ISTANBUL 5 dana PREMIUM

Istanbul Prikaži na karti

Vrsta putovanja

Vrsta putovanja

Zrakoplovom

Destinacija putovanja

Destinacija

Istanbul

Vrijeme trajanja

Trajanje

5 dana

Voditelj putovanja tijekom putovanja.

Voditelj putovanja

uključen

Predstavnik na destinaciji

Veličina grupe

do 23 osoba

Hotel 3*/4*

Vrsta smještaja

Hotel 3*/4*

Noćenje s doručkom

Usluga

Noćenje s doručkom

Garantirano

Pogodnost

Garantirano

Zagreb

Polazište

Zagreb

Zrakoplovom

Vrsta prijevoza

Zrakoplovom

Termini putovanja
07.09 12.10 16.11

Opis programa

ISTANBUL 5 dana PREMIUM

Zrakoplovom iz Zagreba
5 dana/4 noćenja
Predviđeni hoteli (ili slični) nalaze se u starom dijelu Istanbula i izvrsno su povezani linijama gradskog prijevoza:
- hotel Endican Beyazit 3 (Fatih),
- hotel Yuksel 4 * (Fatih)
- hotel Grand Madrid 4* (Laleli),
Zrakoplovne pristojbe i naknade uključene u cijenu aranžmana (promjenjivo do puta).

1. dan Zagreb – ISTANBUL
Sastanak putnika u zračnoj luci Zagreb kod šaltera informacija najkasnije dva sata prije leta. Let zrakoplovom Turkish Airlinesa na redovnoj liniji TK1054 za Istanbul u 8:55 sati. Dolazak u Istanbul u 12:15 sati po lokalnom vremenu (Zagreb +1 sat). Po dolasku slijedi transfer do hotela i smještaj. Nakon smještaja u hotel i kratkog odmora odlazak do glavnog gradskog trga Taksim-a, šetnja poznatom ulicom Istiklal Caddesi, s brojnim restoranima, trgovinama i barovima, do Galata kule koja je u 14. stoljeću bio najviša građevina u Istanbulu i s koje se pruža najljepši pogled na Bospor. Obližnji istoimeni most uvijek je pun šetača, ali i ribara koji pokušavaju uloviti nešto za večeru u vodama Zlatnog roga ili prodati višak ribe u obližnjoj ribarnici ili restoranu.  Slobodno vrijeme za večeru. Povratak u hotel gradskim prijevozom. Noćenje.

2. dan ISTANBUL
Nakon doručka predlažemo obilazak povijesnog dijela grada – Sultanahmeta, starog dijela Istanbula koji se nalazi na UNESCO-vom popisu svjetske kulturne baštine (obavezna rezervacija prilikom uplate putovanja, plaćanje voditelju putovanja na licu mjesta). Razgled je organiziran u pratnji službenog lokalnog vodiča (gradskim prijevozom i pješice) uz audio slušalice koje će vam omogućiti da na najbolji mogući način pratite vodiča tijekom razgleda, vidjet ćete: Hipodrom koji je nekoć služio za konjske trke, a danas je memorijalni trg s impozantnim obeliskom i fontanom – Plavu džamiju (džamija sultana Ahmeda), najveličanstvenija džamija u Istanbulu, jedinstvena sa svojih šest minareta i ukrasima od plavog porculana po kojima je i dobila ime. Izvana ćete moći vidjeti i kuću Ibrahim paše, poznatog Sulejmanovog prijatelja – Aja Sofiju, remek-djelo bizantske arhitekture i najvažnija povijesna baština ovog grada, koja je odnedavno opet džamija (plaćanje voditelju putovanja na licu mjesta – prema novoj odluci turskih vlasti od 15.01.2024., ulaz u Aja Sofiju se plaća). Slobodno vrijeme za vlastite programe. Za one koji žele predlažemo nastavak razgledavanja, odnosno posjet Topkapi palači, danas muzej i harema (obavezna rezervacija prilikom uplate putovanja, plaćanje voditelju putovanja na licu mjesta), koja je bila glavna rezidencija sultana gotovo 400 godina dok nije izgrađena palača Dolmabahče. Obilazak raskošne palače, riznice pune dragulja kao i obilazak nadaleko poznatog Harema koji je nekada bio dom, kako se navodi, 800 sultanovih žena. Također možete posjetiti i Cisternu baziliku, nedavno renoviranu najveću antičku podzemnu cisternu, koju nazivaju i "potopljenom palačom", izgrađenu ispod nekadašnje bazilike po kojoj je i dobila ime, danas jedna od najposjećenijih atrakcija u Istanbulu. Povratak u hotel. Noćenje.

3. dan ISTANBUL
Nakon doručka odlazak s voditeljem putovanja javnim prijevozom do džamije Sulejmana Veličanstvenog, remek djela najpoznatijeg osmanskog graditelja Mimara Sinana. Svojim idealnim položajem Sulejmanija dominira panoramom grada i svakako je jedna od najljepših džamija na svijetu u kojoj se nalazi mauzolej sultana Sulejmana Veličanstvenog (koji ju je dao izgraditi u 16. stoljeću) i njegove supruge sultanije Hurem. Nakon razgleda spustit ćemo se do Egipatske tržnice gdje ćete doživjeti duh starog Istanbula, te kupiti mirisne začine, čajeve, pistacije, lokum i nezaobilaznu Mehmed Efendi kavu. Slobodno vrijeme za odlazak na Grand Bazaar (radno vrijeme 8:30–19:00 svaki dan osim nedjelje i islamskih vjerskih praznika), gdje možete uživati u šetnji kroz labirint otprilike 5.000 dućana te kupovini ... uz obavezno cjenjkanje. A kako biste dan završili na turski način, navečer fakultativni odlazak na tipičnu tursku večeru uz show program gdje vas očekuje bogat program s trbušnim plesačicama te folklorni plesovi i običaji Turske (obavezna rezervacija prilikom uplate putovanja, plaćanje voditelju putovanja na licu mjesta). Povratak u hotel. Noćenje.

4. dan ISTANBUL
Doručak. Predlažemo nešto što ne smijete propustiti, a to je krstarenje brodom po Bosporu (obavezna rezervacija prilikom uplate putovanja, plaćanje voditelju putovanja na licu mjesta), jedan od najboljih načina da doživite Istanbul u njegovom punom sjaju, jer možete uživati u prekrasnoj panorami grada tijekom plovidbe i pogledu na mostove, carske palače i vile smještene uz more s obje strane Bospora. Slobodno vrijeme za vlastite programe. Predlažemo da zakoračite u svijet luksuza i posjetite veličanstvenu palaču Dolmabahče (obavezna rezervacija prilikom uplate putovanja, plaćanje voditelju putovanja na licu mjesta / radno vrijeme 9:00–16:00 svaki dan osim ponedjeljka). Palača se nalazi na europskoj obali Bosporskog tjesnaca, na površini od 45.000 m² i pravi je dragulj arhitektonske baštine Istanbula s bogatom povijesti koja seže do sredine 19. stoljeća. Sultan Abdul Aziz želio je imati svoju verziju Versaillesa i izgradio je palaču kreditima stranih banaka jer nikako nije mogao sam osigurati materijalno bogatstvo za takvu građevinu (cijena izgradnje je jednaka 1,5 milijardi dolara u današnjoj vrijednosti). Obilazak pruža živopisnu sliku života u slavnim danima Otomanskog Carstva kroz sačuvani izvorni namještaj i bogato ukrašen interijer. Poslijepodne slobodno za vlastite programe. Povratak u hotel. Noćenje.

5. dan ISTANBUL – Zagreb                       
Doručak i odjava iz hotela, prtljagu ostavljamo u zasebnoj prostoriji recepcije hotela. Slobodno vrijeme za kupovinu, šetnju gradom ili odlazak na fakultativni izlet autobusom na azijsku stranu preko Bosporskog tjesnaca i monumentalnog visećeg "Mosta mučenika 15. srpnja", koji je u vrijeme dovršetka bio najveći most u Europi i Aziji (obavezna rezervacija prilikom uplate putovanja, plaćanje voditelju putovanja na licu mjesta). Uživajte u prekrasnom pogledu sa najpoznatijeg vidikovca u gradu, Çamlıca (Čamlidža), koji se nalazi na najvišem brdu u Istanbulu i pruža prekrasan pogled na cijeli Istanbul i oba kontinenta. Foto stop na Üsküdaru za slikanje ispred svjetski poznate Djevojačke kule, toliko popularne da se kaže: „nisi bio u Istanbulu ako nemaš sliku sa Djevojačkom kulom". Nastavljamo do Kadıköy-a, jednom od najopuštenijih i šarenijih Istanbulskih dijelova. Vijugave uličice, prepune su malih butika, barova, restorana i vintage trgovina. Slobodno vrijeme za posjet lokalnoj tržnici te kupovinu. Povratak do hotela i transfer do zračne luke. Let zrakoplovom Turkish Airlinesa na redovnoj liniji TK1055 za Zagreb 18:30 sati. Dolazak u Zagreb u 19:35 sati po lokalnom vremenu.

Važno: prilikom rezervacije putovanja, zbog izdavanja zrakoplovnih karata, svi putnici dužni su dostaviti: datum rođenja, broj putovnice i datum valjanosti putovnice


*First minute cijena vrijedi do popunjenja određenog kapaciteta.
Zrakoplovne pristojbe i naknade uključene u cijenu aranžmana (promjenjivo do puta).

Doplate:
- doplatu za jednokrevetnu sobu u iznosi 195 € (obavezna doplata ako osoba putuje sama)
- boravišna pristojba u iznosu cca. 2 € po osobi po noćenju (obavezna doplata voditelju putovanja na licu mjesta, točan iznos u završnoj obavijesti)

Dodatne doplate:
- razgled Sultanahmeta 25 € / minimum 15 putnika – (razgled se obavlja pješice i javnim gradskim prijevozom uz pratnju lokalnog vodiča i audio slušalice) + doplata za ulaznice u objekte prema želji: individualna ulaznica za Aja Sofiju 25 € – od 15.01.2024. plaća se ulaznica za galeriju (gornji kat) koja je otvorena za posjet kao muzej, ulaznica za Topkapi palaču s ulazom u Harem, lokalnim vodičem i slušalicama 65 € / minimum 15 putnika
- krstarenje Bosporom 25 € / minimum 15 putnika
- turska večer uz folklorni program 45 € / minimum 15 putnika – večera u 3 slijeda / neograničena konzumacija lokalnih alkoholnih pića
- ulaznica za Dolmabahče palaču uz lokalnog vodiča 60 € / minimum 15 putnika
- poludnevni izlet autobusom na azijsku stranu Istanbula uz lokalnog vodiča 30 € / minimum 15 putnika

Popust: djeca do 14 godina ostvaruju 20% popusta na fakultativnu ponudu (razgled, krstarenje, večera, izlet u Aziju)

Za fakultativnu ponudu (nije obavezan dio programa), potrebna je rezervacija prilikom rezervacije putovanja / plaćanje na licu mjesta voditelju putovanja.

Red letenja (lokalna vremena):
TK1054    ZAGREB      ISTANBUL    08:55   12:15
TK1055    ISTANBUL   ZAGREB    18:30   19:35

Polazak 16.11.
TK1054    ZAGREB      ISTANBUL    09:15   13:30
TK1055    ISTANBUL   ZAGREB    19:00   19:05

PRIJEVOZ U ISTANBULU
Kartica za javni prijevoz "Istanbul City Card" najbolja je opcija za plaćanje javnog prijevoza - vrijedi za tramvaj, metro, brod, ovom karticom možete platiti čak i javne toalete. To je prepaid kartica koja nudi snižene cijene karata za odabrani broj dana: 1, 3, 5, 7 ili 15 dana, može se kupiti na automatima/kioscima, na stanicama metroa, tramvaja i autobusa i lako se nadopunjuje prema potrebi. Cijena kartice je 50 turskih lira (nepovratni iznos) + prepaid iznos za broj dana po izboru.

Trokrevetne i jednokrevetne sobe su na upit budući hoteli raspolažu s manjim brojem takvih soba i potvrda ovisi o raspoloživosti. Nema popusta za trokrevetnu sobu.

Republika Turska je euroazijska država smještena u jugoistočnoj Europi (istočna Tračka) i jugozapadnom dijelu Azije (Mala Azija). Turska graniči na istoku s Gruzijom, Armenijom, Azerbajdžanom i Iranom, na jugu s Irakom i Sirijom te na zapadu s Grčkom i Bugarskom. Sredozemno more i Cipar nalaze se na jugu, Egejsko more i otoci na zapadu, a Crno more na sjeveru. Europski i azijski dio turske dijeli Mramorno more te tjesnaci Bospor i Dardaneli. Zbog položaja države na dva kontinenta, turska kultura je jedinstven spoj istočnjačkih i zapadnjačkih običaja i tradicija. Položaj zemlje između Europe na zapadu, središnje Azije na istoku, Rusije na sjeveru i Bliskog istoka na jugu, dao je Turskoj i veliku stratešku važnost. Turska je demokratska, sekularna, unitarna, ustavna republika čiji je politički sustav 1923. utemeljio Mustafa Kemal Atatürk, nakon propasti Osmanskog Carstva poslije Prvog svjetskog rata. Od tada se politika države počela okretati zapadu, tako da je Turska danas članica mnogih zapadnih organizacija kao što su Vijeće Europe, NATO, OECD i OSCE. Turska je 2005. počela pregovore za članstvo u Europskoj uniji. Istovremeno država održava i pojačava svoje političke i gospodarske odnose s istočnjačkim zemljama.

Prilikom obilaska džamija potrebno je pridržavati se propisanih islamskih običaja: obvezno skidanje obuće na ulazu (za koju dobijete vrećice), žene trebaju prekriti kosu maramom ili šalom, muškarci i žene ulaze kroz zasebne ulaze. Ulaz u džamiju i cijela njena unutrašnjost prekriveni su tepisima.

Granične, vizne i zdravstvene formalnosti:
Hrvatskim državljanima za ovo putovanje potrebna je PUTOVNICA koja treba vrijediti najmanje 6 mjeseci od dana ulaska u državu. Svi putnici koji putuju u Republiku Tursku dužni su imati važeće PUTNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE koje pokriva razdoblje njihovog boravka u Republici Turskoj. Putnici koji prije polaska na putovanje nemaju važeće putne isprave i ugovoreno zdravstveno osiguranje neće moći započeti putovanje i/ili ući u Tursku, za što agencija ne snosi odgovornost.
Putnici koji nisu hrvatski državljani dužni su informirati se o viznom režimu zemlje u koju putuju na stranici Veleposlanstva države čiji su državljani.

Organizator zadržava pravo izmjene redoslijeda izvođenja programa putovanja (redoslijed izvedbe/satnica unutar definiranih termina programa, fakultativne usluge i sl.). Za ovo putovanje vrijede sljedeći opći uvjeti organizatora.

Cijena uključuje

prijevoz zrakoplovom u ekonomskoj klasi na relaciji Zagreb - Istanbul - Zagreb
zrakoplovne pristojbe i naknade
uključen 1 komad predane prtljage koja se prijavljuje po osobi (kofer do 23 kg) + 1 komad ručne prtljage (do 8 kg, dimenzija 55x40x23 cm)
4 noćenja s buffet doručkom u dvokrevetnim sobama tuš/WC/TV u hotelu 3*/4* u Istanbulu
transfere i razglede prema programu (razgledi izvana)
voditelja putovanja na hrvatskom jeziku
jamčevno osiguranje, troškove organizacije i prodaje

Cijena ne uključuje

sve što nije navedeno kao uključeno (ulaznice za objekte koji se posjećuju tijekom razgledavanja, dodatne sadržaje i troškove koji nisu predviđeni programom, troškove osobne prirode kao što su piće, dodatni obroci, telefon, karte za javni gradski prijevoz i slično)
putno osiguranje i osiguranje za slučaj otkaza putovanja (otkaz od strane putnika), preporučamo
boravišna pristojba u iznosu cca. 2 eur po osobi po noćenju (obavezna doplata voditelju putovanja na licu mjesta, točan iznos u završnoj obavijesti)
razgled Sultanahmeta 25 eur / minimum 15 putnika – (razgled se obavlja pješice i javnim gradskim prijevozom uz pratnju lokalnog vodiča i audio slušalice) + doplata za ulaznice u objekte prema želji: individualna ulaznica za Aja Sofiju 25 eur – od 15.01.2024. plaća se ulaznica za galeriju (gornji kat) koja je otvorena za posjet kao muzej, ulaznica za Topkapi palaču s ulazom u Harem, lokalnim vodičem i slušalicama 65 eur / minimum 15 putnika
krstarenje Bosporom
turska večer uz folklorni program
ulaznica za Dolmabahče palaču uz lokalnog vodiča
poludnevni izlet autobusom na azijsku stranu Istanbula uz lokalnog vodiča
doplatu za jednokrevetnu sobu (obavezna doplata ako osoba putuje sama)

Dora Tikvić

Program uređuje

Član Elisa tima od Mar 2021

Provjeri sve termine i cijene