Lisabon - Porto

Lisabon - Portugal Prikaži na karti

Vrsta putovanja

Vrsta putovanja

Zrakoplovom

Destinacija putovanja

Destinacija

Portugal

Vrijeme trajanja

Vrijeme trajanja

5 dana

Voditelj putovanja

Voditelj putovanja

uključen

Maksimalna veličina grupe

Veličina grupe

do 25 osoba

Prema programu

Vrsta smještaja

Prema programu

Noćenje s doručkom

Usluge

Noćenje s doručkom

Garantirano

Pogodnost

Garantirano

Zagreb

Polazište

Zagreb

Zrakoplovom

Vrsta prijevoza

Zrakoplovom

Termini putovanja
05.04 15.04 10.05 20.05 10.06

Opis programa

Lisabon – Porto
Zrakoplovom iz Zagreba
5 dana/4 noćenja
Grupni polasci
Smještaj: u hotelima s  4* u Lisabonu , Fatimi i Portu

Zrakoplovne pristojbe i naknade uključene u cijenu!

1. dan: ZAGREB – LISABON   
Sastanak putnika s voditeljem putovanja u Zračnoj luci Zagreb dva sata prije polijetanja zrakoplova. Prijava na let i polijetanje zrakoplova za Lisabon u 13.10 sati na liniji TP0893 (TAP Portugal). Dolazak u Lisabon predviđen je 15.50 sati po lokalnom vremenu. Transfer do hotela i smještaj. Nakon kraćeg odmora odlazak s voditeljem putovanja u razgled grada pješice i javnim prijevozom. Put nas vodi najpoznatijim lisabonskim ulicama i trgovima: rotundom Markiza od Pombala, Avenijom slobode (Avenida da Liberdade), trgom Obnovitelja (Praça dos Restauradores) i trgom Rossio, ulicom Rua Augusta, gradskim četvrtima Baixa, Chiado i Bairro Alto. Povratak u hotel. Noćenje.

2. dan: LISABON
Nakon doručka odlazak autobusom do najzapadnije gradske četvrti Belém i pješački obilazak nekih od najpoznatijih lisabonskih znamenitosti, uvrštenih na UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine: Belemska kula (Torre de Belém), Spomenik otkrićima (Padrão dos Descobrimentos) i Jeronimitski samostan (Mosteiro dos Jerónimos) svjedoci su i spomenici najslavnijem dijelu portugalske povijesti, razdoblju velikih pomorskih otkrića i širenja portugalskog kolonijalnog imperija. Nakon razgleda kraće slobodno vrijeme za ručak i degustaciju poznatog Belemskog kolača (Pastel de Belém). Nastavak vožnje prema središtu portugalske prijestolnice uz Belemsku palaču (aktualnu predsjedničku rezidenciju), Muzej kočija, uz rijeku Tejo ispod mosta 25. travnja (Ponte 25 de Abril), tržnicu Ribeira i gradsku vijećnicu, preko Trga trgovine (Praça de Comércio) do najstarije gradske četvrti Alfama. Posjet lisabonskoj katedrali Sé iz 12. stoljeća te crkvi i rodnom mjestu sv. Ante. Šetnja uz romantični vidikovac sv. Lucije, odakle se pruža prekrasan pogled na stari dio grada i na gotovo deset kilometara širok estuarij rijeke Tejo, pored zamka sv. Jurja (Castelo de Sao Jorge), po strmim uličicama Alfame, ostavštine četiri stoljeća maurske vladavine ovim prostorima. U večernjim satima predlažemo odlazak s voditeljem putovanja u poznate četvrti Bairro Alto i Chiado s mnoštvom restorana, kafića, umjetničkih trgovina. Povratak u hotel. Noćenje.

3. dan: LISABON - LISABONSKA RIVIJERA: SINTRA - CABO DA ROCA - CASCAIS - ESTORIL
Nakon doručka krećemo na cjelodnevni izlet u okolicu Lisabona. Vožnja autobusom do Sintre, šarmantnog gradića i poznatog odmorišta portugalskih vladara. Šetnja središtem grada do Nacionalne palače, kraljevskog ljetnikovca iz 15. stoljeća. Najpoznatija znamenitost Sintre je čudesna palača Pena, izgrađena na stijeni i okružena raskošnim parkovima s mnoštvom različitih vrsta biljaka iz svih dijelova svijeta. Kombinacija različitih stilova gradnje i živopisnih boja daje dojam pravog dvorca iz bajke. Slobodno vrijeme za posjet i uživanje u zapanjujućem panoramskom pogledu na okolicu (ulaznica za palaču uz doplatu) Nastavak vožnje do najzapadnije točke europskog kontinenta, Cabo da Roca i slobodno vrijeme za fotografiranje. Slijedi vožnja do poznatog ljetovališta Cascais, te Estorila, gradića poznatog po utrci Formule 1. Povratak u Lisabon poslijepodne. U večernjim satima predlažemo fakultativno (uz doplatu) odlazak na  FADO večer u tipičnom restoranu s tradicionalnom predstavom fada - portugalske „šansone“, koja karakterističnom melodijom i lirikom pjeva o moru i životu siromašnih, u kojoj se izmjenjuju osjećaji tuge, boli, nostalgije, sreće i ljubavi. Povratak u hotel. Noćenje.

4. dan: FATIMA – TOMAR – COIMBRA – PORTO
Nakon doručka odjava iz hotela. Nastavak puta do slikovitog templarskog grada Tomar, uz rijeku Nabao. Portugal je bio jedina europska država koja nije zatrla templarski red, omogućivši mu egzistenciju pod krinkom Reda Krista. Templarska utvrda iz 12. st. pod zaštitom UNESCO-a, prekrasan je primjer manuelinske arhitekture, s poznatom kapelom „Charola“ izgrađenom po uzoru na crkvu Isusovog groba u Jeruzalemu. Put nas vodi dalje prema Coimbri, gradu u pokrajini Baixo Mondego. Iako je Coimbra neko vrijeme bila i glavni grad zemlje, ponajprije je poznata po svom sveučilištu koje je jedno od najstarijih u Europi, osnovano 1290. godine. Zbog toga je poznata i kao „grad studenata“. Coimbra je u Portugalu poznata i po fadu – uz Lisabon tu se pjeva najbolji i najpoznatiji fado. Po dolasku posjet gradskom središtu: romanička katedrala - samostan Santa Cruz - poznato sveučilište. Po završetku razgleda krećemo prema Portu, drugom po veličini portugalskom gradu, sagrađenom na mjestu drevnog rimskog naselja na tom mjestu uz rijeku Douro čije je latinsko ime dalo ime današnjoj državi - Portus Cale. Za razliku od Lisabona kojeg se poznaje po atributu „bijeli grad“, Porto nazivaju i „granitnim gradom“, a svjetski je poznat po slatkom desertnom vinu istog imena. Razgled grada: katedrala - raskošna crkva sv. Franje s pozlaćenim baroknim rezbarijama - Trg Liberdade - most Dom Luis - Palača burze - toranj Clérigos. Na kraju razgleda posjetit ćemo jedan od poznatih vinskih podruma uz obalu rijeke u četvrti Vila Nova da Gaia gdje ćemo vidjeti kako se proizvodi poznato slatko vino porto uz degustaciju i mogućnost povoljne kupovine (uključeno u cijenu). Prijava i smještaj u hotel. Slobodna večer za osobne programe, kupovinu, itd. Preporučujemo da odvojite vrijeme za šetnju po slikovitoj četvrti Ribeira (dio UNESCO-ve zaštićene baštine) s brojnim malim restoranima i suvenirnicama uz rijeku Douro. Noćenje

5. dan: PORTO – ZAGREB
Rana odjava iz hotela i transfer autobusom do zračne luke Lisabon uz doručak u obliku paketa (breakfast box). Prijava na let za Zagreb u 8.05 sati na liniji TP0892 (TAP Portugal). Dolazak u Zagreb predviđen je u 12.25 sati po lokalnom vremenu.


Doplata za jednokrevetnu sobu: 1.590 kn/ 211,02 €

Popusti:
- 20% popusta za jedno dijete do 12 godina u pratnji dvije odrasle osobe (u trokrevetnoj sobi)
- trokrevetne sobe (na upit) za odrasle osobe po redovnoj cijeni

Fakultativni izleti i sadržaji:
- Izlet Fátima, Batalha, Nazaré I Óbidos:  350 kn/ 46,45 € po osobi (prijava i uplata prilikom rezervacije putovanja - najmanje 15 prijavljenih)
- Portugalska večera u taverni s uključenim Fado programom: 50 EUR po osobi (plaćanje na licu mjesta)

Informativne cijene ulaznica (plaćanje na licu mjesta):
- Samostan sv. Jeronima cca 10 EUR po osobi
- Utvrda sv. Jurja cca 10 EUR po osobi
- Oceanario de Lisboa 19 EUR (mlađi od 12 g. + stariji od 65. g. 13 EUR)
- Museu Calouste Gulbenkian 14 EUR
- Museu Nacional do Azulejo (Muzej keramičkih pločica) 5 EUR
- Museu Nacional dos Coches (Muzej kočija) 8 EUR
- 1 vožnja metroom cca 1.50 EUR po osobi, dnevna karta za 24h: 6,40 EUR

Napomene:
- Za državljane RH viza za Portugal nije potrebna, ali je za putovanje potrebna važeća osobna iskaznica putovnica. Putnici koji nisu hrvatski državljani dužni su se informirati o viznom režimu zemlje u koju putuju na stranici Veleposlanstva države čiji su državljani.
- Informacije o potrebnim putnim ispravama nalaze se na službenim stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske  www.mvep.hr
- U slučaju promjene elemenata izračuna, odnosno tečaja valute, organizator zadržava pravo izmjene cijene
- Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji na destinaciji.
- Pristojbe zračnih luka su podložne promjenama i konačni iznos pristojbe se potvrđuje na dan izdavanja zrakoplovne karte
- Organizator može promijeniti redoslijed obilaska tijekom razgleda, ovisno o radnom vremenu muzeja ili državnim praznicima. Sadržaj razgleda ostaje kako je objavljen bez obzira na redoslijed obilaska tijekom razgleda.
- Vremena polazaka zrakoplova u programu navedena su prema redu letenja objavljenom u ožujku 2022. godine i podložna su promjeni.

 Korisne informacije – Portugal:
Službeno ime: Republika Portugal
Glavni grad: Lisabon, oko 2.927,000 st. (2018.)
Jezik: portugalski (službeni)
Religija: većinski katolici 81%, ateisti 6.8%, 0.6% Židovi, nespecificirano 8.3% (prema podacima iz 2011.)
Vremenska razlika: Zapadnooeuropsko vrijeme (Hrvatska 12:00 = Portugal 11:00)
Novac: EUR (euro); 1 EUR = 100 eurocenta
Broj stanovnika: oko 10,35 milijun (podatak iz 7/2018. god).
Površina: oko 92.212 km²
Geografski položaj: Država u jugozapadnoj Europi, graniči sa Španjolskom na istoku, izlazi na Atlantski ocean na zapadu i jugu
Klima: Mediteranska klima s toplim i suhim ljetima, te blagim zimama s dosta padalina. Prosječna temperatura u siječnju je 16°C, u srpnju 25°C.
Električni napon: 230 V.
Dokumenti potrebni za putovanje: Za ulazak u Republiku Portugal za hrvatske građane potrebna je važeća putovnica ili osobna iskaznica koja mora vrijediti najmanje 3 mjeseca nakon ulaska. Djeca moraju imati svoju putovnicu/osobnu iskaznicu.
Zdravstvo: Cijepljenje nije obvezno. Preporučujemo da se prije putovanja detaljnije informirate na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO, www.who.int). Preporučujemo također da na putovanje uzmete priručnu ljekarnu.
Telefoniranje: Pozivni broj zemlje je +351. Mobilne telefonske veze su dobre, sva tri mobilna operatera imaju sklopljen ugovor o roamingu. Molimo da za detalje kontaktirate vašeg mobilnog operatera.
Kreditne kartice: Većina kreditnih kartica prihvaćene su u svim bankama, te u većini hotela, restorana i trgovina (MasterCard, Visa), dok je Amex prihvaćen malo rjeđe. Većinom se na ulazu svake trgovine nalaze simboli kreditnih kartica koje pojedina trgovina prihvaća kao sredstvo plaćanja.
Napojnice: Uobičajeno je ostaviti 10% od ukupnog iznosa računa u restoranu ili objektu.
Sigurnost putovanja: Molimo Vas da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, na njihovoj web stranici: www.mvep.hr.
Odjeća:  Savjetujemo laganu, ugodnu pamučnu ili lanenu odjeću tijekom ljetnih mjeseci; topliju za vrijeme zime. Ponesite i zaštitu od kiše i sunca, bez obzira na period godine u kojem putujete.
Hrana i piće: Portugalska kuhinja bazira se na mediteranskoj kuhinji, bogata je ponuda ribe, a najobljubljeniji bakalar. Neki od specijaliteta su: Alheira de Mirandela – kokošja kobasica, poslužena s blitvom; Arroz de Tambori – grdobina kuhana u smjesi lovora, češnjaka i rajčice s rižom; Caldeirada de Enguias - paprikaš od jegulja, začinjen šafranom i popraćen paprikama;  Francesinha - dvije kriške kruha s odreskom, šunkom, kobasicom između njih, itd.
Kupovina: popularni suvenir je npr. pijetao (nacionalni simbol), nakit, kozmetika,  zlato, tekstil, proizvodi od portugalske keramike. Trgovine rade uglavnom od 10 do 19 sati radnim danom, dok u većim gradovima rade od 9 do 21 svaki dan, osim državnim blagdanima. U manjim mjestima uobičajena je pauza za ručak, tijekom koje dućani i uslužni objekti ne rade od 13 do 15 sati.
SEF: Molimo da spremite novac, dokumente i druge vrijednosti u hotelskom ili sobnom sefu, organizator putovanja niti hotel ne preuzima odgovornost za ukradene stvari.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Portugalu:
Rua D. Lourenco de Almeida, 24, 1400-126 Lisboa, PORTUGAL
lisabon@mvep.hr, pt.mvep.hr
Dežurni telefon za hrvatske državljane (za izvanredne situacije i hitne slučajeve izvan uredovnog vremena):
+351 966 015 731

COVID-19 INFORMACIJE:
Za ulazak u Portugal više nije potrebno predočiti EU digitalnu COVID potvrdu o testiranju, oporavku ili cijepljenju niti negativan dokaz o testu na COVID-19.

Molimo informirajte se o preporukama za putovanja i upozorenja za Portugal na službenim stranicama MVEP-a .

Cijena uključuje

prijevoz zrakoplovom TAP Portugal u ekonomskoj klasi na relaciji Zagreb – Lisabon – Zagreb
zrakoplovne pristojbe (u iznosu od 1.190 kn/157,94 €)
1 komad predane prtljage do 23 kg + 1 komad ručne prtljage (do 8 kg, dimenzija 55x40x23 cm)
4 noćenja s doručkom u hotelu 4* u Lisabonu u dvokrevetnim sobama
transfer od/do zračne luke u Lisabonu
razgled Lisabona
cjelodnevni izlet Lisabonskom rivijerom (Sintra, Cabo da Roca, Cascais i Estoril)
voditelja putovanja na hrvatskom jeziku
jamčevinu i troškove organizacije putovanja

Cijena ne uključuje

doplatu za jednokrevetnu sobu
ulaznice za objekte koji se posjećuju tijekom razgledavanja
fakultativne sadržaje te troškove osobnih narudžbi
boravišna pristojba u Lisabonu i Portu: 2 EUR osoba/dan za sve osobe starije od 12 godina
putna osiguranja

Dora Tikvić

Program uređuje

Član Elisa tima od Mar 2021

od
729,00 € 699,00 €

5.492,77kn 5.266,73kn