Maroko – saharska kraljevina

Maroko - Casablanca Prikaži na karti

Vrsta putovanja

Vrsta putovanja

Daleka putovanja

Destinacija putovanja

Destinacija

Maroko

Vrijeme trajanja

Trajanje

10 dana

Voditelj putovanja tijekom putovanja.

Voditelj putovanja

uključen

Lokalni turistički vodič na destinaciji

Lokalni vodič

uključen

Predstavnik na destinaciji

Veličina grupe

do 23 osoba

Hotel 4*/5*

Vrsta smještaja

Hotel 4*/5*

Polupansion

Usluga

Polupansion

Garantirano

Pogodnost

Garantirano

Zagreb

Polazište

Zagreb

Zrakoplovom

Vrsta prijevoza

Zrakoplovom

Termini putovanja
18.11

Opis programa

Maroko – saharska kraljevina

Zrakoplovom iz Zagreba
10 dana / 8 noćenja
Smještaj: hoteli 4*, luksuzni kamp 5* u pustinji
u Istanbulu u hotelu Novotel Istanbul Zeytinburnu 4* ili sl.
u Casablanci u hotelu Idou Anfa 4* ili sl.
u Chefchaouenu u hotelu Parador 4*  ili sl.
u Fésu u hotelu Zalagh Parc Palace 4* ili sl.
u Merzougi u luksuznom kampu 5* u pustinji ili sl.
u Ouarzazateu u hotelu Oscar Hotel 4* ili sl.
u Marrakechu u hotelu Palm Plaza Hôtel & Spa 4* ili sl.
Zrakoplovne pristojbe i naknade uključene u cijenu aranžmana.

Dobro došli u zemlju Malog princa, šarenih začina, deva, ljubaznih ljudi, neprestanog sunca, romantičnih plaža i jedinu zemlju na svijetu gdje u istom vidnom polju vidite palme koje se njišu na pustinjskom pijesku i snježne vrhove planine Atlas.

1. dan ZAGREB – ISTANBUL
Sastanak putnika u zagrebačkoj zračnoj luci Franjo Tuđman 2 sata prije leta, podjela putne dokumentacije i prijava na let. Polijetanje zrakoplova za Istanbul na letu Turkish Airlinesa, TK 1054 u 09.15 h s dolaskom u 13.25 h po lokalnom vremenu. Prijevoz do hotela i prijava. Po želji, odlazak javnim prijevozom u pratnji pratitelja putovanja do Sultanahmeta gdje se nalazi; Hipodrom koji je nekoć služio za konjske trke, a danas je memorijalni trg s impozantnim obeliskom; Plava džamija, monumentalno zdanje i posljednja velika kraljevska džamija, jedinstvena sa svojih šest minareta i ukrasima od plavog porculana po kojima je i dobila ime; Aja Sofija iz 6. st., najpoznatija građevina Istanbula sagrađena u doba cara Justinijana. Prvotno je bila najveća crkva u Bizantskom carstvu,  jedno od najvećih graditeljskih dostignuća tog vremena. Naknadno je pretvorena u džamiju, potom 1934. u muzej, da bi joj u ljeto 2020. godine ponovo bio vraćen status džamije; bazilika Cisterna, poznata i pod nazivom Utonula palača, najveća od nekoliko stotina antičkih rezervoara vode koje još uvijek leže ispod Istanbula, svakako najneobičnija turistička atrakcija u gradu; palača Topkapi, osmanlijski carski dvorac kojeg je sagradio sultan Mehmed II, a nalazi se na krajnjem dijelu uzvišenog rta, s kojeg se pruža pogled na Zlatni rog, Mramorno more i Bospor. Noćenje.

2. dan ISTANBUL - CASABLANCA
Nakon doručka prijevoz do zračne luke te nastavak putovanja prema Casablanci na liniji TK 617 u 11.00 h. Očekivani dolazak u Casablancu u 13.50 h po lokalnom vremenu. Obavljanje pograničnih formalnosti, sastanak s lokalnim predstavnikom te prijevoz do hotela. Prijava u hotel i nakon kratkog odmora krećemo u razgled Casablance, ekonomskog centra Maroka. Prvo ćemo posjetiti Trg Mohammeda V, središte poslovnog i ekonomskog života. Slijedi odlazak do Habbous četvrti koja je za turiste mini-Marrakech. Četvrt se razvila tijekom francuskog protektorata, prvenstveno od 1920-ih do 1930-ih, kako bi se smjestile obitelji trgovaca iz raznih regija Maroka. Danas je dom mnogih obrtnika, knjižara i drugih trgovaca. Odlazimo na razgled veličanstvene džamije Hassana II koja je građena od 1986. do 1993. godine na obali Atlanskog oceana. Džamija je izgrađena u modernističkom maurskom stilu, površine 40.000 m² što je čini jednom od najvećih na svijetu, a može primiti 22.500 vjernika. Njen je minaret visok 210 m te je zanimljivost da se hodža na njega vozi liftom kada poziva na molitvu.  Nastavljamo do staza Ain-Diab izgrađene 1957. za Formulu 1 koja se koristila za  Moroccan Grand Prix. Povratak u hotel. Večera i noćenje.

3. dan CASABLANCA – RABAT – CHEFCHAOUEN (ŠEFŠAUEN)
Nakon doručka slijedi prijevoz prema plavom biseru Maroka – Chefchaouen. Zaustavljanje u Rabatu, današnjoj prijestolnici Maroka, prepoznatoj od UNESCO-a (2012.). Zanimljivost grada je Medina – dio grada na kojem se nalaze mnogobrojne atrakcije: Hassan Toranj, nedovršeni minaret koji bdije nad gradom više od osam stoljeća; mauzolej Mohameda V kao posveta arapsko-islamskoj umjetnosti koja prikazuje sve čari ove baštine; Kraljevska palača čija je gradnja započela sredinom 19. stoljeća na ruševinama antičke palače. Naziva se još i Dar El Makhzen što u prijevodu znači „veličanstvena i zaštitna“; zgrada Sabora, nekadašnja zgrada suda iz 1919. godine; Oudaya Kasbah, oaza mira okružena prekrasnim vrtovima i umjetničkim galerijama. Nastavak prema Chefchaouenu. Osnovali su ga 1471. godine u planinama Rif Židovi i Mauri koji su bježali iz Španjolske. Neki kažu da su ga u plavo obojali Židovi koji su se tamo naselili nakon što su pobjegli od Hitlera, drugi kažu da je to da bi otjerali komarce, a neki samo da predstavlja boju mora. Posjetit ćemo medinu koja se smatra jednom od najčišćih u državi u kojoj se nalazi: Kasbah crvenih zidova, izgrađena 1471. godine koja je obnovljena i u njoj se nalazi mali Etnografski muzej. Prije je služila kao obrambena utvrda na čijim šaranim zidovima malog zatvora još uvijek su lanci koji su nekoć držali zatvorenike; Velika džamija koju je sagradio Moulay Mohamed 1560. godine, čiji je osmerokutni minaret naknadno izgrađen u 18. stoljeću inspiriran Torre de Orom u Sevilli. Prijevoz do hotela. Prijava, večera i noćenje.

4. dan CHEFCHAOUEN (ŠEFŠAUEN) – MEKNES – FÈS
Doručak. Prijevoz do Fésa uz kratko zaustavljanje u Meknesu, kraljevskom gradu u unutrašnjosti Maroka, čija je zidom okružena stara jezgra (medina) dio UNESCO-ve svjetske baštine. Meknes je bio prijestolnica sultana Ismaila, najstrožeg vladara marokanske povijesti, a poznata je po 40 kilometara dugim zidinama. Posjetit ćemo Bab al Mansour, glavni svečani ulaz te prijestolnice, medinu te židovsku četvrt. Nastavak vožnje do Fésa uz zaustavljanje na arheološkom nalazištu Volubilis čije se ruševine smatraju najboljim rimskim spomenicima u sjeverozapadnoj Africi, zbog čega su 1982. godine upisane na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Africi. Po dolasku u Fés u večernjim satima, prijava i smještaj u hotel. Večera i noćenje.

5. dan FÈS
Doručak. Odlazak u poludnevno razgledavanje Fésa, najstarijeg kraljevskog grada kojeg je osnovao Moulay Idriss II. u 8. stoljeću, vjerskog i kulturnog središta čitavog arapskog svijeta. Slijedi obilazak Fés el-Jdida, jedne od tri stare jezgre (medine) grada u kojoj se nalazi Kraljevska palača izgrađena 1960-ih i židovska četvrt Mellah; Medresa Bou Inania najbolje je i najveće sveučilište u Fesu te ikona graditeljstva u Maroku. Sagradio ju je sultan Bou Inan u razdoblju od 1351. do 1357. godine. Obnovljena je i ukrašena šarenim geometrijskim mozaicima i izrezbarenom žbukom. Zanimljiva činjenica je da se unutar njegovih zidina nalazi čitava džamija; mauzolej Moulaya Idrissa II, džamija s grobom istoimenog sultana utemeljitelja islama u Maroku; Nejjarin javna fontana koja je dio Funduq al-Najjariyyin ili „hotela stolara“, izgrađena po naredbi sultana Abd al-Rahmana početkom 19. stoljeća. Fontana je vrlo poznata zbog svojih prekrasnih mozaika. Voda se koristila za piće, posebno za goste hotela, ali sada se njome koriste mještani; najstarije sveučilište na svijetu Al-Quaraouiyine I njegova džamija. Predlažemo da ostatak dana iskoristite za samostalni razgled grada i ručak u jednom od tradicionalnih restorana u medini. Večera i noćenje.

6. dan FÈS – IFRANE – MIDELT – ERFOUD – MERZOUGA (MERZUGA)
Nakon doručka polazak prema Efoudu kroz planine I šume cedrovine prolazeći kroz Ifrane, koji se često naziva “Švicarska Maroka”, šarmantan ski centar i Azrou u kojem, ako imamo sreće, možemo sresti majmune koji žive u obližnjim šumama. Zaustavljanje u Mideltu u kojem ćete imati stanku za odmor i individualni ručak. Nastavak prema Erfoudu preko Errachidije i doline Ziz prošarane palmama koja je domaćin godišnjeg festivala datulja u Erfoudu. U Efroudu napuštamo autobus i sjedamo po četvero u jeep-ove kojima se vozimo dinama do Merzouga i uživamo u prekrasnom zalasku sunca. Po dolasku, krećemo na jahanje deva koje daje zalasku još posebniju čar. Večera i noćenje u luksuznom kampu u pustinji.

7. dan MERZOUGA (MERZUGA) – RISSANI – OUARZAZATE (VOZAZET)
Doručak. Odlazak jeep-ovima prema Erfoudu gdje naš čeka autobus. Nastavak prema Tinghiru gdje mnogi već tada ostaju zadivljeni veličanstvenim pogledom na zelene, bujne vrtove i bezbroj palmi datulja koje rastu u dolini. Iz grada oaze put nas vodi do veličanstvenih kanjona Todre čije stijene dosežu visinu od 250 m. Mogućnost ručka u lokalnom restoranu. Nastavljamo poslijepodnevnu vožnju do Ouarzazate. Po dolasku vožnja quad-ovima po dinama. Prijava u hotel, večera i noćenje.

8. dan OUARZAZATE (VOZAZET) ¬– MARRAKECH
Nakon doručka odlazak na razgledavanje Ouarzazate uz zaustavljanje za panoramsko fotografiranje u Kasbah Taourirt. Posjetit ćemo: Ksar of Ait-Ben-Haddou je povijesna kasbah (utvrđeno selo), tradicionalno presaharsko stanište napravljeno od gline u 17. stoljeću.  Na UNESCO-vom popisu svjetske baštine je od 1980-ih i smatra se najspektakularnijom tvrđavom na jugu Maroka, koja je služila kao kulisa za mnoge sjajne filmove kao što su Laurence od Arabije, Troja, Gladijator, Igre prijestolja itd. Nakon individualnog ručka, vožnja do Marrakecha preko prijevoja Tizi N’tichka uživajući u panoramskom pogledu na planinski masiv Visoki Atlas, kao i plodne doline, sela od plave i crvene gline i druga živopisna okruženja. Po dolasku u poslijepodnevnim satima, prijava i smještaj u hotel. Večera i noćenje.

9. dan MARRAKECH - ISTANBUL
Doručak. Razgledavanje Marrakecha, drugog najstarijeg kraljevskog grada, prozvanog „biserom juga“. Grad je osnovala dinastija Almoravida krajem 11. stoljeća. Obilazak povijesnog dijela grada: Vrtovi Menara stvoreni su u 12. stoljeću na zahtjev osnivača Almohadove dinastije sultana Abd al-Mumina; palača Bahia u kojoj možemo vidjeti kako se živjelo na visokoj nozi u 19. stoljeću; džamija Koutoubia sa 77 m visokim minaretom iz 12 stoljeća koji je simbol grada. Nakon individualnog ručka u gradu odlazimo u obilazak Trga Jemaa el-Fna okruženog brojnim sukovima (tradicionalnim arapskim tržnicama). Odjava iz hotela i odlazak prema zračnoj luci. Prijava za let Turkish Airlinesa, TK 622 u 23.15 h.

10. dan ISTANBUL - ZAGREB
Očekivani dolazak u Istanbul u 06.05 h po lokalnom vremenu te nastavak leta za Zagreb na liniji TK 1053 u 08.15 h. Očekivani dolazak u Zagreb u 08.25 h po lokalnom vremenu. Završetak programa.


*Ultra first minute i first minute cijene vrijede do 90, odnosno 60 dana prije polaska ili do popunjenja određenog broja mjesta.
Zrakoplovne pristojbe i naknade uključene u cijenu aranžmana.

Doplata:
- doplatu za jednokrevetnu sobu u iznosu 250,85 € (1.890,03 kn) (obavezna doplata ako osoba putuje sama)

Popusti za dijete u sobi s roditeljima na dodatnom ležaju:
- Dijete od 2 do 5,99 godina: 265,45 € (2.000,03 kn)
- Dijete od 6 do 11,99 godina: 132,72 € (999,98 kn)

Napomena uz smještaj u trokrevetnoj sobi:
- Trokrevetne sobe se najčešće sastoje od 2 odvojena ili 1. bračnog ležaja + pomoćni krevet.
- Kvadratura sobe često je ista ili slična dvokrevetnoj sobi te time komoditet može biti smanjen.

Fakultativna ponuda, cijena po osobi (minimun prijavljenih 6 osoba):
- Vožnja quad-ovima po dinama u Ouarzazateu:  95,56 € (720 kn)

Red letenja (sve lokalna vremena):
TK1054      18NOV      ZAGREB                 ISTANBUL               09:15   13:25
TK 617       19NOV       ISTANBUL             CASABLANCA        11:00    13:50
TK 622       26NOV       MARRAKECH        ISTANBUL               23:15   06:05+1
TK 1053     27NOV      ISTANBUL              ZAGREB                  08:15   08:25

Korisne informacije – Kraljevina Maroko:
Službeni naziv zemlje: Kraljevina Maroko
Glavni grad: Rabat
Površina: 446.550 km2
Broj stanovnika: 36 milijuna
Službeni jezik: arapski I francuski
Religija: islam (98 %), kršćani (1 %) i židovi (1 %)
Vremenska razlika: -1 sat zimi / -2 sata ljeti u odnosu na Hrvatsku
Klima: sjever Maroka odlikuje sredozemna klima, unutrašnjost zemlje stepska. Na krajnjem jugu klima je pustinjska. Najugodnije razdoblje u godini za posjet Maroku je period od listopada do prosinca te od ožujka do svibnja kada se prosječna temperatura zraka kreće oko 24°C. Ljeti se prosječna temperatura zraka u Marrakechu i Fesu kreće oko 38°C. U obalnim gradovima kao što su Casablanca, Rabat i Tangier, iako s nešto povišenim stupnjem vlažnosti zraka, temperatura se kreće od 27 do 29°C
Valuta: marokanski dirham (MAD), 1 EUR = cca. 10,52 MAD
Električni napon: 220 V
Pozivni broj zemlje: +212
Mobilne mreže: naše mreže u većini slučajeva rade na teritoriju Maroka, odnosno u većim gradovima. Svi smještaji imaju Wi-Fi
Voda: nije za piće, koristite isključivo flaširanu vodu i izbjegavajte led
Hrana: Marokanska kuhinja vrlo je raznolika. Lokalni specijaliteti: harira – tradicionalna juha od slanutka s rezancima, tajines – meso kuhano s povrćem posluženo u glinenoj posudi, kebab, hout – riblji gulaš, djaja mahamara – pile punjeno bademima, grožđicama i couscousom, bastilla – golub kuhan u tijestu s orasima i medom. Popularno piće je čaj od mente poslužen s mentinim lišćem u čašama. Alkohol se obično poslužuje u hotelima i restoranima namijenjenim stranim posjetiteljima. Konzumacija alkohola u kafićima je zabranjena
Odjeća i obuća: preporučamo laganu ljetnu odjeću od prirodnih materijala, šešir i udobnu obuću. Za večernje sate u višim područjima te u pustinji ponesite toplu odjeću jer se temperatura noću jako snizi. Topless je zabranjen. U džamijama nije dopušteno nošenje kratkih hlača i odjeće bez rukava. Za vrijeme obroka u hotelu ili restoranu muškarci su obavezni nositi duge hlače.
Viza: viza nije potrebna za državljane Republike Hrvatske
Putna isprava: putovnica mora vrijediti minimalno 6 mjeseci nakon povratka iz Maroka

Važne informacije:
- Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte. Molimo da obratite pažnju o propisima vezanim uz prijevoz prtljage u međunarodnom zračnom prometu, kao i na težinu i količinu Vaše prtljage. Za prtljagu je odgovorna zrakoplovna kompanija. Po osobi dozvoljeno je nositi 1 komad prtljage maksimalne težine do 30 kg. Ručna prtljaga podložna je pregledu, ne dozvoljava se unošenje tekućina tj. ograničeno je unošenje tekućina u zrakoplov, dozvoljeno je po osobi 1 komad ručne prtljage do 8 kg unjeti u zrakoplov.
- U slučaju promjene reda letenja (vremena, zračne luke) organizator putovanja zadržava pravo promjene redosljeda programa putovanja, kao i u slučaju promjene radnog vremena znamenitosti, muzeja i sl.
- Kategorizacija smještaja  odgovara službenoj hotelskoj kategorizaciji zemlje i može se razlikovati od europskih standarda.
- Cijene fakultativne ponude i ulaznica bazirane su prema stanju iz veljače 2023. i mogu biti podložne promjeni.

Organizator zadržava pravo izmjene redoslijeda izvođenja programa putovanja (redoslijed izvedbe/satnica unutar definiranih termina programa, fakultativne usluge i sl.). Za ovo putovanje vrijede sljedeći opći uvjeti organizatora.

Cijena uključuje

Povratni prijevoz zrakoplovom (ekonomska klasa) prema programu;
pristojbe u zračnim lukama – obavezna doplata 290,66 € (2.189,98 kn) (promjenjivo do izdavanja karata);
Smještaj u Istanbulu u hotelu Novotel Istanbul Zeytinburnu 4* ili sl. u dvokrevetnoj sobi na osnovi 1 noćenja s doručkom;
Smještaj u Casablanci u hotelu Idou Anfa 4* ili sl. u dvokrevetnoj sobi na osnovi 1 polupansiona;
Smještaj u Chefchaouenu u hotelu Parador 4* ili sl. u dvokrevetnoj sobi na osnovi 1 polupansiona;
Smještaj u Fésu u hotelu Zalagh Parc Palace 4* ili sl. u dvokrevetnoj sobi na osnovi 2 polupansiona;
Smještaj u Merzougi u luksuznom kampu 5* u pustinji ili sl. u dvokrevetnoj sobi na osnovi 1 polupansiona;
Smještaj u Ouarzazateu u hotelu Oscar Hotel 4* ili sl. u dvokrevetnoj sobi na osnovi 1 polupansiona;
Smještaj u Marrakechu u hotelu Palm Plaza Hôtel & Spa 4* ili sl. u dvokrevetnoj sobi na osnovi 1 polupansiona;
Transfere i razglede prema programu;
Ulaznice za objekte koji se posjećuju tijekom razgleda (džamija Hassana II, Volubilis te objekti u Fésu i Marrakechu;
Razgledavanje gradova u pratnji lokalnog vodiča na engleskom jeziku;
Jahanje deva u Merzougi;
Voditelja putovanja iz Zagreba;
Pripremu i organizaciju putovanja te jamčevinu.

Cijena ne uključuje

doplatu za jednokrevetnu sobu (obavezna doplata ako osoba putuje sama)
ulaznice za objekte koji se posjećuju tijekom razgleda (osim gore navedenih);
doplate za fakultativne sadržaje kao i obroke koji nisu predviđeni programom;
osobne troškove, pića i napojnice te ostalo što nije navedeno pod cijena uključuje;
putno osiguranje (preporučujemo).

Dora Tikvić

Program uređuje

Član Elisa tima od Mar 2021

Provjeri sve termine i cijene