Istanbul - Nova godina iz Dubrovnika

Istanbul - Turska Prikaži na karti

Vrsta putovanja

Vrsta putovanja

Nova godina

Destinacija putovanja

Destinacija

Turska

Vrijeme trajanja

Trajanje

6 dana

Voditelj putovanja tijekom putovanja.

Voditelj putovanja

uključen

Lokalni turistički vodič na destinaciji

Lokalni vodič

uključen

Predstavnik na destinaciji

Veličina grupe

do 23 osoba

Dubrovnik

Polazište

Dubrovnik

Hotel 4*

Vrsta smještaja

Hotel 4*

Noćenje s doručkom

Usluga

Noćenje s doručkom

Garantirano

Pogodnost

Garantirano

Zrakoplovom

Vrsta prijevoza

Zrakoplovom

Termini putovanja
30.12

Opis programa

Istanbulu - Nova godina iz Dubrovnika

Polazak iz Dubrovnika zrakoplovom
6 dana / 5 noćenja
Smještaj u hotelu Feronya Taksim Square 4* ili sl.
Zrakoplovne pristojbe i naknade uključene u cijenu aranžmana (promjenjivo do puta).

1. dan DUBROVNIK – ISTANBUL
Sastanak putnika u dubrovačkoj zračnoj luci 2 sata prije leta, podjela putne dokumentacije i prijava na let. Polijetanje zrakoplova za Istanbul na letu Turkish Airlinesa, TK 440 u 20.25h. Po dolasku u Istanbul u 00.25h po lokalnom vremenu, obavljanje pograničnih formalnosti i prijevoz do hotela. Prijava i smještaj u sobe te noćenje.

2. dan ISTANBUL
Doručak i odlazak na razgled Istanbula u pratnji lokalnog vodiča; Hipodrom koji je nekoć služio za konjske trke, a danas je memorijalni trg s impozantnim obeliskom; Plava džamija, monumentalno zdanje i posljednja velika kraljevska džamija, jedinstvena sa svojih šest minareta i ukrasima od plavog porculana po kojima je i dobila ime; Aja Sofija iz 6. st., najpoznatija građevina Istanbula sagrađena u doba cara Justinijana. Prvotno je bila najveća crkva u Bizantskom carstvu,  jedno od najvećih graditeljskih dostignuća tog vremena. Naknadno je pretvorena u džamiju, potom 1934. u muzej, da bi joj u ljeto 2020. godine ponovo bio vraćen status džamije; bazilika Cisterna, poznata i pod nazivom Utonula palača, najveća od nekoliko stotina antičkih rezervoara vode koje još uvijek leže ispod Istanbula, svakako najneobičnija turistička atrakcija u gradu; palača Topkapi, osmanlijski carski dvorac kojeg je sagradio sultan Mehmed II, a nalazi se na krajnjem dijelu uzvišenog rta, s kojeg se pruža pogled na Zlatni rog, Mramorno more i Bospor. Posjet Topkapiju uključuje i obilazak Aja Irene, bivše bizantske crkve koja je nekoć bila arsenal, a danas je muzej. Novu godinu dočekajte na gradskim ulicama i trgovima. Noćenje.

3. dan ISTANBUL
Doručak. Danas predlažemo fakultativni posjet Sulejmaniji i krstarenje Bosporom. Sulejmanija je jedna od najljepših istanbulskih džamija, djelo slavnog osmanlijskog arhitekta i graditelja Sinana. U njoj se nalazi mauzolej osmanlijskog sultana Sulejmana Veličanstvenog, koji ju je i dao sagraditi u 16. stoljeću, kao i njegove žene sultanije Haseki Hurem, zatim sultana Ahmeta II, te samog arhitekte Sinana. U nastavku odlazak na krstarenje Bosporskim tjesnacem, koji razdvaja Europu i Aziju, uz pogled na carske palače i tvrđave. Nakon plovidbe, odlazak na ručak u jedan od autentičnih restorana na Galati, mostu koji spaja obale Zlatnog roga. Noćenje.

4. dan ISTANBUL – 1 DAN NA 2 KONTINENTA
Nakon doručka mogućnost fakultativnog odlaska na cjelodnevni izlet 1 dan na 2 kontinenta. Vožnja do palače Dolmabahçe, posljednje rezidencije turskih sultana iz 19. st. Razgled ove impozantne građevine izgrađene u baroknom stilu koja će vas svakako impresionirati svojom pričom o novijoj turskoj povijesti. Odlazak potom kroz četvrti Beşiktaş i Şişli i dalje Bosporskim mostom (jednim od tri viseća mosta koji spajaju Europu i Aziju) na azijsku stranu Istanbula, do grandiozne džamije Çamlıca, najveće u Turskoj koja može primiti preko 60.000 vjernika, od koje se pruža prekrasan pogled na Zlatni rog – srce Istanbula. Slijedi panoramska vožnja azijskim dijelom Istanbula i odlazak do avenije Bagdad, 6 km duge ulice, prepune malih tržnih centara i elegantnih radnji koje nude najpoznatije svjetske brendove te je mnogi zbog toga smatraju šoping centrom na otvorenom. Odlazak do obližnje metro stanice te vožnja Marmaray tunelom, jednim od najdubljih podmorskih željezničkih tunela na svijetu koji povezuje europski i azijski dio Istanbula. Tunel je otvoren 2013. godine, dug je 13,6 km, a za prelazak su potrebne samo četiri minute! Povratak na europsku stranu – na stanicu Sirkeçi, odredište legendarnog Orient Expressa te slobodno vrijeme za osobne programe. Predvečer mogućnost fakultativne posjete Hodjapasha plesnom kazalištu, kulturnom centru smještenom u obnovljenoj, 550 godina staroj turskoj kupelji. Savršena rasvjeta, prekrasno uređenje i odlična akustika čine ovu povijesnu zgradu vrlo mističnim i intimnim mjestom. Derviši će scenskim nastupom predstaviti preko 700 godina staru tursku tradiciju, uz ritmičnu i harmoničnu orijentalnu glazbu tipičnih turskih instrumenata, vrtnjom i plesom izvode tradicionalni duhovni Sema ritual. Noćenje.

5. dan ISTANBUL
Doručak. Današnji dan rezerviran je za posjet bazarima. Grand Bazaaru, zatvorenoj tržnicu i najvećem bazaru na svijetu s više od 4000 trgovina, gdje možete osjetiti čar kupovine zlata, tekstila, suvenira i dr. Ljubitelji kulinarstva i svi oni koji vole uživati u gastro izazovima svakako neka posjete i živopisnu Egipatsku tržnicu začina nevjerojatnih mirisa, boja i okusa. Predlažemo i individualan odlazak do Ortaköya, jedne od najpopularnijih i najživljih gradskih četvrti smještenoj tik uz Bospor, točnije ispod prvog Bosporskog mosta. Tu se nalazi mnoštvo kafića, barova, restorana, trgovina, suvenirnica… Istoimena džamija je jedna od najpoznatijih simbola četvrti, a posjet zasigurno neće biti potpun dok ne probate čuvene punjene pečene krumpire. Navečer mogućnost odlaska na večeru u jedan od tradicionalnih restorana u kojem Vas očekuje bogat program, trbušne plesačice te folklorni plesovi i običaji Turske.  Noćenje.

6. dan ISTANBUL – DUBROVNIK
Rana odjava iz hotela i prijevoz do zračne luke. Prijava za let Turkish Airlinesa, TK 437 u 08.10h, s očekivanim dolaskom u Dubrovnik u 08.05h.  Završetak programa.


*Ultra first minute i first minute cijene vrijede do 60, odnosno 30 dana prije polaska ili do popunjenja određenog broja mjesta.
Zrakoplovne pristojbe i naknade uključene u cijenu aranžmana (promjenjivo do puta).

Doplata:
- doplatu za jednokrevetnu sobu od 264,12 € (1.990 kn) (obavezna doplata ako osoba putuje sama)

Popusti:
- Popust dijete 2-6,99 g. na pomoćnom ležaju 265,45 € (2.000 kn)
- Popust dijete 7-11,99 g. na pomoćnom ležaju 132,72 € (1.000 kn)
- Popust stariji od 12 g. na pomoćnom ležaju 39,82 € (300 kn)

Fakultativna ponuda, cijene po osobi (minimum prijavljenih 10 osoba):
- Paket ulaznica (palača Topkapi i crkva Aja Irena, bazilika Cisterna): 55,08 € (415 kn)
- Sulejmanija i krstarenje Bosporom: 55,08 € (415 kn) – uključen razgled prema programu, pratnja lokalnog vodiča, krstarenje Bosporom u trajanju 1,5h i ručak bez pića u lokalnom restoranu
- Izlet 1 dan na 2 kontinenta: 74,99 € (565 kn) – uključen prijevoz autobusom, razgled prema programu u pratnji lokalnog vodiča, ulaznica za palaču Dolmabahçe s uključenim slušalicama
- Ples derviša u Hodjapasha plesnom kazalištu: 33,18 € (250 kn) –  ulaznica za program u trajanju od 1h
- Turska večer u tradicionalnom restoranu (Kervansaray, Sultanas ili sl.): 59,73 € (450 kn) – uključen show program, večera i piće

Red letenja (sve lokalna vremena):
TK 440   DUBROVNIK       ISTANBUL        20:25   00:25+1
TK 437   ISTANBUL          DUBROVNIK       08:10   08:05

Korisne informacije – Istanbul & Turska:
Službeno ime zemlje: Republika Turska
Glavni grad: Ankara
Površina: 780.580 km²
Broj stanovnika: 83.154.997 (od toga u Istanbulu 15.519.267, 2019.)
Službeni jezik: turski
Vjera: islam (99% zastupljena)
Vremenska razlika: +1 sat u odnosu na Hrvatsku
Valuta: nova turska lira – TRY. 1 EUR ≈ 21,45 TRY
Električni napon: 220 V i 50 Hz, ali preporuča se ponijeti univerzalni putnički adapter
Pozivni broj zemlje: +90
Mobilne mreže: uporaba mobilnih telefona je moguća, preporučamo provjeru s mobilnim operaterom u Hrvatskoj
Hrana: turska kuhinja je poznata po raznolikosti. Podjednako su zastupljena jela od ribe i morskih plodova kao i mesna jela. Obilje povrća pripremljeno na najrazličitije načine obogaćuje ovu mediteransko-orijentalnu kuhinju.
Odjeća i obuća: preporučamo jednostavnu odjeću i udobnu obuću. Duge suknje i duge hlače bit će u skladu s očekivanjem lokalnog stanovništva u manjim gradovima i selima gdje inače nema puno turista. Također, ženama savjetujemo ponijeti lagani šal, koji može poslužiti i kao pokrivalo za glavu pri razgledavanju muslimanskih vjerskih objekata. Prilikom ulaska u muslimanske vjerske objekte, turisti se trebaju držati običaja vezanih za odjeću i obuću (pokrivene ruke i noge, žene-pokrivena kosa maramom, obuću izuti ispred džamije).
Viza: nije potrebna za državljane Republike Hrvatske.
Putna isprava: putovnica koja za hrvatske državljane (ako je riječ o običnoj putovnici) mora biti valjana još najmanje 150 dana od datuma ulaska u Tursku.

Važne napomene:
- Popust za jednokratnu rezervaciju 5 i više osoba isključuje kombinaciju s drugim popustima ili posebnim akcijama.
- Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte. Molimo da obratite pažnju o propisima vezanim uz prijevoz prtljage u međunarodnom zračnom prometu, kao i na težinu i količinu Vaše prtljage. Za prtljagu je odgovorna zrakoplovna kompanija. Po osobi dozvoljeno je nositi 1 komad prtljage maksimalne težine do 23 kg. Ručna prtljaga podložna je pregledu, ne dozvoljava se unošenje tekućina tj. ograničeno je unošenje tekućina u zrakoplov, dozvoljeno je po osobi 1 komad ručne prtljage do 8 kg unjeti u zrakoplov.
- U slučaju promjene reda letenja (vremena, zračne luke) organizator putovanja zadržava pravo promjene redosljeda programa putovanja, kao i u slučaju promjene radnog vremena znamenitosti, muzeja i sl.
- Kategorizacija smještaja u Turskoj odgovara službenoj hotelskoj kategorizaciji zemlje i može se razlikovati od hrvatskih standarda.
- Cijene fakultativne ponude i ulaznica bazirane su prema stanju iz siječnja 2023. i mogu biti podložne promjeni.

Organizator zadržava pravo izmjene redoslijeda izvođenja programa putovanja (redoslijed izvedbe/satnica unutar definiranih termina programa, fakultativne usluge i sl.). Za ovo putovanje vrijede sljedeći opći uvjeti organizatora.

Cijena uključuje

Povratni prijevoz zrakoplovom u ekonomskoj klasi iz Dubrovnika do Istanbula;
Pristojbe zračnih luka od 144,67 € / 1.090 kn (podložno promjeni, konačni iznos utvrđuje se na dan izdavanja karata);
Smještaj u hotelu Feronya Taksim Square 4* ili sl. u dvokrevetnoj sobi na osnovi 5 noćenja s doručkom i uključenom boravišnom pristojbom;
Transfere i razglede prema programu;
Razgled grada u pratnji lokalnog vodiča;
Voditelja putovanja iz Dubrovnika;
Pripremu i organizaciju putovanja te jamčevinu;
gratis Istanbulkart, karticu javnog gradskog prijevoza.

Cijena ne uključuje

doplatu za jednokrevetnu sobu u iznosi (obavezna doplata ako osoba putuje sama)
ulaznice za objekte koji se posjećuju tijekom razgleda;
doplate za fakultativne izlete i sadržaje kao i obroke koji nisu predviđeni programom;
osobne troškove, pića i napojnice te ostalo što nije navedeno pod cijena uključuje;
putno osiguranje (preporučujemo).

Dora Tikvić

Program uređuje

Član Elisa tima od Mar 2021

Provjeri sve termine i cijene