Rim vječni grad - 5 dana

Rim, Italija Prikaži na karti

Vrsta putovanja

Vrsta putovanja

Zrakoplovom

Destinacija putovanja

Destinacija

Italija

Vrijeme trajanja

Trajanje

5 dana

Voditelj putovanja tijekom putovanja.

Voditelj putovanja

uključen

Predstavnik na destinaciji

Veličina grupe

do 25 osoba

Zagreb i Split

Polazište

Zagreb i Split

Hotel 4*

Vrsta smještaja

Hotel 4*

Noćenje s doručkom

Usluga

Noćenje s doručkom

Garantirano

Pogodnost

Garantirano

Zrakoplovom

Vrsta prijevoza

Zrakoplovom

Opis programa

Rim vječni grad - 5 dana
Zrakoplovom iz Zagreba i Splita
5 dana / 4 noćenja

Predviđeni hoteli (podložno promjeni): The Cross 3* www.thecrosshotel.com/

Vrijednost više: hotel na centralnoj lokaciji, popust za dijete

Maskota rima je vučica. Po legendi je baš ta vučica othranila rema i romula, osnivače talijanske prijestolnice, koja je glavnim gradom postala tek 1870. godine nakon firenze. Želite li bar na tren ući u srž iznimne kulturne i povijesne baštine rima, italije te katoličke tradicije prošećite hodnicima vatikanskih muzeja i sikstinske kapele uz prisustvo michelangelovih remek dijela. Nakon toga dobro će doći odmor u nekoj od bezbroj osteria, pizzeria ili trattoria u šarmantnom trastevere-u na obali tibera.

1. dan ZAGREB – SPLIT – RIM
Sastanak putnika u zagrebačkoj zračnoj luci 2 sata prije leta, podjela putne dokumentacije i prijava na let. Polijetanje zrakoplova za Rim na liniji Croatia Airlinesa OU 380 u 14.40h, s međuslijetanjem u Splitu u 15.30h. Polijetanje iz Splita u 16.05h te očekivani dolazak u Rim u 17.15h. Obavljanje graničnih formalnosti i prijevoz do hotela. Prijava i smještaj u sobe. Nakon kraćeg odmora, odlazak s voditeljem putovanja do Španjolskog trga, pješice i s javnim prijevozom. Na putu ćemo proći uz Trg Republike; ulicu Nazionale; Kvirinalsku palaču, jednu od službenih rezidencija Predsjednika Italije; barokni dragulj Fontanu di Trevi… Španjoslki trg je jedan od najljepših gradskih trgova i popularno mjesto okupljanja. Krase ga Berninijeva fontana, jedno od najpoznatijih otvorenih stubišta na svijetu (137 stepenica), obelisk i crkva na brežuljku. Slobodno vrijeme za večeru u nekom od okolnih restorana te povratak u hotel. Noćenje.

2. dan RIM
Doručak i odlazak u šetnju antičkim dijelom grada uz: Koloseum, najveći amfiteatar ikad izgrađen u Rimskom Carstvu, jedan od najpoznatijih i najfotografiranijih spomenika, bez kojeg se Rim ne bi bio Rim; Forum Romanum, nekoć glavni trg oko kojeg se odvijao društveni život antičkog grada; Kapitolij,  najpoznatiji rimski brežuljak s trgom čiji je izgled dizajnirao slavni Michelangelo; Piazza Venezia, trg na kojem se nalazi Oltar domovine s Grobom neznanom vojniku i spomenikom Vittoriju Emanueleu, prvom kralju ujedinjene Italije. U poslijepodnevnim satima predlažemo šetnju trgovačkim ulicama Via del Corso i Via dei Condotti ili pak posjet šarmantnoj srednjovjekovnoj četvrti Trastevere, s labirintom malih uličica, trgova, barova i restorana, u kojoj se okupljaju mladi umjetnici. Noćenje.

3. dan RIM
Nakon doručka odlazimo do Vatikana, sjedišta poglavara katoličke crkve i najmanje države na svijetu. Svakako predlažemo posjet Vatikanskim muzejima ( doplata kod prijave), skup muzeja u kojima se nalazi najvrednija zbirka umjetnina na svijetu. Sikstinska kapela sa slavnim Michelangelovim freskama jedan je dio tih muzeja. Nastavljamo s razgledom čuvene bazilika sv. Petra, najveće crkve na svijetu i glavne crkve katoličkog svijeta. Krase je mnoge znamenitosti, no među najpoznatijima su Michelangelova Pietà, grob svetog Petra i veličanstvena kupola s čijeg se vrha pruža veličanstven pogled na sve strane vječnog grada. U nastavku, šetnja uz tvrđavu Sant’Angelo, nekadašnji mauzolej rimskog cara Hadrijana preko istoimenog mosta na rijeci Tiber prema Pantheonu, hramu svih bogova i trgu Navona s fontanama među kojema se najviše ističe Fontana četiriju rijeka, barokno djelo kipara Berninia iz 17. stoljeća. Ovaj živahni trg okružen je restoranima i kafićima pa predlažemo kratki predah. Noćenje.

4. dan RIM – TIVOLI – RIM
Doručak. Predlažemo da današnji dan iskoristite za odlazak na cjelodnevni fakultativni izlet u obližnji Tivoli, drevni gradić u planinskom području regije Lazio, kojeg su stari Rimljani nekoć rado posjećivali za vrijeme nesnosnih ljetnih vrućina. Tu se nalaze i dvije iznimne kulturne lokacije pod zaštitom UNESCO-a, Hadrijanova vila i Villa d’Este. Putujući iz Rima, prvo ćemo se zaustaviti kod Hadrijanove vile, velikog kompleksa od 30-ak građevina (palača, hramovi, terme, jezera, fontane, vrtovi…) koje datiraju iz 1. stoljeća, a izgradio ju je rimski car Hadrijan kao mjesto za odmor od Rima. Nakon obilaska odlazimo do Ville d’Este, jedinstvenog primjera renesansne arhitekture, vile s jednim od najljepših vrtova u Italiji koju je sagradio kardinal Ippolito d’Este u 16. stoljeću. Želeći stvoriti pravo remek-djelo, vila je podignuta na pomno odabranom mjestu, na slapovima rijeke Aniene, uz angažman najvećih umjetnika i arhitekata. Povratak u Rim u poslijepodnevnim satima. Noćenje.

5. dan RIM – SPLIT – ZAGREB
Doručak te odlazak u razgled obližnje rimske prvostolnice, bazilike sv. Ivana Lateranskog (katedrale grada Rima). U poslijepodnevnim satima prijevoz do zračne luke. Prijava na let za Split i Zagreb na liniji Croatia Airlinesa OU 381 u 18.00h. Dolazak u Split u 19.15h te nastavak letenja za Zagreb u 19.50h s očekivanim dolaskom u 20.40h. Završetak programa.


Napomena: Ultra first minute i first minute cijene vrijede do 60, odnosno 30 dana prije polaska ili do popunjenja određenog broja mjesta!

Doplatu za jednokrevetnu sobu: od 131,40 €  (990 kn) (obavezna doplata ako osoba putuje sama), na datume: 05.11., 12.11., 19.11., 26.11. i 03.12. iznosi 144,67 € (1090,02 kn)
Obaveznu doplatu na licu mjesta za boravišnu pristojbu po osobi i noćenju u iznosu od 4 € (hoteli 3*)
 
Popusti na pomoćnom ležaju:
- dijete 2-11,99 godina: 106,18 € (800,01 kn)
- stariji od 12 godina: 53,09 € (400,01 kn)

Napomena za smještaj u trokrevetnoj sobi:
- Trokrevetne sobe se najčešće sastoje od 2 odvojena ili 1. bračnog ležaja + pomoćni krevet.
- Kvadratura sobe često je ista ili slična dvokrevetnoj sobi te time komoditet može biti smanjen.
 
Fakultativna ponuda, cijene po osobi (prijava i plaćanje prilikom rezervacije, uz minimum 10 osoba):
- Vatikanski muzeji & Sikstinska kapela: 59,73 € (450,04 kn) (uključeno: ulaznica, najam slušalica i rezervacija termina, pratnja vodiča, prijava moguća samo prilikom rezervacije putovanja)
- Cjelodnevni izlet Tivoli: 91,58 € (690,01 kn) (uključeno: povratni prijevoz autobusom, pratnja vodiča, ulaznice za Hadrijanovu vilu i Villu d’Este)
 
Informativne cijene ostalih individualnih ulaznica po osobi:
- Koloseum, Forum Romanum i Palatino: 22 €
- Kupola bazilike Sv. Petra: 10 € (dizalo + 320 stepenica), 6 € stubištem (551 stepenica)
- Javni gradski prijevoz u rimu: 1. vožnja metroom ili 75 min na svim linijama autobusa (mogućnost presjedanja 1,50 €
● jednodnevna karta (24h) za neograničene vožnje metroom, autobusom ili tramvajem na području grada 7 € ● dvodnevna (48h) 12,50 €  ●  trodnevna (72h) 18 €  ● tjedna 24 €

Red letenja:
OU  380  Zagreb     Rim         14:40   17:15     (polazak iz Splita u 16:05)
OU  381  Rim        Zagreb      18:00   20:40     (povratak u Split u  19:15)
*Oba leta s međuslijetanjem u Splitu

Korisne informacije – Italija i Rim:
Službeno ime države: Republika Italija
Geografski položaj: država u južnoj Europi, sastoji se od Apeninskog poluotoka i dva velika otoka na Sredozemnom moru, Sicilije i Sardinije. Graniči s Francuskom u zapadnom dijelu, Švicarskom na sjeverozapadnom dijelu, Austrijom na sjevernom dijelu, te Slovenijom na sjeveroistočnom dijelu. Uz kopnene granice ima i morsku granicu s Hrvatskom. Neovisne države San Marino i Vatikan potpuno su okružene državnim teritorijem Talijanske Republike.
Broj stanovnika: oko 62.246.000 (podatak iz 2018.god).
Površina: oko 301.230 km2
Glavni grad: Rim, cca. 2.9 milijuna stanovnika (2018. god.)
klima: na sjeveru i unutrašnjosti kontinentalna, dok primorskim dijelovima Ligurije i većim dijelom Apeninskog poluotoka Južno od Firence vlada klasična mediteranska klima.
Službeni jezik: Talijanski
religija: katolici 87,8%, protestanti 1,4%, pravoslavci 1,6%, muslimani 1,9%, ostali oko 5,9% (2006. godina)
Novčana jedinica: Euro
Mobilne mreže: uporaba mobilnih telefona je moguća, preporučamo provjeru s mobilnim operaterom u hrvatskoj
Pozivni broj zemlje: +39
Hrana i piće: Talijansku kuhinju karakteriziraju mediteranska prehrana i bez sumnje je jedna od najpopularnijih kuhinja zapadnog svijeta. Pizze (margherita s umakom od rajčice, mozzarellom i bosiljkom), tjestenina (u rimu posebno alla carbonara), gelato, tiramisu, sir, vino….
Kupovina: Italija je meka za ljubitelje kupovine. Kupuju se kožni proizvodi/kožna galanterija, keramika (ručno izrađene i oslikane zdjele, tanjuri, pladnjevi, nakit od koralja, umanjeni moeli poznatih znamenitosti… Radno vrijeme trgovina u većim gradovima je  uglavnom od 09:00h do 13:00h i ponovno od 16:00h do 20:00h svaki dan, dok veći supermarketi rade od 09:00h do 20:00h radnim danom i subotom, te od 09:00 do 13:00h nedjeljom.
Kreditne kartice: Većina kreditnih kartica prihvaćene su  u svim bankama, te u većini hotela, restorana i trgovina. Većinom se na ulazu svake trgovine nalaze simboli kreditnih kartica koje pojedina trgovina prihvaća kao sredstvo plaćanja.
Odjeća i obuća: Savjetujemo laganiju, ugodnu pamučnu odjeću, a tijekom večeri topliju odjeću poput pulovera ili vjetrovki. Primjerena garderoba potrebna je za razglede vjerskih objekata (pokrivena ramena, duge hlače…). Ponesite i zaštitu od kiše i sunca, bez obzira na period godine u kojem putujete.
Električni napon: 220 v
Napojnice: Ako ste zadovoljni pruženom uslugom uobičajeno je ostaviti 10% od ukupnog iznosa računa u restoranu, taksiju…

Molimo da obratite pažnju o propisima vezanim uz prijevoz prtljage u međunarodnom zračnom prometu, kao i na težinu i količinu vaše prtljage. za prtljagu je odgovorna zrakoplovna kompanija. Po osobi je dozvoljeno nositi 1 komad prtljage maksimalne težine do 23 kg. Ručna prtljaga podložna je pregledu, ne dozvoljava se unošenje tekućina tj. Ograničeno je unošenje tekućina u zrakoplov, dozvoljeno je po osobi jedan komad ručne prtljage unjeti u zrakoplov (max. 8 kg).

Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte. Kategorizacija smještaja odgovara službenoj hotelskoj kategorizaciji zemlje u koju se putuje i može se razlikovati od hrvatskih standarda. Organizator putovanja zadržava pravo promjene redosljeda programa putovanja u slučaju promjene reda letenja (vremena, zračne luke), radnog vremena neke od znamenitosti, muzeja i sl. Cijene fakultativne ponude i ulaznica bazirane su prema stanju iz rujna 2022. i mogu biti podložne promjeni.

Organizator zadržava pravo izmjene redoslijeda izvođenja programa putovanja (redoslijed izvedbe/satnica unutar definiranih termina programa, fakultativne usluge i sl.). Za ovo putovanje vrijede sljedeći opći uvjeti organizatora.

Cijena uključuje

Prijevoz zrakoplovom prema programu (ekonomska klasa);
Pristojbe zračnih luka od 157,94 € / 1.190 kn (podložno promjeni, konačni iznos utvrđuje se na dan izdavanja karata);
Prijevoz autobusom od zračne luke do hotela pri dolasku u Rim te od hotela do zračne luke u povratku;
Smještaj u Rimu u hotelu 3*/4* (ovisno o datumu putovanja) u dvokrevetnoj sobi na osnovi 4 noćenja s doručkom;
Razglede prema programu;
Voditelja putovanja iz Zagreba;
Pripremu i organizaciju putovanja te jamčevinu.

Cijena ne uključuje

boravišnu pristojbu po osobi po noćenju (u završnom pismu bit će objavljen točan iznos boravišne pristojbe),
doplatu za jednokrevetnu sobu (obavezna doplata ako osoba putuje sama)
ulaznice za objekte koji se posjećuju tijekom razgleda;
doplate za fakultativne usluge i obroke koji nisu predviđeni programom;
osobne troškove, pića i napojnice te ostalo što nije navedeno pod cijena uključuje;
putno osiguranje (preporučujemo).

Lidija Tikvić

Program uređuje

Član Elisa tima od Jun 2008

Provjeri sve termine i cijene