Jordan

Akaba - Jordan Prikaži na karti

Vrsta putovanja

Vrsta putovanja

Daleka putovanja

Destinacija putovanja

Destinacija

Jordan

Vrijeme trajanja

Trajanje

8 dana

Voditelj putovanja tijekom putovanja.

Voditelj putovanja

uključen

Lokalni turistički vodič na destinaciji

Lokalni vodič

uključen

Predstavnik na destinaciji

Veličina grupe

do 25 osoba

Hotel 4*

Vrsta smještaja

Hotel 4*

Polupansion

Usluga

Polupansion

Garantirano

Pogodnost

Garantirano

Zagreb

Polazište

Zagreb

Zrakoplovom

Vrsta prijevoza

Zrakoplovom

Termini putovanja
25.04 13.06

Opis programa

Jordan
Zrakoplovom iz Zagreba
8 dana / 7 noćenja
Smještaj: u hotelima 4*
Zrakoplovne pristojbe i naknade uključene u cijenu aranžmana

1. DAN ZAGREB - ISTANBUL - AMAN
Sastanak putnika u zagrebačkoj zračnoj luci dva sata prije polijetanja zrakoplova kod šaltera središnjih informacija. Podjela putne dokumentacije od strane voditelja putovanja te prijava na let za Istanbul i polijetanje zrakoplova u 20.30 sati na liniji TK1054 (Turkish Airlines). Dolazak u Istanbul predviđen je u 23.40 sati po lokalnom vremenu. Nastavak leta za Aman u 1.45 sati na liniji TK814 (Turkish Airlines). Predviđeni dolazak u zračnu luku Amman je u 3.55 sati po lokalnom vremenu. Po dolasku sastanak s predstavnikom lokalnog agenta te potom organizirani transfer autobusom do hotela u Amanu. Noćenje.

2. DAN AMAN – MRTVO MORE – AMAN
Nakon kasnijeg doručka slijedi razgled jordanske prijestolnice Amana, fascinantnog grada kontrasta i jedinstvene mješavine modernog i tradicionalnog, idealno smještenog između pustinje i plodne doline. Aman je moderan grad s brojnim antičkim ostacima. Na vrhu brijega Jabal al-Qala’a, nalazi se citadela sa stupovima rimskog Herkulovog hrama i kompleks palače Umayyad iz 8. st. poznate po svojoj velikoj kupoli. Izgrađen unutar samog brda nalazi se i antički kameni amfiteatar iz 2. st. u kojem se povremeno održavaju zabavna događanja. Posjet džamiji kralja Abdulaha i starom dijelu grada. Potom odlazimo prema obali Mrtvog mora gdje ćete ostatak dana imati vremena za odmor i uživanje u jednoj od najfascinantnijih prirodnih pojava - Mrtvom moru, jednom od ovozemaljskih čuda, koje nas i dalje drži očaranima svojom jedinstvenom pojavom. Mrtvo more je prije svega jezero koje napaja Jordan, a na kojeg, uz Jordan, izlaz imaju Izrael te Zapadna obala. Površina same vode nalazi se oko 396 metara ispod razine mora. Salinitet u jezeru iznosi do 33%, a iz njega voda ne otječe, što znači da sva voda koja uđe u njega, u njemu i ostaje. Radi se o jezeru koje je najniže smješteno jezero na Zemlji. Na ovom području vlada suha pustinjska klima, s jako malim brojem padalina. Upravo zbog velikog saliniteta prilikom kupanja nemoguće je potonuti te se preporučuje maksimalno kupanje ne dulje od 20 minuta. Povratak u Aman. Večera u hotelu. Noćenje.

3. DAN AMAN – JERASH – AJLOUN – AMAN
Nakon doručka odlazimo prema Jerashu, najbolje očuvanom rimskom gradu gdje još i danas možete proći kroz trijumfalnu arkadu posvećenu caru Hadrijanu te prošetati 600 metara dugom ulicom s kolonadama. Zlatno doba grada bilo je u vrijeme starog Rima. Jerash je izvrstan primjer veličanstvenog, povijesnog rimskog urbanizma. Utemeljen na području Bliskog Istoka, sa svojim popločenim ulicama, hramovima na brežuljcima, elegantnim teatrima, prostranim javnim trgovima, toplicama, fontanama i gradskim zidinama okruženim tornjevima i gradskim vratima. Po razgledu Jerasha, nastaviti ćemo do Ajlouna, grada koji se i dalje odupire vremenu. Ovaj je grad Saladinova vojska u 12 st. obranila od križara. Saladin je kao sposoban i pravedan vojskovođa pobijedio križare Jeruzalemskog kraljevstva, ali i bio na glasu kao vrlo milostiv prema svojim često okrutnijim protivnicima.  Povratak u Aman. Večera u hotelu. Noćenje.

4. DAN AMAN – MADABA – PLANINA NEBO – DVORAC KERAK – PETRA
Nakon doručka odjava iz hotela i vožnja prema Madabi, znanoj i kao „grad mozaika“ s crkvom Sv. Jurja u kojoj se čuva mozaik karte Svete zemlje iz predislamskog doba. Nastavak puta prema Planini Nebo, mjestu gdje je Mojsije gledao prema Obećanoj zemlji i gdje je na kraju bio sahranjen. U 4. stoljeću na ovom mjestu je izgrađena mala Bizantska crkva, a danas se nalazi prostrana crkva koju posjećuje mnoštvo vjernika iz cijelog svijeta, budući da je Planina Nebo jedna od najvažnijih kršćanskih mjesta u Jordanu. Ovo sveto mjesto posjetio je 2000. godine Papa Ivan Pavao II i održao propovijed na kojoj je prisustvovalo oko 20.000 vjernika. Pored crkve je posadio drvo masline kao simbol mira. Za lijepa vremena s planine se pruža pogled na Mrtvo more i Jordansku dolinu. Slijedi vožnja prema Keraku gdje ćemo posjetiti jedan od najvećih križarskih dvoraca koji se nalazi na brijegu visine 900 m, unutar gradskih zidina. Nakon obilaska, nastavljamo prema Petri. Po dolasku prijava i smještaj u hotel. Večera i noćenje.

5. DAN PETRA – WADI RUM
Nakon doručka odlazimo u obilazak Petre, mističnog grada isklesanog u visokom crvenom stijenju kojeg su prije više od dvije tisuće godina sagradili Nabatejci, gospodari Jordana iz predrimskog doba. Oni su uspjeli sagraditi impresivno kameno carstvo hramova, grobnica i ostalih građevina. Pješice ćete proći do Riznice, najpoznatijeg dijela Petre, kroz kanjon okružen bajkovitim liticama. Prilika za jahanje na konjima. Po završetku cjelodnevnog razgleda odlazak prema opjevanom pustinjskom krajoliku Wadi Rum, spektakularne pustinje, ekranizirane u filmovima o Lawrenceu od Arabije, čiji specifični oblik granitnih stijena i jedinstveni crveni pijesak godinama oduševljava turiste. Wadi Rum je proglašen zaštićenim područjem, a njegovi jedini stanovnici su beduinska plemena koja se danas bave pretežito turizmom no sačuvala su svoje tradicionalne vrijednosti i način života. Prijava i smještaj u luksuzni pustinjski kamp. Doživjet ćete jedinstveni ambijent beduinske večere pod zvijezdama usred pustinje uz bogati buffet. Noćenje.

6. DAN WADI RUM – AQABA
Nakon doručka odjava iz kampa i odlazak na uzbudljivi pustinjski jeep safari u trajanju od dva sata. Potom odlazak prema Crvenom moru odnosno gradu Aqabi koji je jedini jordanski grad na moru, a smjestio se na samom kraju Aqabskog zaljeva koji dijeli s Izraelom, Egiptom i Saudijskom Arabijom koje možete vidjeti šetajući promenadom. Aqaba je, zbog svojeg specifičnog položaja, luka i trgovačko središte već tisućama godina. Zbog bogate povijesne baštine te prirodnih ljepota obližnjih pustinjskih planina i koraljnih grebena Crvenog mora grad se sve više pretvara u turističku meku. Razgled Aqabe u pratnji vodiča te slobodno vrijeme za kupovinu tradicionalnih arapskih začina i kozmetike. Mogućnost kupanja u Crvenom moru. Prijava i smještaj u hotel te večera u hotelu. Noćenje.

7. DAN AQABA
Doručak. Slobodan dan u Aqabi za odmor i vlastito otkrivanje i istraživanje grada. Budući da je Aqaba popularna destinacija za ronjenje i snorkeling zbog kristalno čistog mora i bogatog podmorja, svakako vam predlažemo fakultativni izlet brodom u trajanju od četiri sata iz Aqabe do koraljnih grebena u Crvenom moru s uključenim ručkom kao i opremom za snorkeling. Dodatno predlažemo posjet nekima od najznačajnijih atrakcija u gradu kao što su Fort Archeological Museum, muzej smješten u staroj tvrđavi Aqaba koji nudi posjetiteljima uvid u povijest ovog područja. Tu je i Aqaba Marine Park, ovaj park je idealno mjesto za obitelji i ljubitelje prirode. Osim brojnih vrsta riba, ovdje možete vidjeti i kornjače i druge morske životinje. Večera u hotelu. Nakon večere slobodno vrijeme u hotelu ili u šetnji gradom do kasnovečernjeg transfera u zračnu luku Aqaba.

8. DAN AQABA – ISTANBUL – ZAGREB
Oko ponoći odjava iz hotela te organizirani transfer u zračnu luku. Po dolasku u zračnu luku Aqaba, prijava na let i polijetanje zrakoplova prema Istanbulu u 2.25 sati na liniji TK832 (Turkish Airlines). Dolazak u Istanbul predviđen je u 4.50 po lokalnom vremenu. Nastavak putovanja za Zagreb u 8.15 sati na liniji TK1053 (Turkish Airlines). Dolazak u Zagreb u 8.25 sati po hrvatskom vremenu.


*First minute cijena vrijedi do popunjenja određenog kapaciteta.
Zrakoplovne pristojbe i naknade uključene u cijenu aranžmana

Doplate
- doplata za jednokrevetnu sobu 235 € (1.770,61 kn) (obavezna doplata ako osoba putuje sama)
- napojnice vodiču i vozaču tijekom putovanja 50 € (obvezna doplata pratitelju putovanja na licu mjesta)
- izlet brodom 4 sata iz Aqabe do koraljnih grebena u Crvenom moru s ručkom cca 60 € ( uključuje i najam opreme za snorkeling) - plaćanje na licu mjesta

Informacije o letu:
Prijevoznik:
Turkish Airlines
Red letenja:
25.04.2024. -  ZAGREB      20:30     ISTANBUL     23:40
26.04.2024. -  ISTANBUL   01:45     AMMAN       04:00
02.05.2024. -  AQABA       02:05     ISTANBUL     04:50
02.05.2024. -  ISTANBUL   06:55     ZAGREB        08:00

Napomene i korisne informacije
- Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji Jordana te može biti različita u odnosu na europsku kategorizaciju
- Državljanima Republike Hrvatske potrebna je viza za ulazak u Jordan. Strani državljani dužni su se sami informirati o dokumentima potrebnim za ulazak u određenu zemlju u matičnom Ministarstvu vanjskih poslova ili ambasadi zemlje u koju se putuje.
- Neispravni putni dokumenti ili neodobravanje vize, koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja, ni u kojem slučaju ne obvezuju organizatora putovanja te se primjenjuju uvjeti otkaza putovanja organizatora putovanja
- Organizator putovanja ima pravo na izmjenu programa putovanja kao i vremena polazaka zrakoplova (kada to zahtjeva situacija tijekom putovanja), ali garantira da će se program izvesti u cijelosti.
- Viza: dobiva se na licu mjesta, po ulasku u Jordan, potrebno je dostaviti kopiju putovnice (važeća najmanje 6 mjeseci nakon početka putovanja i potrebno je imati 1 slobodnu stranicu).
- U slučaju promjene cijena kalkulativnih elemenata do iznosa većeg od 1,5% organizator putovanja ima pravo na promjenu cijene aranžmana.

Jordan:
Službeno ime: Hašemitska kraljevina Jordan
Površina: 92.300 km2
Geografski položaj: jugozapadna Azija, Bliski istok
Broj stanovnika: oko 6.500.000
Glavni grad: Amman, 1.919.000 stanovnika
Jezik: arapski je službeni jezik, koristi se engleski i francuski
Religija: muslimani 92%, kršćani 6%, ostali 2%
Vremenska razlika: +1 sat
Novčana jedinica: jordanski dinar (JOD), 1 USD = oko 0,70 JOD, 1 EUR = oko 0,8 JOD
Kupovina: srebro i zlato, staklo, pamuk, slastice i karamelizirano voće. Predmeti od drva, gline, mirodije.
Odjeća: preporučamo laganu pamučnu odjeću za ljetne mjesece i nešto topliju za ljetne večeri te toplu odjeću i zaštitu od kiše za period od studenog do travnja. Preporučamo udobnu obuću, sunčane naočale i pokrivalo za glavu.
Hrana i piće: hrana je slična zemljama iz regije. U hotelima se služe međunarodna jela. Domaća jela od janjetine, ovčetine, pikantni namazi. Nacionalno jelo je mansaf – jelo od janjetine s jogurtom i rižom. Piti isključivo flaširanu vodu. Kava je popularna. Alkohol je moguće konzumirati u hotelskim restoranima i barovima.
Napon struje: 220V, 50Hz (nije potreban adapter)
Cijepljenje: nije potrebno
Mobilne mreže: A1, T-Mobile i Telemach partneri
Pozivni broj zemlje: +962
Korisna web stranica: www.visitjordan.com
Klima: mediteranska. Vruća i suha ljeta sa svježim večerima. Zimi je hladnije, kišna sezona traje od studenog do travnja

Molimo informirajte se o preporukama za putovanja i upozorenja za Jordan na službenim stranicama MVEP-a.

Organizator zadržava pravo izmjene redoslijeda izvođenja programa putovanja (redoslijed izvedbe/satnica unutar definiranih termina programa, fakultativne usluge i sl.). Za ovo putovanje vrijede sljedeći opći uvjeti organizatora.

Cijena uključuje

prijevoz zrakoplovom prema programu u ekonomskoj klasi
pristojbe zračnih luka
uključen 1 komad predane prtljage koja se prijavljuje po osobi (svaki kofer do 23 kg) + 1 komad ručne prtljage (do 8 kg, dimenzija 55x40x23 cm)
smještaj u hotelima 4* na osnovi 7 noćenja s uslugom polupansiona
razglede i ulaznice za objekte koji se posjećuju po programu putovanja
lokalnog vodiča na engleskom jeziku
voditeja putovanja na hrvatskom jeziku
prijevoz modernim klimatiziranim autobusom
džip safari u trajanju od 2 sata po pustinji Wadi Rum
vizu za Jordan
trošak organizacije putovanja

Cijena ne uključuje

doplatu za jednokrevetnu sobu (obavezna doplata ako osoba putuje sama)
dodatne obroke i usluge koje nisu navedene u programu putovanja
napojnice vodiču i vozaču tijekom putovanja 40 € (obvezna doplata na licu mjesta voditelju putovanja)
putna osiguranja

Dora Tikvić

Program uređuje

Član Elisa tima od Mar 2021

Provjeri sve termine i cijene