Istanbul - zrakoplovom - 4 dana

Istanbul - Turska Prikaži na karti

Vrsta putovanja

Vrsta putovanja

Zrakoplovom

Destinacija putovanja

Destinacija

Istanbul

Vrijeme trajanja

Trajanje

4 dana

Voditelj putovanja tijekom putovanja.

Voditelj putovanja

uključen

Lokalni turistički vodič na destinaciji

Lokalni vodič

uključen

Predstavnik na destinaciji

Veličina grupe

do 46 osoba

Hotel 4*/5*

Vrsta smještaja

Hotel 4*/5*

Noćenje s doručkom

Usluga

Noćenje s doručkom

Garantirano

Pogodnost

Garantirano

Zagreb

Polazište

Zagreb

Zrakoplovom

Vrsta prijevoza

Zrakoplovom

Termini putovanja
29.07 22.09 04.10 09.10 18.10 25.10 02.11 16.11 29.11 01.12 04.12

Opis programa

Putovanje Istanbul - zrakoplovom - 4 dana

Zrakoplovom Zagreb
4 dana / 3 noćenja
Predviđeni hoteli: po izboru smještaj u hotelu s 4* ili 5*
Svi ostali termini: Manesol Boutique Galata 4* ili sl. ili Radisson Blu Pera 5* ili sl.
Zrakoplovne pristojbe i naknade uključene u cijenu aranžmana (promjenjivo do puta).

Istanbul je dinamičan i, s obzirom na veličinu, savršeno organiziran megalopolis od 15 milijuna stanovnika, smješten na dva kontinenta. Europski i azijski dio grada (odnosno Rumeliju i Anadoliju) dijeli Bospor, najuži i najpromeniji prirodni morski tjesnac na svijetu, koji je premošten s tri impozantna viseća mosta i jednim podmorskim tunelom. Turska je, pa tako i Istanbul, bila 2020. godine jedna od zemalja s najvišim demografskim rastom u svijetu (12 %), a taj trend prati i gospodarski rast, najviši od svih članica grupe G20. Kao dodatna logistička potpora u promet je 2019. godine pušten treći aerodrom s ciljem da postane najprometniji na svijetu po broju putnika do 2023. godine, odnosno do 100.  godišnjice Republike Turske.

1. dan ZAGREB – ISTANBUL
Sastanak putnika u zagrebačkoj zračnoj luci Franjo Tuđman 2 sata prije leta, podjela putne dokumentacije i prijava na let. Polijetanje zrakoplova za Istanbul na letu Turkish Airlinesa, TK 1054 u 08.55h, odnosno u 09.15h (od studenog nadalje). Po dolasku u Istanbul u 12.15h, odnosno u 13.30h (od studenog nadalje) po lokalnom vremenu obavljanje pograničnih formalnosti i prijevoz do hotela. Prijava i smještaj u sobe te nakon kraćeg odmora odlazak do trga Taksim i poznate Ulice Oslobođenja (Istiklal Caddesi) –  pješačke zone s brojnim trgovinama, restoranima i barovima do četvrti Beyoğlu, poznatoj po srednjovjekovnoj kuli Galata iz 14. st., koja je nekada služila za praćenje brodova i kao zatvor, a danas je vidikovac s kojeg se pruža prekrasan panoramski pogled na grad. Noćenje.

2. dan ISTANBUL
Doručak i odlazak na razgled Istanbula u pratnji lokalnog vodiča; Hipodrom koji je nekoć služio za konjske trke, a danas je memorijalni trg s impozantnim obeliskom; Plava džamija, monumentalno zdanje i posljednja velika kraljevska džamija, jedinstvena sa svojih šest minareta i ukrasima od plavog porculana po kojima je i dobila ime; Aja Sofija iz 6. st., najpoznatija građevina Istanbula sagrađena u doba cara Justinijana. Prvotno je bila najveća crkva u Bizantskom carstvu,  jedno od najvećih graditeljskih dostignuća tog vremena. Naknadno je pretvorena u džamiju, potom 1934. u muzej, da bi joj u ljeto 2020. godine ponovo bio vraćen status džamije; bazilika Cisterna, poznata i pod nazivom Utonula palača, najveća od nekoliko stotina antičkih rezervoara vode koje još uvijek leže ispod Istanbula, svakako najneobičnija turistička atrakcija u gradu; palača Topkapi, osmanlijski carski dvorac kojeg je sagradio sultan Mehmed II, a nalazi se na krajnjem dijelu uzvišenog rta, s kojeg se pruža pogled na Zlatni rog, Mramorno more i Bospor. Posjet Topkapiju uključuje i obilazak Aja Irene, bivše bizantske crkve koja je nekoć bila arsenal, a danas je muzej. U poslijepodnevnim satima posjetite Grand Bazaar, zatvorenu tržnicu i najveći bazar na svijetu s više od 4000 trgovina, gdje možete osjetiti čar kupovine zlata, tekstila, suvenira i dr. Ljubitelji kulinarstva i svi oni koji vole uživati u gastro izazovima poslijepodne mogu iskoristiti za posjet živopisnoj Egipatskoj tržnici začina nevjerojatnih mirisa, boja i okusa. Navečer predlažemo odlazak na večeru u jedan od tradicionalnih restorana u kojem Vas očekuje bogat program, trbušne plesačice te folklorni plesovi i običaji Turske. Noćenje.

3. dan ISTANBUL – 1 DAN NA 2 KONTINENTA
Doručak. Predlažemo da današnji dan iskoristite za odlazak na cjelodnevni izlet 1 dan na 2 kontinenta. Vožnja do palače Dolmabahçe, posljednje rezidencije turskih sultana iz 19. st. Razgled ove impozantne građevine izgrađene u baroknom stilu koja će vas svakako impresionirati svojom pričom o novijoj turskoj povijesti. Odlazak potom kroz četvrti Beşiktaş i Şişli i dalje Bosporskim mostom (jednim od tri viseća mosta koji spajaju Europu i Aziju) na azijsku stranu Istanbula, do grandiozne džamije Çamlıca, najveće u Turskoj koja može primiti preko 60.000 vjernika, od koje se pruža prekrasan pogled na Zlatni rog – srce  Istanbula. Slijedi panoramska vožnja azijskim dijelom Istanbula i odlazak do avenije Bagdad, 6 km duge ulice, prepune malih tržnih centara i elegantnih radnji koje nude najpoznatije svjetske brendove te je mnogi zbog toga smatraju šoping centrom na otvorenom. Slobodno vrijeme za osobne programe te potom odlazak do metro stanice te vožnja Marmaray tunelom, jednim od najdubljih podmorskih željezničkih tunela na svijetu koji povezuje europski i azijski dio Istanbula. Tunel je otvoren 2013. godine, dug je 13,6 km, a za prelazak su potrebne samo četiri minute! Povratak na europsku stranu – na stanicu Sirkeçi, odredište legendarnog Orient Expressa te slobodno vrijeme za osobne programe. Predvečer mogućnost fakultativne posjete Hodjapasha plesnom kazalištu, kulturnom centru smještenom u obnovljenoj, 550 godina staroj turskoj kupelji. Savršena rasvjeta, prekrasno uređenje i odlična akustika čine ovu povijesnu zgradu vrlo mističnim i intimnim mjestom. Derviši će scenskim nastupom predstaviti preko 700 godina staru tursku tradiciju, uz ritmičnu i harmoničnu orijentalnu glazbu tipičnih turskih instrumenata, vrtnjom i plesom izvode tradicionalni duhovni Sema ritual. Noćenje.

4. dan ISTANBUL - ZAGREB
Nakon doručka mogućnost posjete Sulejmaniji i krstarenje Bosporom. Sulejmanija je jedna od najljepših istanbulskih džamija, djelo slavnog osmanlijskog arhitekta i graditelja Sinana. U njoj se nalazi mauzolej osmanlijskog sultana Sulejmana Veličanstvenog, koji ju je i dao sagraditi u 16. stoljeću, kao i njegove žene sultanije Haseki Hurem, zatim sultana Ahmeta II, te samog arhitekte Sinana. U nastavku odlazak na krstarenje Bosporskim tjesnacem, koji razdvaja Europu i Aziju, uz pogled na carske palače i tvrđave. Nakon plovidbe, odlazak na ručak u jedan od autentičnih restorana na Galati, mostu koji spaja obale Zlatnog roga. U poslijepodnevnim satima prijevoz do zračne luke. Prijava za let Turkish Airlinesa, TK 1055 u 18.35h, odnosno u 19.00h (od 28.10. nadalje) s očekivanim dolaskom u Zagreb u 19.40h, odnosno u 19.10h (od 28.10. nadalje).  Završetak programa.


*Ultra first minute i first minute cijene vrijede do 60, odnosno 30 dana prije polaska ili do popunjenja određenog broja mjesta.
Zrakoplovne pristojbe i naknade uključene u cijenu aranžmana (promjenjivo do puta).

Doplate:
Doplata za jednokrevetnu sobu (obavezna doplata ako osoba putuje sama) hotel 4*
- 132 € (16.11., 29.11., 01.12., 04.12.)
- 145 € (u preostalim terminima)

Doplata za jednokrevetnu sobu (obavezna doplata ako osoba putuje sama) hotel 5*
- 220 € (16.11., 19.11., 01.12., 04.12.)
- 290 € (u preostalim terminima)

Popusti za hotel s 4*
- Dijete 2-6,99 g. na pomoćnom ležaju: 106 €
- Dijete 7-11,99 g. na pomoćnom ležaju: 53 €
- Stariji od 12 g. na pomoćnom ležaju: 15 €

Popusti za hotel s 5*
- Dijete 2-6,99 g. na pomoćnom ležaju: 200 €
- Dijete 7-11,99 g. na pomoćnom ležaju: 93 €
- Stariji od 12 g. na pomoćnom ležaju: 40 €

Fakultativna ponuda, cijene po osobi (minimum prijavljenih 10 osoba):
- Paket ulaznica (palača Topkapi s haremom i crkvom Aja Irena, bazilika Cisterna, Aja Sofija): 115 €
- Turska večer u tradicionalnom restoranu (Kervansaray, Sultanas ili sl.): 75 €  – uključen show program, večera i piće
- Izlet 1 dan na 2 kontinenta: 95 €  – uključen prijevoz autobusom, razgled prema programu u pratnji lokalnog vodiča, ulaznica za palaču Dolmabahçe s uključenim slušalicama
- Ples derviša u Hodjapasha plesnom kazalištu: 33 €  –  ulaznica za program u trajanju od 1h
- Sulejmanija i krstarenje Bosporom: 65 €  – uključen razgled prema programu, pratnja lokalnog vodiča, krstarenje Bosporom u trajanju 1,5h i ručak bez pića u lokalnom restoranu

Informacije o letu:
Prijevoznik:
Turkish Airlines
Red letenja (sve lokalna vremena):
Polasci:  14.3., 27.3.
TK1054    ZAGREB     09:15  ISTANBUL     13:30
TK1055    ISTANBUL   19:00  ZAGREB       19:10

Ostali polasci:
TK1054    ZAGREB     08:55   ISTANBUL      12:15
TK1055    ISTANBUL   18:35   ZAGREB        19:40

Korisne informacije – Istanbul & Turska:
Službeni naziv zemlje: Republika Turska
Glavni grad: Ankara
Površina: 780.580 km²
Broj stanovnika: 83.154.997 (od toga u Istanbulu 15.519.267, 2019.)
Službeni jezik: turski
Vjera: islam (99% zastupljena)
Vremenska razlika: +2 sata u odnosu na Hrvatsku
Valuta: nova turska lira – TRY. 1 EUR ≈ 31,50 TRY
Električni napon: 220 V i 50 Hz, ali preporuča se ponijeti univerzalni putnički adapter
Pozivni broj zemlje: +90
Mobilne mreže: uporaba mobilnih telefona je moguća, preporučamo provjeru s mobilnim operaterom u Hrvatskoj
Hrana: turska kuhinja je poznata po raznolikosti. Podjednako su zastupljena jela od ribe i morskih plodova kao i mesna jela. Obilje povrća pripremljeno na najrazličitije načine obogaćuje ovu mediteransko-orijentalnu kuhinju.
Odjeća i obuća: preporučamo jednostavnu odjeću i udobnu obuću. Duge suknje i duge hlače bit će u skladu s očekivanjem lokalnog stanovništva u manjim gradovima i selima gdje inače nema puno turista. Također, ženama savjetujemo ponijeti lagani šal, koji može poslužiti i kao pokrivalo za glavu pri razgledavanju muslimanskih vjerskih objekata. Prilikom ulaska u muslimanske vjerske objekte, turisti se trebaju držati običaja vezanih za odjeću i obuću (pokrivene ruke i noge, žene-pokrivena kosa maramom, obuću izuti ispred džamije).
Viza: nije potrebna za državljane Republike Hrvatske.
Putna isprava: putovnica koja za hrvatske državljane (ako je riječ o običnoj putovnici) mora biti valjana još najmanje 150 dana od datuma ulaska u Tursku.

Važna napomena:
- Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte. Molimo da obratite pažnju o propisima vezanim uz prijevoz prtljage u međunarodnom zračnom prometu, kao i na težinu i količinu Vaše prtljage. Za prtljagu je odgovorna zrakoplovna kompanija. Po osobi dozvoljeno je nositi 1 komad prtljage maksimalne težine do 23 kg. Ručna prtljaga podložna je pregledu, ne dozvoljava se unošenje tekućina tj. ograničeno je unošenje tekućina u zrakoplov, dozvoljeno je po osobi 1 komad ručne prtljage do 8 kg unjeti u zrakoplov.
- U slučaju promjene reda letenja (vremena, zračne luke) organizator putovanja zadržava pravo promjene redoslijeda programa putovanja, kao i u slučaju promjene radnog vremena znamenitosti, muzeja i sl.
- Kategorizacija smještaja u Turskoj odgovara službenoj hotelskoj kategorizaciji zemlje i može se razlikovati od hrvatskih standarda.
- Cijene fakultativne ponude i ulaznica bazirane su prema stanju iz travnja 2023. i mogu biti podložne promjeni.

Organizator zadržava pravo izmjene redoslijeda izvođenja programa putovanja (redoslijed izvedbe/satnica unutar definiranih termina programa, fakultativne usluge i sl.). Za ovo putovanje vrijede sljedeći opći uvjeti organizatora.

Cijena uključuje

Povratni prijevoz zrakoplovom u ekonomskoj klasi iz Zagreba do Istanbula;
Pristojbe zračnih luka od 158 € (podložno promjeni, konačni iznos utvrđuje se na dan izdavanja karata);
Uključen 1 komad predane prtljage (svaki kofer do 23 kg), 1 komad ručne prtljage (do 8 kg, dimenzija 55x40x23 cm) + 1 osobni predmet (do 4 kg, dimenzija 40x30x15 cm);
smještaj u hotelu po izboru, 4* ili 5*, u dvokrevetnoj sobi tip standard na osnovi 3 noćenja s doručkom i uključenom boravišnom pristojbom;
Transfere i razglede prema programu;
Razgled grada u pratnji lokalnog vodiča;
Voditelja putovanja iz Zagreba;
Istanbulkart, karticu javnog gradskog prijevoza;
Pripremu i organizaciju putovanja te jamčevinu.

Cijena ne uključuje

doplatu za jednokrevetnu sobu (obavezna doplata ako osoba putuje sama)
ulaznice za objekte koji se posjećuju tijekom razgleda;
doplate za fakultativne izlete i sadržaje kao i obroke koji nisu predviđeni programom;
osobne troškove, pića i napojnice te ostalo što nije navedeno pod cijena uključuje;
putno osiguranje (preporučujemo).

Dora Tikvić

Program uređuje

Član Elisa tima od Mar 2021

Provjeri sve termine i cijene