Makedonija, Albanija i Crna Gora - Delux

Ohrid - Sjeverna Makedonija Prikaži na karti

Vrsta putovanja

Vrsta putovanja

Autobusom

Destinacija putovanja

Destinacija

Sjeverna Makedonija

Vrijeme trajanja

Trajanje

6 dana

Voditelj putovanja tijekom putovanja.

Voditelj putovanja

uključen

Lokalni turistički vodič na destinaciji

Lokalni vodič

uključen

Predstavnik na destinaciji

Veličina grupe

do 58 osoba

Hotel 3*/4*

Vrsta smještaja

Hotel 3*/4*

Po programu

Usluga

Po programu

Garantirano

Pogodnost

Garantirano

Zagreb

Polazište

Zagreb

Autobusom

Vrsta prijevoza

Autobusom

Termini putovanja
28.10

Opis programa

Makedonija, Albanija i Crna Gora - Delux
Autobusom iz Zagreba
6 dana / 5 noćenja
Smještaj:

Skopje: Ibis Hotel 4*, na glavnom gradskom trgu
Ohrid: Hotel International 4*
Tirana: VH Premier AS Tirana Hotel & Meeting Centre 4* (polupansion)
Budva: Hotel Butua Residence 4*, strogi centar Budve!
Moguć polazak i iz Čakovca i Varaždina uz prethodnu najavu.

1. dan: ZAGREB – SKOPJE   830 km
Polazak autobusom iz Zagreba s autobusnog kolodvora (peroni 502-506) u 5 sati. Ugodna vožnja preko Hrvatske i Srbije do Skopja. Smještaj u hotel. Slobodno vrijeme. S obzirom da je hotel u strogom centru mogućnost izbora mjesta za okrjepu i večeru je široka. Orijentacijska šetnja s voditeljem putovanja. Povratak u hotel. Noćenje.

2. dan: SKOPJE – OHRID   171 km
Doručak. Sastanak s lokalnim vodičem, odlazak u razgled Skoplja: stara željeznička postaja, spomenik i kuća Majke Terezije, kameni most iz 6. stoljeća, Daut-pašin hamam iz 15. stoljeća, crkva sv. Spasa, tvrđava Kale, stara skopska čaršija, džamija Mustafa-paše, spomenici Aleksandru Makedonskom i Filipu II. Slobodno vrijeme. Svakako preporučujemo ručak u jednoj od tipičnih roštiljarnica na skopskoj čaršiji. Nastavak vožnje do Ohrida i Ohridskog jezera, jednog od najstarijih europskih naselja na UNESCO-vu popisu svjetske baštine, sa svjetski poznatom kolekcijom ikona. Prirodno tektonsko jezero sa šljunčanim plažama među najdubljima je u Europi. Smještaj u hotel. Prema želji, večera uz živu glazbu (doplata). Noćenje.

3. dan: OHRID – razgled i sv. Naum
Doručak. Obilazak Ohrida u pratnji stručnog lokalnog vodiča: čaršija, spomenik Ćirilu i Metodu, Golna Porta, crkva sv. Sofije, crkva sv. Klimenta u Plaošniku, Samuelova tvrđava (s koje se pruža predivan pogled na grad i jezero), crkva sv. Ivana Kanea (sagrađena na litici)... Povratak u centar. Slobodno vrijeme. Rano poslijepodne izlet uz obalu Ohridskog jezera (doplata za brod). Vožnja do manastira sv. Nauma. Razgled interijera u pratnji stručnog lokalnog vodiča; posebno su dojmljive scene iz života sv. Nauma i njegovih čuda, smještene iznad njegove grobnice. Slobodno vrijeme. Ručak u predivnom ambijentu glasovitog nacionalnog restorana „Ostrovo“, na otočiću usred jezera, nedaleko od izvora rijeke Crnog Drima (doplata). Slobodna večer. Povratak u hotel. Noćenje.

4. dan: OHRID – TIRANA   180 km
Doručak. Vožnja prema Tirani, glavnom gradu Albanije. Nakon dolaska razgled grada: Ethembegova džamija, Skenderbegov trg - glavni gradski trg, kula sa satom, spomenik Majci Tereziji, Nacionalni povijesni muzej na čijem je pročelju spektakularni mozaik koji predstavlja Albance kroz povijest, Piramida, kulturni centar. Slijedi slobodno vrijeme za osobne programe. Prijava i smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

5. dan: HOTEL  – KRUJE – BUDVA   200 km
Nakon doručka i odjave iz hotela polazak prema Kruji, najvažnijem albanskom povijesnom lokalitetu, Skenderbegovu rodnom gradu. Šetnja gradom koji se smjestio na visini od 600-tinjak metara, ispod stjenovitih planina, uz razgled Skenderbegova i Etnografskog muzeja te tradicionalnog bazara. Nastavljamo prema Budvi. Smještaj u hotel i večernja šetnja do tvrđe ili slobodno vrijeme u gradu. Povratak u hotel. Noćenje.

6. dan: BUDVA – KOTOR – ZAGREB   706 km
Raniji doručak. Odjava iz hotela. Odlazak do Kotora, grada trgovaca i pomoraca, smještenog u jednom od najljepših zaljeva na svijetu. Razgled grada koji je zbog svoje srednjovjekovne arhitekture i mnogih spomenika uvršten na UNESCO-ov popis svjetske prirodne i kulturne baštine. Obilazak i razgled u pratnji stručnog lokalnog vodiča; gradske zidine, glavna gradska vrata, stara gradska jezgra, katedrala i Trg sv. Tripuna, crkva sv. Nikole, crkva Gospe od zdravlja, Kneževa palača, Napoleonovo kazalište… Nakon razgleda kraće slobodno vrijeme za okrjepu. Nešto prije podneva krećemo prema Hrvatskoj. Dolazak u Zagreb očekuje se u kasnim večernjim satima, do ponoći.


Doplate:
- doplatu za jednokrevetnu sobu - 890 kn (118,12 €) (obvezna doplata ako osoba spava sama u sobi), doplata za jednokrevetnu sobu na polasku 22.6. i 10.8. iznosi 1.090 kn (144,67 €) po osobi
- boravišnu pristojbu u iznosu od 5,5-7 € po osobi za svih 5 noćenja (točan iznos bit će objavljen u završnom pismu)

Popusti i doplate:
- dijete 5-11,99 god. na pomoćnom ležaju u trokrevetnoj sobi 20% popusta
- trokrevetne sobe u Skopju nisu moguće, ali možete bez doplate spavati u jednokrevetnoj sobi, dok u drugim hotelima koristite trokrevetnu sobu
- odrasla osoba na pomoćnom ležaju u trokrevetnoj sobi 10%
- doplata za polazak iz Čakovca i Varaždina 150 kn (19,91 €) po osobi

Doplate po želji:
- večeru uz glazbu u Ohridu - 25 € po osobi
- najam broda do sv. Nauma - 20 € po osobi
- razgled katedrale sv. Tripuna u Kotoru i Muzeja sakralne umjetnosti - 3 € po osobi
Za sve polaske (osim Zagreba) potrebna je prethodna pismena najava. Točno vrijeme polaska iz Varaždina i Čakovca bit će definirano 7 dana prije polaska. Na pojedinim terminima, zbog gužvi na cestama, moguće je čekanje na povratni transfer Zagreb-Varaždin/Čakovec na autobusnom kolodvoru u Zagrebu, o čemu će vas obavijestiti voditelj putovanja prije dolaska u Zagreb.

Nadoplata za odabir sjedala u autobusu (nije obavezna):
1. za posebno sjedalo u autobusu:
- 1 red – sj. 3,4: 100 kn (13,27€)
- 2 red – sj. 5,6,7,8: 100 kn (13,27€)
2. za dodatno prazno sjedalo u autobusu 450 kn (59,73 €) (nudimo vam veći komfor kako biste sjedili sami)

Važne informacije:
- Raspored sjedenja u autobusu sastavlja Organizator putovanja prema redoslijedu uplata; agencija garantira posebno sjedalo u autobusu samo u slučaju da se za isto izvrši odgovarajuća nadoplata.
- Završno pismo vam dostavljamo e-mailom 72 sata prije putovanja – to je završni dokument potreban za putovanje (sadrži informacije o točnom peronu i vremenu polaska, kontakt i ime voditelja putovanja, točne brojeve sjedala i sl.).
- Fakultativnu ponudu (ulaznice, večere i slično) plaćate na licu mjesta voditelju putovanja u eurima (ili lokalnoj valuti zemlje u koju se putuje) osim ako nije u programu putovanja navedeno plaćanje prije puta.
- Organizator putovanja nije odgovoran za povećanje cijena ulaznica, fakultativnih izleta navedenih u programu na dan formiranja programa.
- Organizator putovanja ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja.
- Organizator putovanja zadržava pravo promjene redoslijeda programa.
- Organizator putovanja nije odgovoran za gužve na granicama, u gradovima i prilikom ulaska u objekte koji se posjećuju.
- Program nije prikladan za osobe sa smanjenom pokretljivošću ili osobe koje zahtijevaju WC u autobusu.
- Predviđene pauze tijekom vožnje su okvirno svakih 2,5 sata, uz minimalnu pauzu od 20 minuta
- Zbog gužvi na cestama moguće je čekanje na povratni transfer Zagreb-Varaždin/Čakovec na autobusnom kolodvoru u Zagrebu, o čemu će vas obavijestiti voditelj putovanja prije dolaska u Zagreb.

Sjeverna Makedonija, službeno Republika Makedonija (mak. Република Македонија) država je na jugoistoku Europe, a glavni grad joj je Skoplje. Graniči s Bugarskom na istoku, s Grčkom na jugu, s Albanijom na zapadu te s Republikom Kosovo i sa Srbijom na sjeveru.

Albanija (albanski: Shqipëria, znači Zemlja orlova) sredozemna je država južne Europe. Graniči s Crnom Gorom na sjeveru, Kosovom na sjeveroistoku, Makedonijom na istoku, Grčkom na jugu, Jadranskim morem na zapadu te Jonskim morem na jugozapadu. Službeno ime glasi Republika Albanija.

Crna Gora je nezavisna i suverena država, republikanskog oblika vladavine. Glavni grad je Podgorica, a prijestolnica Cetinje.

Granične, vizne i zdravstvene formalnosti:    
Državljani RH ne trebaju vizu za Srbiju, Makedoniju, Albaniju i Crnu Goru, ali je za putovanje potrebna važeća osobna iskaznica ili putovnica. Putnici koji nisu hrvatski državljani dužni su se informirati o viznom režimu zemlje u koju putuju na stranici Veleposlanstva države čiji su državljani.

U slučaju gubitka ili otuđenja putnog dokumenta najbliže predstavništvo Hrvatske možete pronaći u Makedoniji, Albaniji i Crnoj Gori.
Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Makedoniji (Skoplje) nalazi se na adresi Bukureška 91, 1000 Skopje, Makedonija. Kontakt podaci: tel. 00 389 2 32 48 170, 00 389 2 32 48 171, fax. 00 389 2 32 46 004, e-mail: croemb.skopje@mvep.hr. Izvanredna i opunomoćena veleposlanica: Nives Tiganj.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Albaniji (Tirana) nalazi se na adresi Rruga Gjeneral Nikols, kati 7, Shtëpia e Bardhë, Tiranë, Albanija. Kontakt podaci: tel. 00 355 4 2256 948, 00 355 4 2311 110, 00 355 68 202 5826, fax. 00 355 4 2311 120, e-mail. vrhtirana@mvep.hr. Izvanredna i opunomoćena poslanik: Zlatko Kramarić.

Generalni konzulat Republike Hrvatske u Crnoj Gori (Kotor) nalazi se na adresi Trg Bokeljske mornarice 392, 85330 Kotor, Crna Gora. Kontakt podaci: tel. 00 382 32 323 161, 00 382 32 323 127, 00 382 32 404 680, fax. 00 382 32 323 124, e-mail. kotor@mvep.hr. Generalna konzulica: Jasminka Lončarević.

Kategorizacija hotela odgovara lokalnoj kategorizaciji. Organizator zadržava pravo promjene redoslijeda realizacije programa.

Organizator zadržava pravo izmjene redoslijeda izvođenja programa putovanja (redoslijed izvedbe/satnica unutar definiranih termina programa, fakultativne usluge i sl.). Za ovo putovanje vrijede sljedeći opći uvjeti organizatora.

Cijena uključuje

prijevoz visokoturističkim (visokopodnim) autobusom prema programu
jedno noćenje s doručkom u Skopju, u hotelu 3*/ 4* u dvokrevetnim sobama
lokalnog vodiča u Ohridu na hrvatskom jeziku
lokalnog vodiča u Kotoru na hrvatskom jeziku
dva noćenja s doručkom u Ohridu u hotelu 3*/ 4* u dvokrevetnim sobama
jedan polupansion (doručak i večera) u Tirani ili Draču u hotelu 3*/4* u dvokrevetnim sobama
jedno noćenje s doručkom u Budvi ili okolici u hotelu 3*/4* u dvokrevetnim sobama
razglede prema programu
voditelja putovanja – vođenje tijekom cijele ture na hrvatskom jeziku
pripremu, organizaciju i jamčevinu putovanja

Cijena ne uključuje

ulaznice za objekte koji se posjećuju tijekom razgleda
dodatne sadržaje i troškove koji nisu predviđeni programom, osobne troškove (piće, dodatni obroci, telefon, karte za javni gradski prijevoz i sl.)
doplatu za jednokrevetnu sobu (obvezna doplata ako osoba spava sama u sobi)
boravišnu pristojbu po osobi za svih 5 noćenja (točan iznos bit će objavljen u završnom pismu)
večeru uz glazbu u Ohridu
najam broda do sv. Nauma
ulaznice za crkvu sv. Sofije, crkvu sv. Klimenta, Samuelovu tvrđavu, Uvalu kostiju i sv. Naum
brodić u Ohridu od litice do centra (ako netko ne želi prošetati do centra)
razgled katedrale sv. Tripuna u Kotoru i Muzeja sakralne umjetnosti
napojnicu za vozače i vodiča - po želji, nije obavezno, no ako ste zadovoljni uslugom, organizacijom i trudom naših vodiča, čistoćom autobusa, lijepo ih je nagraditi (preporuka prosječnog iznosa napojnice 2-5 € po osobi; iznos napojnice ovisi o Vašoj procjeni i zadovoljstvu te može biti i viši, a određujete ga sami u slučaju da istu želite ostaviti)
putno osiguranje: osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju, oštećenja i gubitka prtljage, dragovoljno zdravstveno osiguranje za vrijeme puta i boravka u inozemstvu, osiguranje za slučaj otkaza putovanja te osiguranje kojim se osiguravaju troškovi pomoći i povratka putnika u mjesto polazišta u slučaju nesreće i bolesti

Dora Tikvić

Program uređuje

Član Elisa tima od Mar 2021

Provjeri sve termine i cijene