Madeira - Nova godina

Madeira - Portugal

Vrsta putovanja

Vrsta putovanja

Nova godina

Destinacija putovanja

Destinacija

Portugal

Vrijeme trajanja

Vrijeme trajanja

6 dana

Voditelj putovanja

Voditelj putovanja

uključen

Lokalni turistički vodič

Lokalni vodič

uključen

Maksimalna veličina grupe

Veličina grupe

do 30 osoba

Hotel 4*

Vrsta smještaja

Hotel 4*

Noćenje s doručkom

Usluge

Noćenje s doručkom

Ljubljana Airport

Polazište

Ljubljana Airport

Zrakoplovom

Vrsta prijevoza

Zrakoplovom

Opis programa

Madeira - Nova godina

Posebnim zrakoplovom iz Ljubljane
28.12.2021. – 02.01.2022.
6 dana/5 noćenja

1. dan, utorak 28.12.2021.: ZAGREB/LJUBLJANA – FUNCHAL
Sastanak putnika u jutarnjim satima na autobusnom kolodvoru Zagreb i prijevoz do zračne luke Ljubljana (po želji uz doplatu) ili dolazak u vlastitom aranžmanu. Prijava na let i polijetanje posebnog zrakoplova za Funchal (Madeira). Po dolasku na Madeiru odlazak na poludnevni razgled Funchala, vrlo živopisnog glavnog, a ujedno i najvećeg grada na otoku Madeira. Posjet tradicionalnoj tržnici Mercado dos Lavradores s bogatom ponudom cvijeća, egzotičnih plodova i ribe, zatim odlazimo do manufakture ručnih radova gdje ćete moći vidjeti najljepše primjerke čipke i rukotvorina tipičnih za ovaj otok. Nastavak razgleda u povijesnoj jezgri grada. Slobodno poslijepodne za šetnju čarobnim mjestom punim zelenila, cvijeća i parkova, za kupovinu suvenira ili osobne programe. Funchal je osnovan 1421., za vrijeme slavnog portugalskog kralja Henrika Pomorca. U novije je doba poznat kao odmaralište bogatih i plemstva. Grad se diči i nazivom „Najčišće europske prijestolnice“, a zaljubljenicima u nogomet poznat je i kao rodni grad Cristiana Ronalda! Noćenje. Po završetku razgleda prijava i smještaj u hotel. Noćenje.

2. dan, srijeda 29.12.2021: FUNCHAL – PO ZAPADNOJ I ISTOČNOJ MADEIRI (Ribeiro Frio, Santana, Porto Moniz, Paul de Serra) – cjelodnevni izlet
Nakon doručka odlazimo na cjelodnevni izlet po najljepšim znamenitostima istočnog i zapadnog dijela otoka. Put će nas prvo odvesti slikovitom cestom na istočnu obalu otoka do parka prirode Ribeiro Frio (Mrzli potok) gdje ćemo se zaustaviti i pritom posjetiti uzgajalište pastrva.  Ovdje ćete imati mogućnost degustacije tipičnog, tradicionalnog otočnog napitka poncha, kombinacija tropskog voća, meda, šećera i domaćeg alkohola iz šećerne trske. Nastavljamo prema Santani, selu poznatom po karakterističnim trokutastim kućama sa slamnatim krovovima i slikovitim vrtovima, predstavlja jednu od tradicionalnih slika otoka. U kućama su nekoć živjeli lokalni seljaci, a danas su pretvorene u suvenirnice. Krećemo do zapadne obale Madeire do ribarskog sela Camara de Lobos, poznatog po terasastim nasadima banana i vinove loze, ribarsko seoce koje je nadahnulo Sir Winstona Churchilla da ga ovjekovječi na slikarskom platnu! – rt Cabo Girão*, druga najviša morska stijena na svijetu s koje se pruža prekrasan pogled na zaljev Funchala – slikovito selo Ribeira Brava usred nasada šećerne trske – Porto Moniz s prirodnim morskim bazenima od crne lave. Nakon ručka (uz doplatu) povratak prema Funchalu preko jedinstvenog planinskog prijevoja Paul de Serra visokog 1500 metara. Noćenje.

3. dan, četvrtak 30.12.2021.: FUNCHAL - (fakultativno TREKKING RABAÇAL LEVADA)
Slobodan dan za vlastite aktivnosti i programe ili jednostavno uživanje u hotelu. Preporučujemo uz doplatu cjelodnevni izlet/trekking odnosno laganu šetnju do levade Rabaçal. Levada je portugalska riječ koja dolazi od glagola levar=nositi odnosno u slobodnom prijevodu mini kanal kojima se dopremala voda sa sjeverne, vlažnije strane otoka do južne, većinom sušne strane otoka, a u svrhu navodnjavanja nasada banana, vinograda, voćnjaka, vrtova i hidroelektrana po cijelom otoku. Ukupna dužina tih kanala je otprilike 2500 km, a mnogi od njih su bili u pogonu već u 16. stoljeću. Danas su uz kanale uređene pješačke staze koje se koriste u turističke svrhe i omogućuju odlazak i obilazak netaknute prirode. Vožnja autobusom do platoa Paul de Serra, a od tamo nastavljamo pješice. U nastavku ćemo stići do gostionice Rabacal i nakon kraćeg odmora nastaviti put kroz prekrasnu prirodu do slapova Risco. Spustit ćemo se i nastaviti hodati po održavanim stazama koje se nazivaju „Levada 25 slapova“ do manjeg jezera na dnu pećine kroz koju se spušta 25 prirodnih slapova. Kratak predah za uživanje u jedinstvenoj prirodi. Po povratku do našeg vozila proći ćemo kroz tunel uz pomoću kojega dopremaju vodu na južnu stranu otoka. Levade na Madeiri nikako ne bi trebalo propustiti. Noćenje.

4. dan, petak 31.12.2021.: FUNCHAL - PREKO BRDA DO MORA (Pico dos Barcelos, Eira do Serrado i Monte) – poludnevni izlet
Nakon doručka krećemo na poludnevni izlet gdje će nam prva postaja biti vidikovac Pico dos Barcelos (335 metara) koji nudi čudesan pogled na zaljev uz koji se smjestilo glavno otočno središte Funchal. Zavojitom cestom obraslom drvećem eukaliptusa stižemo do Eira do Serrado (1.094 metra). Nakon kraće šetnje do vidikovca otvorit će nam se vrlo živopisan pogled prema najvišim vrhovima otoka te na 800 metara duboki ponor u kojem je skriveno selo Curral das Freiras. Potom put nastavljamo do sela Monte gdje se grob posljednjeg Habsburgovca Karla, koji je došao ovdje u azil i umro 6 mjeseci kasnije. Nakon posjete crkvi mogućnost isprobavanja vožnje u najstarijem prijevoznom sredstvu na Madeiri – Carros de Cestos – toboganu kojim ćete iskušati adrenalinsku vožnju spuštanjem uskom, strmom stazom (uz doplatu). Povratak u hotel i pripreme za doček Nove godine u hotelu (doplata). Po želji (doplata) odvest ćemo se do Funchala u večernjim satima oko 20 sati gdje ćete imati mogućnost imati večeru u samostalnoj organizaciji te potom pogledati veličanstveni vatromet te se vratiti u hotel oko 2 sata ujutro. Noćenje.
SRETNA NOVA 2022. GODINA!

5. dan, subota 1.1.2022.: FUNCHAL - (fakultativno JEEP SAFARI)
Slobodan dan za samostalno razgledavanje, kupovinu ili jednostavno uživanje u brojnim aktivnostima koje nudi ovaj prekrasan otok. Uz dodatnu naknadu možete se odlučiti za poludnevni izlet - jeep safari. Vozit ćemo se makadamskim cestama do srca Madeire s prekrasnim pogledom na najviše vrhove otoka. Vožnja među stablima trešanja i kestena, među trsovima koji krajolik čine zeleno-brončanim. Posljednja stanica safarija bit će na obali u ribarskom mjestu s crvenim krovovima - Camari de Lobos, a ovu avanturu završit ćemo uz čašu Poncha, lokalnog pića tipičnog za ovaj kraj. Povratak u hotel. Noćenje.

6. dan, nedjelja 2.1.2022.: FUNCHAL - LJUBLJANA/ZAGREB
Nakon doručka slobodno vrijeme za vlastite programe i aktivnosti, obavljanje posljednje kupovine i dodatno razgledavanje Funchala. U poslijepodnevnim satima organizirani transfer do zračne luke Madeira. Prijava na izravan charter let za Ljubljanu. Po dolasku u Ljubljanu u večernjim satima mogućnost organiziranog transfera do Zagreba.

Cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi: 9.230 kn
Doplata za jednokrevetnu sobu: 1.220 kn

Doplata za manji broj putnika (15 – 24): 390 kn

Fakultativni sadržaji:
doplata za 5 večera u hotelu (uključena i Novogodišnja večera) 2.460 kn
Novogodišnja večera u hotelu 1.540 kn
izlet trekking Levada Rabaçal 300 kn
izlet jeep safari 300 kn

Popusti: Djeca 2 – 12 godina na pomoćnom ležaju u sobi s dvoje odraslih 10% popusta

VAŽNA NAPOMENA COVID-19:
Za ulazak na Madeiru potrebno je predočiti sljedeće:
- Negativan PCR test ne stariji od 72 sata
ILI
- Negativan brzi antigenski test ne stariji od 48 sati
ILI
- EU digitalna COVID potvrda (cijepljenje, preboljenje ili testovi).

Djeca mlađa od 12 godina su iznimka.

Također svi putnici se moraju registrirati najkasnije do 24 sata prije dolaska na Madeiru odnosno ispuniti obrazac na sljedećoj poveznici: https://madeirasafe.com/#/login (obrazac popuniti po primitku završne obavijesti o putovanju u kojoj će biti navedeni svi podaci potrebni za proces registracije, npr. ime hotela, broj leta i sl.)

Napomene:
- Za državljane RH viza za Portugal nije potrebna, ali je za putovanje potrebna važeća osobna iskaznica putovnica. Putnici koji nisu hrvatski državljani dužni su se informirati o viznom režimu zemlje u koju putuju na stranici Veleposlanstva države čiji su državljani.
- Informacije o potrebnim putnim ispravama nalaze se na službenim stranicama Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske  www.mvep.hr
- U slučaju promjene elemenata izračuna, odnosno tečaja valute, organizator zadržava pravo izmjene cijene
- Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji na destinaciji.
- Pristojbe zračnih luka su podložne promjenama i konačni iznos pristojbe se potvrđuje na dan izdavanja zrakoplovne karte
- Organizator može promijeniti redoslijed obilaska tijekom razgleda, ovisno o radnom vremenu muzeja ili državnim praznicima. Sadržaj razgleda ostaje kako je objavljen bez obzira na redoslijed obilaska tijekom razgleda.

KORISNE INFORMACIJE - MADEIRA
Službeni naziv: Região Autónoma da Madeira (Autonomna regija Madeira)
Geslo: Das ilhas, as mais belas e livres (portugalski: od svih otoka najljepši i najslobodniji)
Glavni grad: Funchal
Službeni jezik: Portugalski
Površina: 797 km2
Stanovništvo: 253 482 stanovnika
Valuta: Euro/€ (100 centi)
Komunikacija, telefon, internet: članica EU, telefon i internet su dostupni svugdje
Električni napon: 220 V, upotrebljavaju se iste utičnice kao i u Hrvatskoj
Odjeća: S obzirom na tradiciju, nema posebnosti pri odijevanju.
Klima: Zbog položaja duboko u Atlantiku te izloženosti vjetrovima, otocima vlada drugačija mikroklima, koja u kombinaciji s egzotičnom vegetacijom daje poseban ugođaj. Nema velikih razlika u temperaturi, godišnja prosječna temperatura je između 17ºC i 22°C. Klima je prilično vlažna, a oblaci i magla često prekrivaju unutrašnjost otoka. Temperatura mora je između 17°C i 22°C.
Gospodarstvo: Poljoprivreda je povijesno dominantan sektor madeirskog gospodarstva. Turizam je važna gospodarska aktivnost, koja čini 20% ukupnog BDP – a, a odvija se tokom čitave godine. Veliki trud uložen je u očuvanje okoliša, što je glavni razlog turističkih dolazaka na Madeiru. Industrija je većinom zanatska i usmjerena na lokalne potrebe, npr. prehrambeni proizvodi te prerada šećerne trske. Industrija je koncentrirana u Funchalu, Santa Cruzu i Machicu.

Cijena uključuje

prijevoz posebnim charter zrakoplovom na relaciji Ljubljana – Funchal – Ljubljana
zrakoplovne pristojbe
5 noćenja s doručkom u hotelu 4*
transfer zračna luka – hotel – zračna luka
izlete i razglede prema programu
voditelja putovanja na slovenskom jeziku
lokalne vodiče na engleskom jeziku
troškove organizacije i pripreme putovanja

Cijena ne uključuje

doplatu za jednokrevetnu sobu 2.230 kn
transfer Zagreb – Zračna luka Ljubljana – Zagreb 349 kn
fakultativne izlete i sadržaje koji nisu uključeni u program putovanja
putna osiguranja

Lokacija putovanja

Madeira - Portugal

P11

Dora Tikvić

Program uređuje

Član Elisa tima od Mar 2021

od
9.230 kn