Portugalska Tura - Porto - Coimbra – Lisabon

Porto Prikaži na karti

Vrsta putovanja

Vrsta putovanja

Zrakoplovom

Destinacija putovanja

Destinacija

Portugal

Vrijeme trajanja

Trajanje

6 dana

Predstavnik na destinaciji

Veličina grupe

do 30 osoba

Hotel 3*/4*

Vrsta smještaja

Hotel 3*/4*

Noćenje s doručkom

Usluga

Noćenje s doručkom

Garantirano

Pogodnost

Garantirano

Zagreb

Polazište

Zagreb

Zrakoplovom

Vrsta prijevoza

Zrakoplovom

Termini putovanja
24.04

Opis programa

Portugalska Tura - Porto - Coimbra – Lisabon

Zrakoplovom iz Zagreba
6 dana / 5 noćenja
Smještaj:
Lisabon: Vip Entrecampos 4* ili sl.
Porto: Tryp Porto Centro 3* ili sl.
Coimbra: Dom Luis 3* ili sl.
Vrijednosti više: Uključen izlet Sintra-Cabo da Roca-Cascais
Zrakoplovne pristojbe i naknade uključene u cijenu aranžmana.

1. dan: ZAGREB – MÜNCHEN – PORTO
Sastanak putnika s voditeljem putovanja u Zračnoj luci Zagreb, na katu pored kioska Tiska, u 4:30 sati. Prijava na let Lufthanse na redovnoj liniji za München u 06:25, slijetanje u München planirano u 07:35 sati. Nastavak putovanja prema Portugalu letom Lufthanse prema Portu u 08:30 sati (raspored letenja ispod programa). Po dolasku u Porto u 10:25 sati ukrcaj u autobus i odlazak u razgled. Porto, drugi po veličini portugalski grad, sagrađen je na mjestu drevnog rimskog naselja na tom mjestu uz rijeku Douro čije je latinsko ime dalo ime današnjoj državi - Portus Cale. Za razliku od Lisabona kojeg se poznaje po atributu „Bijeli grad“, Porto nazivaju i „Granitnim gradom“, a svjetski je poznat po slatkom desertnom vinu istog imena. Panoramska vožnja Portom, pokraj impresivne koncertne dvorane Casa da Musica svjetski poznatog arhitekta Rema Koolhaasa, uz duge pješčane plaže do crkve sv. Franje iz 13.st., najljepše i najbogatije dekorirane u Portugalu. Izlazak iz autobusa i pješački razgled grada bogate povijesti s prekrasnim starim dijelom unutar zidina iz 14 st.: katedrala s temeljima iz 12 st., neoklasicistička Palača Burze, kolodvor Sao Bento sagrađen na temeljima benediktinskog samostana čija je unutrašnjost možda i najbolji primjer azulejo umjetnosti s preko 20 000 pločica... Porto je neraskidivo vezan uz rijeku Douro, a pravi primjer za to je upečatljiv most Luis I kojeg je izgradio Eiffelov učenik Theophile Seyrig. Smještaj u u hotel i slobodno vrijeme za uživanje i istraživanje ovog čudesnog grada, preporučujemo šetnju po četvrti Ribeira u ranim večernjim satima. Riječ je o autentičnoj četvrti gdje se na dojmljiv način sudara staro i zapušteno s  uređenim i imućnijim, šarolikoj, slikovitoj i punoj malih restorančića i zanimljivih suvenirnica. Povratak u hotel javnim gradskim prijevozom. Noćenje.

2. dan: PORTO – COSTA NOVA/AVEIRO - COIMBRA
Doručak. Odjava iz soba i slobodno jutro u Portu. Preporučujemo posjet vinskom podrumu u dijelu grada Vila Nova de Gaia i degustaciju porta, čuvenog fortificiranog vina koje je proslavilo istoimeni grad kao i vinograde iz doline rijeke Douro, vjerojatno najpoznatiji portugalski izvozni proizvod. Nastavak putovanja prema jugu vodi nas do ljetovališta Costa Nova kraj Aveira, vrlo čestog fotografskog motiva iz Portugala. Riječ je o plaži na kojoj je u 19.st. političar i pučki tribun Jose Estevao sagradio prvu kućicu (palheiro) čija je fasada bila prugasta, smeđe-plava. U međuvremenu, od te dobi do danas mnogi su ribari odlučili svoje kućice obojati prugasto, živim bojama koje podsjećaju na boje moliceiros, tradicionalnih barki u Aveiru. Niz kuća žarkih boja i prugastih fasada jedan je od najdražesnijih motiva na razglednicama i fotografijama cijele regije. Slobodno vrijeme za šetnju i objed. Posjećujemo i obližnji Aveiro, „Veneciju Portugala“ kako ga se često naziva zbog njegovih kanala. A poznat je i po slasticama, pa preporučujemo da se poslije ručka tu počastite s „ovos moles“!  Ukrcaj u autobus i putovanje prema Coimbri, gradu u pokrajini Baixo Mondego. Iako je Coimbra neko vrijeme bila i glavni grad zemlje, ponajprije je poznata po svom sveučilištu koje je jedno od najstarijih u Europi, osnovano 1290. godine. Zbog toga je poznata i kao „Grad studenata“. Coimbra je u Portugalu poznata i po fadu – uz Lisabon najbolji i najpoznatiji fado pjeva se u Coimbri. Po dolasku posjet gradskom središtu: romanička katedrala - samostan Santa Cruz - poznato sveučilište. Smještaj u hotel, večera (uključena u aranžman). Noćenje.

3.  dan: COIMBRA – BATALHA – OBIDOS – FÁTIMA – LISABON
Doručak. Odlazak iz hotela i nastavak putovanja prema Lisabonu. Prva postaja na putu do portugalske prijestolnice bit će nam Batalha, mjestašce u kojem se nalazi poznati dominikanski samostan sagrađen tu nakon portugalske pobjede nad Španjolcima 1385.g. Posjetit ćemo (ulaznica nije uključena, doplata na licu mjesta), autentični primjerak tzv. manuelinske arhitekture - svjetski poznat samostan Santa Maria da Vitoria spada u UNESCO-vu svjetsku baštinu i smatra se nekom vrstom portugalskog svetišta budući da simbolizira odvajanje Portugala od Španjolske. Potom odlazimo prema fotogeničnom gradiću Obidosu, nekoć vjenčanom poklonu portugalskih kraljeva njihovim kraljicama. Šetnja gradićem unutar srednjovjekovnih zidina čiji su prepoznatljiv znak slikovite bijele kućice i uske, krivudave uličice popločene kamenim kockama. Slobodno vrijeme za kupnju suvenira i degustaciju ginjinhe, poznatog lokalnog likera od višnje. Nastavak putovanja prema Fátimi: obilazak jednog od najznačajnijih marijanskih svetišta u svijetu u malom portugalskom gradiću koji je dobio svoje ime po legendi u kojoj je Fátima, kći maurskog princa, u 12. st. prešla na kršćanstvo zbog ljubavi prema lijepom kršćanskom vitezu. Dana 13. svibnja 1917. g. troje malih pastira na mjestu današnje bazilike svjedočilo je ukazanju Gospe. S tim datumom počinje povijest svetišta koje je zajedno s Lourdesom najposjećenije europsko svetište. Posjet velikoj bazilici i šetalištu s Kapelom ukazanja. Nastavljamo prema Lisabonu gdje ćemo za kraj dana posjetiti četvrt Belem gdje se nalaze najpoznatiji lokaliteti grada kao što je toranj Belen ili Jeronimitski samostan (Mosteiro dos Jeronimos), odnosno Spomenik otkrićima. Smještaj u hotel, noćenje.

4. dan: LISABON: Izlet Sintra - Cabo da Roca – Cascais (izlet uključen u cijenu aranžmana)
Doručak. Danas odlazimo u okolicu Lisabona, do Sintre i najazapadnije točke kontinentalne Europe. Sintra je gradić sagrađen na padinama istoimenog planinskog lanca, čuven po veličanstvenom zelenilu i raskošnim palačama. Sintru su voljeli portugalski plemići, ali i europski kraljevi i slavne ličnosti, u njoj je neko vrijeme boravio i Lord Byron koji je 1809. napisao da je „mjestašce Sintra najljepše na svijetu. Po dolasku u Sintru uspet ćemo se do fascinantne palače Pena (ulaznica uz doplatu prilikom rezervacije aranžmana). Prostirući se na brežuljcima Sintre, palača je plod ideje ekscentričnog kralja Ferdinanda II. i odražava portugalski romantizam tog vremena. Svojom mješavinom stilova, živim bojama i bajkovitim izgledom na vrhu brda palača privlači poglede promatrača i zbog svoje atraktivnosti stavljena je na popis „sedam čuda Portugala“, kao i na popis UNESCO-a. Okružuje je bogati park u kojem je više od 500 različitih vrsta stabala sa svih strana svijeta, od američke sekvoje do kineskog stabla ginka. Slobodno vrijeme za posjet palači. Nastavak vožnje prema Cabo da Roca, najzapadnijoj točki kontinentalne Europe za koju je slavni portugalski književnik Luís de Camões napisao da je „mjesto gdje zemlja završava, a more počinje“, uz kraće zaustavljanje za fotografiranje. U nastavku vožnja do poznatog ljetovališta Cascaisa. Cascais je nekoć bio ribarsko mjesto, ali u 19. st. postalo je i omiljena rezidencija portugalskih kraljeva. Povratak u Lisabon, slobodan ostatak dana. Noćenje.

5. dan: LISABON
Doručak. Danas ćemo se s voditeljem putovanja upoznati konkretnije s Lisabonom, pa predlažemo da se uputite popularnim tramvajem br. 28 prema Alfami, četvrti koja je jezgra grada. Spustit ćemo se sa Chiada i potom uspeti uz  lisabonsku katedralu iz 12. stoljeća te kraj crkve i rodnog mjesta sv. Ante sve do romantičnog vidikovca sv. Lucije, odakle se pruža prekrasan pogled na stari dio grada i na gotovo deset kilometara širok estuarij rijeke Tejo, potom se pješice spuštemo pored zamka sv. Jurja ( Castelo de Sao Jorge), po strmim uličicama Alfame, ostavštine četiri stoljeća maurske vladavine ovim prostorima. Svoju šetnju završavamo na Rua Augusti, popularnoj trgovačkoj ulici u podnožju Alfame i Bairra Alta s druge strane. Slobodan ostatak dana za šetnju, posjete muzejima, kupovinu, istraživanje... U večernjim satima predlažemo odlazak na večeru uz fado, brojni su restorani u Alfami i na Bairru Altu koji vam pružaju tu mogućnost. Noćenje.

6. dan: LISABON – FRANKFURT – ZAGREB
Doručak. Odjava iz soba i slobodno jutro za posljednju šetnju, predlažemo odlazak javnim gradskim prijevozom do dijela grada koji je 1998.g. bio poprište velike svjetske izložbe EXPO u Lisabonu i koji je bio „igralište“ raznim slavnim arhitektima koji su tada iza sebe ostavili dojmljive građevine koje danas kraste taj dio grada. Povratak u hotel i transfer u zračnu luku u ranim poslijepodnevnim satima. Prijava na let Lufthanse za Zagreb s polaskom u 16:25 sati. Dolazak u Frankfurt planirano u 20:25 sati (lokalno vrijeme) i nastavak putovanja prema Zagrebu predviđeno u 21:55 sati. Slijetanje u Zagreb u 23:20 sati, kraj programa.


*First minute cijena vrijedi do popunjenja određenog kapaciteta.
Zrakoplovne pristojbe i naknade uključene u cijenu aranžmana.


Doplata:
- doplatu za jednokrevetnu sobu 255 € (1.921,30 kn) (obavezna doplata ako osoba spava sama u sobi)
- boravišna pristojba: 2 € (15,07 kn) po osobi po noćenju za sve osobe starije od 12 godina (obvezno plaćanje od 1.1.2016., doplata na licu mjesta)

Popusti:
- 80% popusta za jedno dijete do 1,99 godina u pratnji dvije odrasle osobe: dijete nema svoje sjedalo u avionu i spava s dvije odrasle osobe u krevetu, ne plaća zrakoplovne pristojbe ako su one posebno naznačene
- 20% popusta za jedno dijete od 1,99-11,99 godina u pratnji dvije odrasle osobe: dijete ima svoje sjedalo u avionu i pomoćni krevet, plaća zrakoplovne pristojbe ako su one posebno naznačene
- trokrevetne sobe (na upit) za odrasle osobe po redovnoj cijeni

Doplata po želji:
- tipičnu portugalsku večeru s pićem i fado programom: cca. 70 € (527,42 kn) po osobi (plaćanje na licu mjesta)

Informativne cijene ulaznica (plaćanje na licu mjesta, prema cijenama u listopadu 2023., podložno promjeni):
- Samostan sv. Jeronima: 10 € (75,35 kn) po osobi
- Utvrda sv. Jurja: 10 € (75,35 kn) po osobi
- Vožnja podzemnom željeznicom u Lisabonu: cca 1,50 € (11,30 kn) po osobi vožnja u jednom smjeru, dnevna karta 6,40 € (48,22 kn) (vrijedi 24 sata)
- Samostan u Batalhi 6 € (45,21 kn)  po osobi
- Vinarija u Portu s degustacijom 15 € (113,02 kn)
- Palača Pena 17 € (128,08 kn)  po osobi
- Crkva sv. Franje 8 €  (60,28 kn)
- Casa da Musica 10 € (75,35 kn)
Napomena:
mogućnost niže cijene za mlade i djecu, provjeriti na licu mjesta s voditeljem putovanja.

Informacije o letu:
Prijevoznik:
Lufthansa
LH1731 ZAG 06:25 MUC  07:35
LH1782 MUC 08:30 OPO 10:25
LH1169 LIS 16:25 FRA 20:25
LH1404 FRA 21:55 ZAG 23:20

Važne informacije:
- Vremena polazaka zrakoplova u programu navedena su prema redu letenja zrakoplovne kompanije Lufthansa objavljenom u 2023. godini i podložna su promjeni.
- Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte.
- Uključen 1 komad prtljage koja se prijavljuje po osobi (kofer do 23 kg) + 1 komad ručne prtljage (do 8 kg, dimenzija 55x40x23 cm).
- Organizator putovanja može promijeniti redoslijed obilaska tijekom razgleda grada u Lisabonu odnosno u Portu, ovisno o redu letenja, radnom vremenu muzeja ili državnim praznicima. Sadržaj razgleda ostaje kako je objavljen bez obzira na redoslijed obilaska tijekom razgleda.
- Završno pismo vam dostavljamo e-mailom najkasnije 72 sata prije putovanja – to je završni dokument potreban za putovanje (sadrži informacije o točnom peronu i vremenu polaska, kontakt i ime voditelja putovanja, točne brojeve sjedala i sl.).
- Fakultativnu ponudu (ulaznice, večere i slično) plaćate na licu mjesta u eurima (ili lokalnoj valuti zemlje u koju se putuje) osim ako nije u programu putovanja navedeno plaćanje prije puta. Organizator putovanja nije odgovoran za povećanje cijena ulaznica, fakultativnih izleta navedenih u programu na dan formiranja programa.
- Organizator putovanja ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja.
- Organizator putovanja zadržava pravo promjene redoslijeda programa.
- Program nije prikladan za osobe sa smanjenom pokretljivošću.

Granične, vizne i zdravstvene formalnosti:
Za državljane RH viza za Portugal nije potrebna, ali je za putovanje potrebna važeća osobna iskaznica ili putovnica. Putnici koji nisu hrvatski državljani dužni su se informirati o viznom režimu zemlje u koju putuju na stranici Veleposlanstva države čiji su državljani.
U slučaju gubitka ili otuđenja putnog dokumenta najbliže predstavništvo Republike Hrvatske u Portugalu nalazi se u Lisabonu.
Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Portugalskoj Republici (Lisabon) nalazi se na adresi Rua D.Lourenco de Almeida 24, 1400-126 Lisboa. Kontakt podaci: tel. 0035 121 302 1033, 0035 121 302 1053, 00 35 121 302 1077, fax. 0035 121 302 1251, e-mail: lisabon@mvep.hr.

Lisabon
je glavni i s 556 797 stanovnika na svojem administrativnom području površine 84,8 km², najveći grad Portugala. Ujedno je i najzapadniji veliki i glavni grad u Europi. Smješten je na zapadu Pirinejskog poluotoka na Atlantskom oceanu i ušću rijeke Tejo. Kao istaknuto središte financija, trgovine, medija, industrije zabave, umjetnosti, međunarodnog prometa, obrazovanja i turizma, Lisabon se smatra "Alfa gradom". Jedan je od najvećih ekonomskih centara na kontinentu, s rastućim financijskim središtem i drugom najvećom kontejnerskom lukom na europskoj atlantskoj obali, međunarodnom zračnom lukom s prometom 13 milijuna putnika godišnje, mrežom autocesta, čvorištem željeznica velikih brzina (Alfa Pendular) koja povezuje veće gradove u Portugalu. Osim toga, grad je i političko središte zemlje, sjedište vlade i šefa države, također i središte okruga Lisabona i Lisabonske regije.

Portugal,
država na krajnjem zapadu Europe, na istoku i sjeveru graniči sa Španjolskom, a na zapadu i jugu izlazi na Atlantski ocean. Ime Portugal, samo po sebi otkriva dijelove rane povijesti ove zemlje - ono potiče od rimskog imena Portus Cale, moguće mješavine grčkog i latinskog imena koje znači "Lijepa luka". Portugal je postao kraljevina 1139.g., a prvi kralj je bio Afonso I. Portugalski. Portugal je tijekom 15. i 16. stoljeća proširio svoj utjecaj. Slavne osobe tih stoljeća su: Fernando Magellan koji je oplovio svijet, Bartolomeo Diaz koji je dospio do Rta dobre nade i istočnog kraja Afrike, Vasco da Gama i ostali. Krajem 16. stoljeća, Portugal je prvi put u povijesti izgubio nezavisnost, našavši se pod vlašću Španjolske čime je počelo propadanje Portugala kao velesile. Godine 1975. Portugal je dao nezavisnost svojim preostalim kolonijama, a godinu dana kasnije imao je prve slobodne izbore u kojima su pobjedili socijalisti predvođeni Mariom Soaresom koji postaje premijer. Portugal je jedan od osnivača NATO saveza, a od 1986. godine je član Europske unije.

Kategorizacija hotela odgovara lokalnoj kategorizaciji. Organizator zadržava pravo promjene redoslijeda realizacije programa.

Molimo informirajte se o preporukama za putovanja i upozorenja za Portugal na službenim stranicama MVEP-a.

Organizator zadržava pravo izmjene redoslijeda izvođenja programa putovanja (redoslijed izvedbe/satnica unutar definiranih termina programa, fakultativne usluge i sl.). Za ovo putovanje vrijede sljedeći opći uvjeti organizatora.

Cijena uključuje

prijevoz zrakoplovom u ekonomskoj klasi na relaciji Zagreb – München – Porto – Lisabon – Frankfurt – Zagreb
zrakoplovne pristojbe i naknade
uključen 1 komad predane prtljage koja se prijavljuje po osobi (svaki kofer do 23 kg) + 1 komad ručne prtljage (do 8 kg, dimenzija 55x40x23 cm)
jedno noćenje s doručkom u hotelu 3* u Portu u dvokrevetnim sobama
tri noćenja s doručkom u hotelu 3/4* u Lisabonu u dvokrevetnim sobama
jedno noćenje s polupansionom u hotelu 3* u Coimbri u dvokrevetnim sobama
izlet Sintra-Cabo da Roca-Cascais
vanjske razglede prema programu
voditelja putovanja – vođenje tijekom cijele ture na hrvatskom jeziku
pripremu, organizaciju i jamčevinu putovanja.

Cijena ne uključuje

ulaznice za objekte i muzeje koji se posjećuju tijekom razgledavanja
dodatne sadržaje i troškove koji nisu predviđeni programom, troškove osobne prirode (piće, dodatni obroci, telefon, karte za javni gradski prijevoz i sl.)
doplatu za jednokrevetnu sobu (obavezna doplata ako osoba putuje sama)
tipičnu portugalsku večeru s pićem i fado programom: cca. 70 EUR (527,42 kn) po osobi (plaćanje na licu mjesta)
boravišna pristojba po osobi po noćenju za sve osobe starije od 12 godina (obvezno plaćanje od 1.1.2016., doplata na licu mjesta)
napojnicu za vozače i vodiča – na inozemnim destinacijama vozači i lokalni vodiči očekuju napojnicu i preproučujemo iznos od 2-3 € po danu, a ako ste bili zadovoljni uslugom našeg voditelja putovanja, lijepo je i da njemu iskažete svoje zadovoljstvo njegovim trudom i radom.
putno osiguranje: osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju, oštećenja i gubitka prtljage, dragovoljno zdravstveno osiguranje za vrijeme puta i boravka u inozemstvu, osiguranje za slučaj otkaza putovanja te osiguranje kojim se osiguravaju troškovi pomoći i povratka putnika u mjesto polazišta u slučaju nesreće i bolesti.

Dora Tikvić

Program uređuje

Član Elisa tima od Mar 2021

Provjeri sve termine i cijene