Istanbul - Premium

Istanbul Prikaži na karti

Vrsta putovanja

Vrsta putovanja

Autobusom

Destinacija putovanja

Destinacija

Istanbul

Vrijeme trajanja

Trajanje

6 dana

Voditelj putovanja tijekom putovanja.

Voditelj putovanja

uključen

Predstavnik na destinaciji

Veličina grupe

do 49 osoba

Samobor i Zagreb

Polazište

Samobor i Zagreb

Varaždin

Polazište

Varaždin

Hotel 3*/4*

Vrsta smještaja

Hotel 3*/4*

Noćenje s doručkom

Usluga

Noćenje s doručkom

Garantirano

Pogodnost

Garantirano

Autobusom

Vrsta prijevoza

Autobusom

Termini putovanja
26.08 26.10

Opis programa

Istanbul - Premium
Autobusom iz Zagreba
6 dana/5 noćenja
Predviđeni hoteli
(ili slični) nalaze se u starom dijelu Istanbula i izvrsno su povezani linijama gradskog prijevoza:
- Hotel Endican Beyazit 3* (Fatih),
- Hotel Yuksel 4* (Fatih)
- Hotel Grand Madrid 4* (Laleli),
Vrijednost više:
razgled Plovdiva i Sofije uključeni u cijenu
Mogući polazak iz Slavonskog Broda i Varaždina

1. dan Zagreb – PLOVDIV
Polazak iz Zagreba u 5:00 sati. Ugodna vožnja prema Plovdivu uz povremene odmore tijekom puta. Plovdiv je najljepši grad u Bugarskoj, smješten u podnožju šest brežuljaka uz rijeku Maricu. Smatra se drugim najstarijim europskim gradom (nakon Mikene) i najstarijim stalno naseljenim gradom u Europi. Kroz svoju bogatu povijest napadali su ga i osvajali brojni narodi; svi koji su vladali gradom su ga nazvali drugačije i ostavili traga u njegovoj povijesti. Odlazak do hotela i smještaj. Noćenje.

2. dan PLOVDIV – ISTANBUL
Doručak i odjava iz hotela. Odlazak u obilazak najvećih znamenitosti starog grada: savršeno očuvan rimski amfiteatar iz 1. stoljeća, koji je jedna od glavnih turističkih atrakcija Bugarske, čiji su ostaci otkriveni 60-ih godina prošlog stoljeća – šetnja glavnom gradskom ulicom Rayko Daskalov, koja je ujedno i najduža pješačka zona u Europi (1750 m) do dobro očuvanih ostataka rimskog stadiona, izgrađenog u dolini između dva brda, čiji je veći dio još uvijek skriven ispod glavne pješačke ulice – u neposrednoj blizini stadiona je Džumaja džamija, jedna od dvije preostale džamije u gradu, iz 15. stoljeća i potpuno je obnovljena. Grad je splet vijugavih kaldrmom popločanih ulica u kojima se nižu crkve i tradicionalne kuće bogatih trgovaca iz prošlosti, vrlo asimetričnog izgleda i oslikanih pročelja. Kraće slobodno vrijeme te nastavak putovanja prema Istanbulu. Dolazak u Istanbul i smještaj u hotel. Ukoliko bude dovoljno vremena, predlažemo odlazak javnim prijevozom na prvo upoznavanje čarobnog Istanbula, do Taksima (moderni europski dio Istanbula) i šetnju poznatom trgovačkom ulicom Istiklal Caddesi. Slobodno vrijeme. Povratak u hotel javnim prijevozom i pješice. Noćenje.

3. dan ISTANBUL
Nakon doručka predlažemo obilazak povijesnog dijela grada – Sultanahmeta, starog dijela Istanbula koji se nalazi na UNESCO-vom popisu svjetske kulturne baštine (obavezna rezervacija prilikom uplate putovanja, plaćanje voditelju putovanja na licu mjesta). Razgled je organiziran u pratnji službenog lokalnog vodiča (gradskim prijevozom i pješice) uz audio slušalice koje će vam omogućiti da na najbolji mogući način pratite vodiča tijekom razgleda, vidjet ćete: Hipodrom koji je nekoć služio za konjske trke, a danas je memorijalni trg s impozantnim obeliskom i fontanom – Plavu džamiju (džamija sultana Ahmeda), najveličanstvenija džamija u Istanbulu, jedinstvena sa svojih šest minareta i ukrasima od plavog porculana po kojima je i dobila ime. Izvana ćete moći vidjeti i kuću Ibrahim paše, poznatog Sulejmanovog prijatelja – Aja Sofiju, remek-djelo bizantske arhitekture i najvažnija povijesna baština ovog grada, koja je odnedavno opet džamija (plaćanje voditelju putovanja na licu mjesta – prema novoj odluci turskih vlasti od 15.01.2024., ulaz u Aja Sofiju se plaća). Slobodno vrijeme za odlazak na Grand Bazaar (radno vrijeme 8:30–19:00 svaki dan osim nedjelje i islamskih vjerskih praznika), gdje možete uživati u šetnji kroz labirint otprilike 5000 dućana te kupovini..uz obavezno cjenjkanje. Za one koji žele predlažemo nastavak razgledavanja, odnosno posjet Topkapi palači, danas muzej i harema (obavezna rezervacija prilikom uplate putovanja, plaćanje voditelju putovanja na licu mjesta), koja je bila glavna rezidencija sultana gotovo 400 godina dok nije izgrađena palača Dolmabahče. Obilazak raskošne palače, riznice pune dragulja kao i obilazak nadaleko poznatog Harema koji je nekada bio dom, kako se navodi, 800 sultanovih žena. Također možete posjetiti i Cisternu baziliku, nedavno renoviranu najveću antičku podzemnu cisternu, koju nazivaju i "potopljenom palačom", izgrađenu ispod nekadašnje bazilike po kojoj je i dobila ime, danas jedna od najposjećenijih atrakcija u Istanbulu. Povratak u hotel. Noćenje.

4. dan ISTANBUL
Doručak. Slobodan dan za uživanje u Istanbulu. Predlažemo nešto što ne smijete propustiti, a to je krstarenje brodom po Bosporu (obavezna rezervacija prilikom uplate putovanja, plaćanje voditelju putovanja na licu mjesta), jedan od najboljih načina da doživite Istanbul u njegovom punom sjaju, jer možete uživati u prekrasnoj panorami grada tijekom plovidbe i pogledu na mostove, carske palače i vile smještene uz more s obje strane Bospora. Nakon krstarenja, za one koje zanima azijska strana grada, predlažemo fakultativni odlazak autobusom preko Bosporskog tjesnaca i monumentalnog visećeg "Mosta mučenika 15. srpnja", koji je u vrijeme dovršetka bio najveći most u Europi i Aziji (obavezna rezervacija prilikom uplate putovanja, plaćanje voditelju putovanja na licu mjesta). Uživajte u prekrasnom pogledu sa najpoznatijeg vidikovca u gradu, Çamlıca (Čamlidža), koji se nalazi na najvišem brdu u Istanbulu i pruža prekrasan pogled na cijeli Istanbul i oba kontinenta. Foto stop na Üsküdaru za slikanje ispred svjetski poznate Djevojačke kule, toliko popularne da se kaže: „nisi bio u Istanbulu ako nemaš sliku sa Djevojačkom kulom". Nastavljamo do Kadıköy-a, jednom od najopuštenijih i šarenijih Istanbulskih dijelova. Vijugave uličice, prepune su malih butika, barova, restorana i vintage trgovina. Slobodno vrijeme za posjet lokalnoj tržnici te kupovinu.. A kako biste dan završili na turski način, navečer fakultativni odlazak na tipičnu tursku večeru uz show program gdje vas očekuje bogat program s trbušnim plesačicama te folklorni plesovi i običaji Turske (obavezna rezervacija prilikom uplate putovanja, plaćanje voditelju putovanja na licu mjesta). Povratak u hotel. Noćenje.

5. dan ISTANBUL – SOFIJA
Doručak i odjava iz hotela. Odlazak iz Istanbula, vožnja prema Sofiji, glavnom gradu Bugarske i jednom od najstarijih gradova Europe s bogatom poviješću od preko 7.000 godina. Sofija je šarmantan grad u kojem je izmješan duh Europe i Otomanskog carstva. Odlazak u hotel. Smještaj. Noćenje.

6. dan SOFIJA – Zagreb
Doručak i odjava iz hotela. Razgled središta grada, sve najvažnije kulturne, arhitektonske i povijesne znamenitosti Sofije nalaze praktički u samom centru grada, na udaljenosti koju se isključivo prelazi pješice i koja garantira sasvim ugodnu šetnju kroz povijest ovog zanimljivoga grada: hram Sv. Aleksandra Nevskog sa zlatnom kupolom, glavni trg Alexandra Batenberga, hram Svete Sofije (koja je pod turskim ropstvom bila ograđena minaretima i proglašena džamijom), Rotonda Sv. Georgija najdrevnija očuvana rimska građevina u Sofiji, Predsjednička palača s počasnom stražom, Narodno kazalište, crkva Svete Petke Samardžijske, Banya-Bashi džamija, jedina preostala aktivna džamija u Sofiji poznata po 5 metarskoj kupoli... Povratak prema Hrvatskoj uz povremene odmore tijekom puta. Dolazak u kasnim večernjim satima.


Doplata:
- doplata za jednokrevetnu sobu (obavezna doplata kad putuje samo 1 osoba) 125 €
- doplata za transfer Varaždin - Zagreb - Varaždin 22 €, minimum 10 putnika
- doplata za dodatno prazno sjedalo u autobusu 169 €, nudimo vam veći komfor ukoliko želite sjediti sami
- boravišna pristojba u iznosu cca. 2 € po osobi po noćenju (obavezna doplata voditelju putovanja na licu mjesta, točan iznos u završnoj obavijesti)

Dodatne doplate:
- razgled Sultanahmeta 25 € / minimum 20 putnika – (razgled se obavlja pješice i javnim gradskim prijevozom uz pratnju lokalnog vodiča i audio slušalice) + doplata za ulaznice u objekte prema želji: individualna ulaznica za Aja Sofiju 25 €, ulaznica za Topkapi palaču s ulazom u Harem, lokalnim vodičem i slušalicama 65 €/ minimum 15 putnika
- u Istanbulu se razgled obavlja pješice i gradskim prijevozom tako da je potrebno kupiti karte za metro – pojedinačna vožnja 0,50 €
- krstarenje Bosporom 25 € / minimum 20 putnika
- poludnevni izlet autobusom na azijsku stranu Istanbula uz lokalnog vodiča 30 € / minimum 20 putnika
- turska večer uz folklorni program 45 € / minimum 15 putnika – večera u 3 slijeda / neograničena konzumacija lokalnih alkoholnih pića

Popust:
djeca do 14 godina ostvaruju 20% popusta na fakultativnu ponudu (razgled, krstarenje i izlet u Aziju)

CIJENE ULAZNICA (individualne cijene ulaznica podložne promjeni u odnosu na dan objavljivanja programa):
Ulaznice se mogu kupiti na blagajni lokaliteta ili online putem provjerenih stranica za prodaju ulaznica, čime se izbjegava čekanje u redu, ali tada je cijena ulaznice viša (agencija ne garantira raspoloživost ulaznica): www.viator.com, www.headout.com i sl.

Ulaznica za CISTERNU BAZILIKU (otvoreno svaki dan 09:00-22:00, razgled traje cca. 30 min) http://yerebatansarnici.com/
ulaznica na blagajni 650 TL (09:00-18:30 / cca. 20 eur, u kasnijim terminima cijena je viša)
Skip the Line Tickets (od cca. 33 €)

Ulaznica za DOLMABAHČE PALAČU (ponedjeljkom zatvoreno) https://dolmabahçe-palace.com/
ulaznica na blagajni 600 TL (cca. 18,5 €)

PRIJEVOZ U ISTANBULU
Kartica za javni prijevoz "Istanbul City Card" najbolja je opcija za plaćanje javnog prijevoza - vrijedi za tramvaj, metro, brod, ovom karticom možete platiti čak i javne toalete. To je prepaid kartica koja nudi snižene cijene karata za odabrani broj dana: 1, 3, 5, 7 ili 15 dana, može se kupiti na automatima/kioscima, na stanicama metroa, tramvaja i autobusa i lako se nadopunjuje prema potrebi. Cijena kartice je 50 turskih lira (nepovratni iznos) + prepaid iznos za broj dana po izboru

Trokrevetne i jednokrevetne sobe su na upit budući hoteli raspolažu s manjim brojem takvih soba i potvrda ovisi o raspoloživosti. Nema popusta za trokrevetnu sobu.

Sami birate cijenu putovanja koja vam najviše odgovara, a cijene se razlikuju u dijelu autobusa gdje želite sjediti:
Doplata nije obavezna. Raspoloživost odabranih sjedala je na upit i podložna provjeri prilikom rezervacije.
- OSNOVNA cijena – sjedala od 29 pa nadalje iznosi 299 €
- REDOVNA cijena – sjedala od 9 do 28 iznosi 307 €
- PLUS cijena – sjedala 3, 4, 5, 6, 7 i 8 (na pojedinim putovanjima moguća su i sjedala 1 i 2) iznosi 315 €

Za sve polaske (osim Zagreba) potrebna prethodna pismena najava.
Točno vrijeme i mjesto polaska iz Slavonskog Broda i transfera iz Varaždina bit će definirano 3 dana prije polaska.

Republika Bugarska
prostire se na oko 110 tisuća četvornih kilometara u jugoistočnoj Europi. Graniči s Grčkom na jugu, s Turskom na jugoistoku, sa Srbijom na zapadu, s Makedonijom na jugozapadu i Rumunjskom na sjeveru. Na istoku, pak, ima izlaz na Crno more. Bugarskim teritorijem dominiraju plodne nizine u dolini rijeke Marice, dok su sjeverni i južni prostori povišeni. Sjeverom tako prolazi 600 kilometara duga Stara planina, poznatija i kao Balkan, dok se južnim dijelom proteže masiv Rodopi. U zemlji živi oko 8 milijuna stanovnika, koji pripadaju uglavnom pravoslavnoj vjeroispovijesti. Glavni i najveći grad Sofija, smjestio se u podnožju planine Vitoše, na zapadu zemlje. Predstavlja  važno financijsko i gospodarsko središte, a okuplja najvažnije metalurške, tekstilne i tiskarske tvornice u zemlji. Bugarska kuhinja spoj je turskih, grčkih i slavenskih utjecaja. Temelji se na mlijeku i mliječnim proizvodima, raznovrsnom povrću i mesu. Bugari uživaju u hladnim i toplim juhama od graška, krastavaca i rajčice, a rado jedu i musake, ćevape i sarmice. Uz hranu se piju sokovi, pivo i vino te nezaobilazna lozovača i mastika.

Republika Turska
je euroazijska država smještena u jugoistočnoj Europi (istočna Tračka) i jugozapadnom dijelu Azije (Mala Azija). Turska graniči na istoku s Gruzijom, Armenijom, Azerbajdžanom i Iranom, na jugu s Irakom i Sirijom te na zapadu s Grčkom i Bugarskom. Sredozemno more i Cipar nalaze se na jugu, Egejsko more i otoci na zapadu, a Crno more na sjeveru. Europski i azijski dio turske dijeli Mramorno more te tjesnaci Bospor i Dardaneli. Zbog položaja države na dva kontinenta, turska kultura je jedinstven spoj istočnjačkih i zapadnjačkih običaja i tradicija. Položaj zemlje između Europe na zapadu, središnje Azije na istoku, Rusije na sjeveru i Bliskog istoka na jugu, dao je Turskoj i veliku stratešku važnost. Turska je demokratska, sekularna, unitarna, ustavna republika čiji je politički sustav 1923. utemeljio Mustafa Kemal Atatürk, nakon propasti Osmanskog Carstva poslije Prvog svjetskog rata. Od tada se politika države počela okretati zapadu, tako da je Turska danas članica mnogih zapadnih organizacija kao što su Vijeće Europe, NATO, OECD i OSCE. Turska je 2005. počela pregovore za članstvo u Europskoj uniji. Istovremeno država održava i pojačava svoje političke i gospodarske odnose s istočnjačkim zemljama.

Granične, vizne i zdravstvene formalnosti:
Hrvatskim državljanima za ovo putovanje potrebna je PUTOVNICA koja treba vrijediti najmanje 6 mjeseci od dana ulaska u državu. Svi putnici koji putuju u Republiku Tursku dužni su imati važeće PUTNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE koje pokriva razdoblje njihovog boravka u Republici Turskoj. Putnici koji prije polaska na putovanje nemaju važeće putne isprave i ugovoreno zdravstveno osiguranje neće moći započeti putovanje i/ili ući u Tursku, za što agencija ne snosi odgovornost.
Putnici koji nisu hrvatski državljani dužni su informirati se o viznom režimu zemlje u koju putuju na stranici Veleposlanstva države čiji su državljani.

Organizator zadržava pravo izmjene redoslijeda izvođenja programa putovanja (redoslijed izvedbe/satnica unutar definiranih termina programa, fakultativne usluge i sl.). Za ovo putovanje vrijede sljedeći opći uvjeti organizatora.

Cijena uključuje

prijevoz turističkim autobusom prema programu putovanja
1 noćenje s buffet doručkom u dvokrevetnim sobama tuš/WC/TV u hotelu 3*/4* u Plovdivu
3 noćenja s buffet doručkom u dvokrevetnim sobama tuš/WC/TV u hotelu 3*/4* u Istanbulu
1 noćenje s buffet doručkom u dvokrevetnim sobama tuš/WC/TV u hotelu 3*/4* u Sofiji
razglede prema programu (izvana)
voditelja putovanja na hrvatskom jeziku
jamčevno osiguranje, troškove organizacije i prodaje

Cijena ne uključuje

fakultativnu ponudu odnosno sve što nije navedeno kao uključeno (ulaznice za objekte koji se posjećuju tijekom razgledavanja, dodatne sadržaje i troškove koji nisu predviđeni programom, troškove osobne prirode kao što su piće, dodatni obroci, telefon, karte za javni gradski prijevoz i slično)
putno osiguranje i osiguranje za slučaj otkaza putovanja (otkaz od strane putnika), preporučamo
boravišna pristojba u iznosu cca. 2 eur po osobi po noćenju (obavezna doplata voditelju putovanja na licu mjesta, točan iznos u završnoj obavijesti)
razgled Sultanahmeta
u Istanbulu se razgled obavlja pješice i gradskim prijevozom tako da je potrebno kupiti karte za metro
krstarenje Bosporom
poludnevni izlet autobusom na azijsku stranu Istanbula uz lokalnog vodiča
turska večer uz folklorni program 45 eur / minimum 15 putnika – večera u 3 slijeda / neograničena konzumacija lokalnih alkoholnih pića
doplatu za jednokrevetnu sobu (obavezna doplata ako osoba putuje sama)
doplata za transfer Varaždin - Zagreb - Varaždin
doplata za dodatno prazno sjedalo u autobusu

Dora Tikvić

Program uređuje

Član Elisa tima od Mar 2021

Provjeri sve termine i cijene