Istanbul classic

Istanbul - Turska Prikaži na karti

Vrsta putovanja

Vrsta putovanja

Zrakoplovom

Destinacija putovanja

Destinacija

Istanbul

Vrijeme trajanja

Trajanje

4 dana

Voditelj putovanja tijekom putovanja.

Voditelj putovanja

uključen

Lokalni turistički vodič na destinaciji

Lokalni vodič

uključen

Predstavnik na destinaciji

Veličina grupe

do 25 osoba

Hotel 4*

Vrsta smještaja

Hotel 4*

Noćenje s doručkom

Usluga

Noćenje s doručkom

Garantirano

Pogodnost

Garantirano

Zagreb

Polazište

Zagreb

Zrakoplovom

Vrsta prijevoza

Zrakoplovom

Termini putovanja
03.08 23.08 29.08 13.09 27.09 12.10 31.10 01.11 07.11 14.11 17.11

Opis programa

Istanbul Classic  

Zrakoplovom iz Zagreba
4 dana/3 noćenja
Predviđen smještaj:
u Hotelu Dora Pera 4* ili sl.
Zrakoplovne pristojbe i naknade uključene u cijenu aranžmana.

1. DAN ZAGREB - ISTANBUL
Sastanak putnika u zračnoj luci Zagreb dva sata prije polijetanja zrakoplova. Prijava na let i polijetanje zrakoplova prema Istanbulu na liniji TK 1054 (Turkish Airlines) u 08:50 sati. Dolazak u Istanbul predviđen je u 12:00 sati po lokalnom vremenu. Nakon obavljanja graničnih i carinskih formalnosti, transfer do hotela. Prijava i smještaj u hotel. U poslijepodnevnim satima odlazak s pratiteljem putovanja pješice do središnjeg trga Taksim, zatim Istiklala, glavne trgovačko-pješačke ulice u samom centru Istanbula s mnoštvom kafića, restorana i trgovina te naposljetku do četvrti Beyoğlu, poznatoj po srednjovjekovnoj kuli Galata iz 14. st., koja je nekada služila za praćenje brodova i kao zatvor, a danas je vidikovac s kojeg se pruža prekrasan panoramski pogled na grad. Noćenje u hotelu.

2. DAN ISTANBUL – (razgled grada; fakultativno: TURSKA VEČER UZ SHOW PROGRAM NA BRODU)
Doručak. Odlazak na cjelodnevni razgled Istanbula autobusom u pratnji lokalnog vodiča i voditelja putovanja. Razgled Plave džamije, monumentalnog zdanja i posljednje velike kraljevske džamije, koju je sa šest minareta izgradio Mehmet Aga da bi nadmašio poznatu Aja Sofiju, posjet Hipodromu i posjet Aja Sofiji toliko spominjanoj i najpoznatijoj građevini Istanbula sagrađenoj u doba cara Justinijana koja je prvotno bila najveća crkva u Bizantskom carstvu, a naknadno pretvorena u džamiju te je danas jedno od najvećih graditeljskih dostignuća, zatim posjet Topkapi palači – bivšoj Sultanovoj palači u kojoj je u 16. stoljeću bio smješten harem, državna administracija i vojna uprava, s ukupno tri tisuće stanovnika. Sultani su je napustili 1855. godine u korist nove Dolmabache palače. Obilazak harema koji je nekad bio dom za više od 300 sultanovih konkubina, kao i sultanove odaje (ulaznica uz doplatu). Poslijepodne odlazak na Grand Bazaar (Kapali Čaršiju), najveću tržnicu u Turskoj, poznatu po zlatu, tkanini, keramici, slasticama i suvenirima. Povratak u hotel. Fakultativno mogućnost odlaska na tursku večer uz show program na brodu (transfer uključen). Noćenje.

3. DAN ISTANBUL – fakultativni izlet KRSTARENJE BOSPOROM, DOLMABAHČE PALAČA)
Doručak. Odlazak s voditeljem putovanja javnim prijevozom do džamije Sulejmana Veličanstvenog, remek djela najpoznatijeg osmanskog graditelja Mimara Sinana. Sulejmanija je jedna od najljepših istanbulskih džamija u kojoj se nalazi mauzolej osmanlijskog sultana Sulejmana Veličanstvenog, koji ju je i dao sagraditi u 16. stoljeću, kao i njegove žene sultanije Haseki Hurem, zatim sultana Ahmeta II te na koncu i samog arhitekta Sinana. Nakon razgleda spustit ćemo se do egipatske tržnice okupane mirisima začina i čajeva koju upravo i zbog toga nazivaju bazarom začina. Ostatak dana je slobodan za obilazak i razgled Istanbula. U ranim poslijepodnevnim satima. predlažemo fakultativni izlet; poludnevno Krstarenje Bosporom, morskim tjesnacem koji razdvaja Europu i Aziju. Plovidba tijekom koje možete uživati u pogledu na carske palače, tvrđave, romantična mjestašca Bosporskog prolaza i brojne lokacije na kojima su snimane poznate turske serije. Nakon plovidbe, slijedi ručak koji je uključen u cijenu izleta. U nastavku dana predlažemo fakultativno posjet palači Dolmabahče, posljednjoj rezidenciji turskih sultana iz 19. st. Razgled ove impozantne građevine izgrađene u baroknom stilu koja će vas svakako impresionirati svojom pričom o novijoj turskoj povijesti. Sultan Abdul Aziz želio je imati svoju verziju Versaillesa te je palaču izgradio od zajmova stranih banaka jer materijalno bogatstvo za takvu građevinu nikako nije mogao osigurati sam. Ovdje se ujedno i vidi sultanov izuzetno profinjen osjećaj za ukus kao i njegova orijentacija prema Zapadu. Povratak u hotel Noćenje.

4. DAN ISTANBUL – fakultativni izlet AZIJSKA STRANA GRADA – ZAGREB
Doručak. Odjava iz hotela. Slobodno vrijeme za kupovinu, šetnju gradom ili odlazak na fakultativni izlet na azijsku stranu Istanbula. Vožnja autobusom preko Bosporskog tjesnaca visećim „Mostom mučenika 15. srpnja“ do vidikovca Çamlıca, jednog od najljepših parkova i najviše točke Istanbula, odakle se pruža prekrasan pogled na Zlatni rog – srce Istanbula. Nastavak vožnje do rezidencijalne četvrti Kadikoy i Bahariye Caddesi, ulice prepune trgovinama i restoranima. Slobodno vrijeme za kupovinu i ručak. Povratak do hotela u dogovoreno vrijeme i transfer do zračne luke. Po dolasku u zračnu luku prijava na let za Zagreb i polijetanje zrakoplova u 18.35 sati na liniji TK 1055 (Turkish Airlines). Dolazak u Zagreb u 19.40 sati.


*First minute cijena vrijedi do popunjenja određenog kapaciteta.

Zrakoplovne pristojbe i naknade uključene u cijenu aranžmana.

Doplate:
- doplata za jednokrevetnu sobu iznosi 150,00 € (obavezna doplata ako osoba putuje sama):

Fakultativni sadržaji:
- Krstarenje Bosporom: 50 €, djeca do 12 god. 25 € (cijena uključuje transfer do pristaništa, lokalnog vodiča, vožnju brodom i ručak)
- Večera uz show u Restoranu „Sultana's 1001 noć“:  55 €, djeca do 9 god. 30 € (cijena uključuje transfer, show program, večeru i piće: 2 čaše vina ili 2 piva ili 2 soka)
- Izlet na azijsku stranu Istanbula: 30 €, djeca do 12 god. 15 € (cijena uključuje autobus, lokalnog vodiča)
- Dolmabahče palača: 60 €, djeca do 9 god.besplatno (cijena uključuje transfer, lokalnog vodiča, ulaznicu za Dolmabahče palaču)
- Ulaznica za palaču Topkapi s uključenim posjetom Haremu: 65 €, djeca do 9 god.besplatno.

Minimalan broj prijavljenih putnika za izlete: 15 putnika
Rezervacije za sve fakultativne sadržaje potrebno je napraviti prilikom rezervacije putovanja.

Obavještavamo vas da je od 15.1.2024. godine na snazi novi sistem u vezi ulaska u Aja Sofiju kako slijedi:
- Molitveni dio džamije (donji kat) otvoren je samo za turske državljane bez naplate.
- Molitveni dio džamije (donji kat) otvoren je samo u vrijeme molitve svim muslimanima bez obzira na državljanstvo,ali samo i isključivo u svrhu molitve.

Galerija (gornji kat) je otvoren za posjetu svima bez obzira na državljanstvo i vjeroispovjest,ali kao muzejski dio i uz doplatu. Kartu za posjetu je moguće kupiti individualno na šalteru ili online po cijeni od cca 25 €. Lokalnim i stranim vodičima je zabranjeno vođenje po muzejskom dijelu, čak i u slučaju da grupa posjeduje audio slušalice.

Informacije o letu:
Prijevoznik:
Turkish Airlines
Predviđeni red letenja:
Od 30.3.2024. do 26.10.2024.
TK1054 ZAGREB ISTANBUL          08:50 - 12:00
TK1055 ISTANBUL ZAGREB          18:35 - 19:40

Od 26.10.2024. do 29.3.2025.
TK1054 ZAGREB ISTANBUL          09:15 - 13:30
TK1055 ISTANBUL ZAGREB          19:00 - 19:05

Vremenska razlika:
+1 sat (Zagreb 12:00h – Istanbul 13:00h) u ljetnom računanju vremena, +2 sata u zimskom računanju vremena.
Važna napomena:
Zrakoplovni prijevoznici, uslijed određenih okolnosti, zadržavaju pravo promjene rasporeda leta što uključuje mijenjanje vremena polijetanja i slijetanja, kao i otkazivanja letova bez prethodne obavijesti. Konačne i finalne satnice letova će biti poslane u završnim obavijestima koje šaljemo do 3 do 5 dana prije putovanja.

Istanbul
Aja Sofija -  najljepši primjer bizantske umjetnosti u svijetu. Crkva je sagrađena 537. g. u doba bizantskog cara Justinijana. Nakon što je osvojio grad 1453. g., Mehmed Osvajač je bio toliko impresioniran da je crkvu svečano prenamijenio u džamiju, što je ostala do 1935. g. kada je pretvorena u muzej. Muzej je danas podijeljen na dva dijela: na bogomolju i na galeriju mozaika. Aja Sofija je od srpnja 2020. godine pretvorena iz muzeja u džamiju.   
Plava džamija - ova prekrasna džamija jedan je od najvećih poklona Sultana Ahmeta Istanbulu. Sa 6 minareta jedina je takva džamija u Turskoj. Ulaz u nju je besplatan ali nije dozvoljeno ući za vrijeme molitve.
Topkapi palača - 400 godina bila je glavna rezidencija osmanskih sultana. Obavezno obići i harem koji je nekada bio dom za oko 300 sultanovih konkubina.
Dolmabahce palača - od 1856, bila je upravno središte Osmanskog carstva. Predivna unutrašnjost palače i  još ljepši vrtovi. Impresivna palača i svakako ju treba posjetiti.
Sulejmanova džamija
Galata toranj - toranj sa kojeg se pruža prekrasni panoramski pogled.
Galata most - prepun je restorana i svakako prošećite njime
Hippodrome - nekada pravi hipodrom, a danas Trg Sultana Ahmeta sa dva obeliska: - Walled Obelisk i Obelisk of Thutmose III.    
Cisterna bazilika - od stotina cisterna u gradu ovo je najveća
Grand Bazaar - najstarija natkrivena tržnica na svijetu sa preko 4000 dućana. Cjenkanje na bazaaru je obavezno.
Egipatski bazaar ili baazar začina - nalazi se na samom Zlatnom rogu. Najslikovitiji, najmirisniji, a često i najzabavniji bazar. Na ovoj tržnici prodaju se mirodije i začini, lokumi i druge slastice, nakit, suveniri, sušeno voće i orašasti plodovi.    
Hamam - turska kupelj. U Istanbulu ih ima mnogo ali vam preporučamo Hamam Sulejmana Veličanstvenog koji je jedini kojeg mogu koristiti muškarci i žene zajedno.
Istikal ulica - prepuna kafića i trgovina, mjesto za večernju zabavu.

Korisne Informacije - Republika Turska
Glavni grad: Ankara
Vremenska razlika: : +1 sat (Zagreb 12:00 h – Istanbul 13:00 h) u ljetnom računanju vremena, +2 sata u zimskom računanju vremena
Službeni jezik: turski
Novčana jedinica: Nova turska lira (TRY); 1 EUR = 17,43 TRY (prema stanju iz srpnja 2022.)
Kreditne kartice MasterCard i Visa se prihvaćaju u svim trgovinama ugostiteljskim objektima, dok American Express i Diners rjeđe.
Stanovništvo: 70.413.958
Klima (meteorološki uvjeti): Klima je na jugozapadu Turske mediteranska, u centralnom području kontinentalna, a na planinskom istoku oštra kontinentalna  sa vrlo niskim temperaturama zimi. Na crnomorskoj obali često kiši.
Telefonija: Korištenje mobilnih uređaja moguće (T-Mobile, Vipnet i Tele2 imaju potpisane ugovore o roamingu s lokalnim operaterima)
Hrana: turska kuhinja je poznata po raznolikosti. Podjednako su zastupljena jela od ribe i morskih plodova kao i mesna jela. Obilje povrća pripremljeno na najrazličitije načine obogaćuje ovu mediteransko-orijentalnu kuhinju. Neobično velik izbor jela u hotelskim restoranima tijekom putovanja oduševit će gurmane.
Piće: Turci osim kave (2-5 lira) podjednako konzumiraju i čaj (2-3 lire) koji će vam često biti ponuđen u trgovini i sl. Kao sekularna država, nema zakonskih ograničenja u konzumiranju alkohola, iako ćete ga ponegdje teže naći. Preporučuje se piti kupovna voda u bocama (cca 1-2 lire).
Odjeća i obuća: preporučamo jednostavnu odjeću i udobnu obuću. Duge suknje i duge hlače bit
će u skladu s očekivanjem lokalnog stanovništva u manjim gradovima i selima gdje inače nema puno turista. Također, ženama savjetujemo ponijeti lagani šal, koji može poslužiti i kao pokrivalo za glavu pri razgledavanju muslimanskih vjerskih objekata. Prilikom ulaska u muslimanske vjerske objekte, turisti se trebaju držati običaja vezanih za odjeću i obuću (pokrivene ruke i noge, žene-pokrivena kosa maramom, obuću izuti ispred džamije). Napojnice smatraju svojim pravom za obavljenu uslugu.
Električni napon: 220 V, ali preporuča se ponijeti univerzalni putnički adapter..

Granične, vizne i zdravstvene formalnosti:
Za putovanje u Republiku Tursku potrebna je važeća putovnica koja treba važiti najmanje 6 mjeseci od dana ulaska u zemlju. Putnici su dužni informirati se o propisima države u koju putuju, o vizama, deviznim, carinskim i zdravstvenim propisima te provjeriti valjanost putovnice. Putnici koji nisu hrvatski državljani dužni su se informirati o viznom režimu zemlje u koju putuju na stranici Veleposlanstva države čiji su državljani.
Od 05.01.2016. sve osobe koje putuju u Republiku Tursku moraju imati valjano putno-zdravstveno osiguranje koje pokriva razdoblje boravka u Republici Turskoj. Strani državljani dužni su se sami informirati o dokumentima potrebnim za ulazak u određenu zemlju u matičnom Ministarstvu vanjskih poslova ili veleposlanstvu zemlje u koju se putuje. Preporučujemo osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju.

U slučaju gubitka ili otuđenja putnog dokumenta najbliže predstavništvo Hrvatske u Turskoj nalazi se u Istanbulu. Generalni konzulat Republike Hrvatske u Republici Turskoj (Istanbul) se nalazi na adresi Asmali Mescit Mah., Oteller Sok. No:1/2, 34420 Tepebasi/Beyoglu, Istanbul, Turska. Kontakt podaci: tel. 0090 212 293 5467, 0090 212 293 5468, fax. 0090 212 293 5476, e-mail: gkrh.istanbul@mvep.hr. Generalna konzulica: dr.sc. Ivana Zerec.

Organizator zadržava pravo izmjene redoslijeda izvođenja programa putovanja (redoslijed izvedbe/satnica unutar definiranih termina programa, fakultativne usluge i sl.). Za ovo putovanje vrijede sljedeći opći uvjeti organizatora.

Cijena uključuje

prijevoz zrakoplovom u ekonomskoj klasi Zagreb – Istanbul – Zagreb
pristojbe zračnih luka
3 noćenja s doručkom u hotelu 4*
transfere i razglede prema programu
voditelja putovanja na hrvatskom jeziku
lokalnog vodiča na hrvatskom jeziku
jamčevinu i trošak organizacije te pripreme putovanja

Cijena ne uključuje

fakultativne sadržaje i ulaznice
doplatu za jednokrevetnu sobu (obavezna doplata ako osoba putuje sama)
napojnice za lokalnog vodiča i vozača
zdravstveno osiguranje (obavezno za ulazak u Republiku Tursku)
osiguranje od otkaza putovanja

Dora Tikvić

Program uređuje

Član Elisa tima od Mar 2021

Provjeri sve termine i cijene