zagreb – Istanbul u ekonomskoj klasi s uključenim zrakoplovnim pristojbama te uključenom prtljagom: 20 kg predane prtljage dimenzija 119x119x81 cm + 7 kg ručne prtljage dimenzija 55x40x20 cm
Asistenciju u zračnim lukama Zagreb / Istanbul
4 noćenja s doručkomu hotelu Mercure Istanbul West Hotel & Convention Center 5* u dvokrevetnoj sobi / dvokrevetnoj s dodatnim ležajem
Transfere i raglede prema programu u klimatiziranom i udobnom turističkom autobusu
Pratitelja grupe na hrvatskom jeziku i lokalni vodič
Pripremu i organizaciju putovanja te jamčevno osiguranje prema propisima

Cijena ne uključuje

Paket putnog osiguranja (preporuka)
Dodatne usluge, obroke i fakultativne izlete
Napojnice za lokalne vodiče i vozače
Troškove osobne prirode (dodatni obroci, piće, telefon, izleti, razgledi...)

Lidija Tikvić

Program uređuje

Član Elisa tima od Jun 2008

Provjeri sve termine i cijene