Zanzibar - 10 dana

Zanzibar Prikaži na karti

Vrsta putovanja

Vrsta putovanja

Daleka putovanja

Destinacija putovanja

Destinacija

Zanzibar

Vrijeme trajanja

Trajanje

10 dana

Voditelj putovanja tijekom putovanja.

Voditelj putovanja

uključen

Predstavnik na destinaciji

Veličina grupe

do 30 osoba

Hotel 4*

Vrsta smještaja

Hotel 4*

Polupansion

Usluga

Polupansion

Garantirano

Pogodnost

Garantirano

Zagreb

Polazište

Zagreb

Zrakoplovom

Vrsta prijevoza

Zrakoplovom

Termini putovanja
27.03

Opis programa

Zanzibar - 10 dana

Zrakoplovom iz Zagreba
10 dana / 7 noćenja
Predviđeni smještaj:
- Zanzibar: My Blue hotel 4*, Nungwi, polupansion, Garden View dvokrevetna soba
- Tanzanija: Africa Safari Karatu, puni pansion, standard soba
Zrakoplovne pristojbe i naknade uključene u cijenu aranžmana (promjenjivo do puta).

1. dan: ZAGREB – ISTANBUL, 27.03.2024.
Sastanak putnika u Zračnoj luci Zagreb dva sata prije leta. Prijava na let. Polijetanje zrakoplova za Istanbul u 09:15 sati (Turkish Airlines). Dolazak u Istanbul u 13:30 po lokalnom vremenu. Slobodno vrijeme u zračnoj luci. Prijava na let za Zanzibar. Polet aviona u 19:25. Noćni let.

2. dan: ZRAČNA LUKA - ZANZIBAR, 28.03.2024.
Slijetanje u zračnu luku Abeid Amani Karume International Airport, Zanzibar u 04:30 sati. Po dolasku transfer (oko sat i pol vožnje) do hotela. Rana prijava u sobe u cijeni aranžmana. Doručak. Slobodan dan za odmor. Večera. Noćenje u hotelu.
 
3. dan: ZANZIBAR, fakultativni  cjelodnevni izlet PRISON ISLAND i NAKUPENDA SANDBANK, 29.03.2024.
Doručak. Večera. Noćenje u hotelu.
Uz doplatu, fakultativni cjelodnevni izlet. Polazak s recepcije hotela nakon doručka. Po dolasku u grad, 30 min. će trajati plovidba do Prison Islanda. Zatvor na otoku sagrađen je 1893., ali je vrlo brzo je prenamijenjen u karantensku bolnicu. Danas je ostala zanimljiva povijest okružena mirisnim egzotičnim frangipani drvećem, iza zatvorske utvrde okružene tirkiznim oceanom. Glavni stanovnici Prison otoka su kopnene gigantske kornjače kojih danas ima preko stotinu... Najstarija Babu, 2024. proslavit će svoj 200. rođendan i jedini je ostao od 3 kornjače koje su prve stigle sa Sejšela kao poklon Sultanu od Zanzibara. Hraniti ih, provesti vrijeme uz ta čudesna stvorenja i brojne paunove koji se između šepure ostavljaju uspomene zauvijek. S otoka brod nas vodi u još tirkizne boje oceana, na pješčani otok Nakupenda.  Nezaboravno vrijeme provest ćemo na otoku „VOLIM TE „ što i znači u prijevodu sa swahili jezika „Nakupenda „ uživati u netaknutoj prirodnoj ljepoti oceana, Zanzibar kao  razglednica, bijeli pijesak, šareno podmorje, morske delicije, dobro društvo... Dan nakon kojeg samo možete reći „Zanzibar –Volim te”. Povratak u hotel.

4. dan: ZANZIBAR, slobodan dan,  30.03.2024.
Doručak. Večera. Noćenje u hotelu.

5. dan: ZANZIBAR, fakultativni cjelodnevni izlet FARMA ZAČINA i STONE TOWN, 31.03.2024.
Doručak. Večera. Noćenje u hotelu.
Uz doplatu, fakultativni cjelodnevni izlet. Tako malen otok, a najveći izvoznik začina u svijetu. Znate li da drvo cimeta ima 3 različita oblika i mirisa? Otkrijte čudesan svijet začina, njihove mirise, teksturu kroz divnu opojnu šetnju plantažama začina ...Upoznajte bazu svih vrhunskih svjetski poznatih parfema, snagu i čaroliju muškatnog oraščića. I na kraju sve to okusite, probajte: od jack fruit-a, do svih vrsta egzotičnog voća, napitaka, tradicionalne pripreme zanzibarske kave , sve to svježe ubrano i pripremljeno pred vašim osjetilima. Nakon svih otkrivenih začinskih tajni, kući se ne odlazi bez paketića začina, eco home made prirodnog sapuna, kreme koje ne znaju za kemiju . Tako „mirisni“ kratkom vožnjom doći ćemo u STONE TOWN –staru jezgru pod zaštitom UNESCA. Bogata povjesna baština, priče iz davnina, vremena vladavine Sultana, Arapa, Europljana i Zanzibaraca ispisane su najljepše stranice povijesti otoka. Pogled i posjet Anglikanskoj katedrali i tržnici robova i danas izaziva snažne emocije u svakom posjetitelju. Sultanova palača, Tip Tip’s House, stara Arapska luka,  Forodhani Park  i naravno slavna Zanzibarska vrata koja pričaju priče o svojim vlasnicima. Male, vijugave ulicea prepune umjetnina, šarenila, dovest će nas na vibrantnu glavnu tržnicu Darajani ... Predahnut ćemo uz ručak u tri slijeda i bezalkoholno piće. Nastaviti po sigurnom i povijesnom Stone Townu gdje se rodio i živio legenda  Freddy Mercury...Imat ćemo vremena i za shopping.

6. dan: ZANZIBAR – ZRAČNA LUKA – ARUSHA – AFRICA SAFARI KARATU, 01.04.2024.
Doručak. Odjava iz hotela. Pozdravljamo se s plažama Zanzibara, transfer do zračne luke gdje nas očekuje zrakoplov i kratki let od 1.20h do Arushe. Doček domaćina i pravi afrički safari može početi. Nakon kratke vožnje  ulazimo u jedinstveni Nacionalni park Tarangire veličine otprilike poput Luksemburga. Park je dom jednoj od najvećih populacija slonova na sjeveru Tanzanije, također i mnogim drugim divljim životinjama. Uz malo sreće možete uočiti lavove, geparde ili leoparde. Krajolik parka je vrlo raznolik. Osobito su impresivna ogromna stabla baobaba, koja se nalaze blizu jedno uz drugo u sjeveroistočnom dijelu parka. Predahnut ćemo uz piknik ručak, te nastaviti istraživanje jedinstvenog parka te u zalazak sunca stići kroz 30 min. u naš lodge. Večera. Noćenje.

7. dan: AFRICA SAFARI KARATU – NP LAKE MANYARA - AFRICA SAFARI KARATU, slobodan dan, 02.04.2024.
Nakon doručka  krećemo prema Nacionalnom parku Lake Manyara. Nakon samo 30 min. vožnje ulazimo u Nacionalni park kojim dominira istoimeno jezero koje privlači velike kolonije ptica močvarica. Posebno su impresivni flamingosi ružičaste boje, ali ovdje se mogu vidjeti i mnoge druge vrste ptica poput kormorana, pelikana ili roda. U parku živi ukupno oko 400 različitih vrsta ptica. Park je poznat i po lavovima koji se penju po drveću, a koji se obično nalaze u središnjem i otvorenom dijelu parka. Tijekom safarija vidjet ćete i slonove, zebre, žirafe, bivole, vodenekonje i mnoge druge životinjske vrste. Uz ljepote jezera Manyara – ručak – te nastavljamo potragu za divljim stanovnicima Nacionalnog Parka. Povratak u lodge. Večera. Noćenje.

8. dan: AFRICA SAFARI KARATU – NGORONGORO - AFRICA SAFARI KARATU, slobodan dan, 03.04.2024.
Zamislite gotovo 30 000 velikih sisavaca i smjestite ih u najveći krater ugašenog vulkana na zemlji. Dodajte oko 264 četvorna kilometra (102 četvorne milje) močvara, šuma i travnjaka i rezultat je krater Ngorongoro. Ovo svjetski poznato safari odredište svojim posjetiteljima nudi vrhunsko promatranje divljine u nevjerojatno jedinstvenom okruženju. Ništa Vas ne može pripremiti za današnji doživljaj nekoć gigantskog vulkana, danas najvećeg vulkanskog otvora, kratera, grotla na svijetu. Dobrodošli u „raj na zemlji „ Nakon ranog doručka počinje naša kratka vožnja do „eden on earth“ – raja na zemlji, jednog od sedam afričkih svjetskih čuda. Prolazimo gradić Mto wa Mbu, do padina istočnoafričke doline rascjepa (Rift Valley) u gorje kratera Ngorongoro.  Ništa vas ne može u potpunosti pripremiti za trenutak kada prvi put pogledate u krater Ngorongoro. Krater ima promjer od 17-21 kilometar i ovdje se okupila gotovo sva bioraznolikost istočnoafričke savane, samo žirafe i još nekoliko životinjskih vrsta za koje su stijene prestrme ne žive u krateru. Ovaj veliki broj paša također objašnjava zašto se u krateru nalazi najveća gustoća predatora u Africi. Šanse da u roku od samo nekoliko sati doživimo i sretnemo BIG 5 – veliku moćnu afričku petorku ovdje su posebno velike. Jednom u životu se pruža prilika ručati u najvećem vulkanskom krateru na svijetu – piknik lunch, u jedinstvenom okruženju. Povratak u kasnim popodnevnim satima u lodge. Večera. Noćenje.

9. dan: AFRICA SAFARI KARATU LODGE –ARUSHA – ZRAČNA LUKA, slobodan dan, 04.04.2024.
Doručak.  Odjava iz lodga oko 11.30 sati. Odlazak prema Arushi. Slobodno vrijeme za kupnju suvenira. Odlazak u hotel u blizini na odmor. Odlazak prema zračnoj luci iza 22.00 sata.

10. dan: ZRAČNA LUKA KILIMANJARO INTERNATIONAL– ISTANBUL – ZAGREB, 05.04.2024.
Prijava na let. Polazak aviona (Turskih Airlines) za Istanbul u 02:25 sati. Slijetanje u Istanbul u 12:10. Slobodno vrijeme u zračnoj luci Istanbul. Polet aviona za Zagreb u 18:35. Dolazak u Zagreb u 19:40 sati.


*First minute cijena vrijedi do popunjenja određenog kapaciteta.
Zrakoplovne pristojbe i naknade uključene u cijenu aranžmana (promjenjivo do puta).

Doplate:
- doplatu za jednokrevetnu sobu u iznosi 950 € (obavezna doplata ako osoba putuje sama)
- 5 USD Zanzibar tax po osobi po noćenju, plaćanje na licu mjesta, total po osobi 35 USD, točna obavijest u završnom pismu
- vizu za Zanzibar, državljani RH trebaju vizu za ulazak u Tanzaniju, no istu mogu dobiti po dolasku, na granici, 50 USD po osobi, ili on line prije polaska https://visa.immigration.go.tz/

Popusti: 20% popusta za jedno dijete od 1,99-11,99 godina u pratnji dvije odrasle osobe, dijete ima svoje sjedalo u avionu i pomoćni krevet.

Dodatne doplate:  Fakultativni izleti:  paket dva izleta Zanzibar: 150 € po osobi, djeca do 11,99 godina 120 €  po osobi,  minimalno 10 osoba.

Opis izleta:
PRISON ISLAND + NAKUPENDA SANDBANK cjelodnevni izlet
Uključeno:
- privatni Transfer povratni hotel – grad –hotel
- sve ulaznice
- Zanzibar tour guide
- bezalkoholna pića, pivo, ručak
- privatni brod.

Ponijeti:
- ručnike za plažu
- kupaće kostime
- zaštitu od sunca sa visokim faktorom
- pokrivala za glavu za sunce.

SPICE FARM ( FARME ZAČINA ) I STONE TOWN CITY TOUR
Uključeno:
- privatni Transfer povratni hotel – grad –hotel
- sve ulaznice i takse
- ovlašteni Zanzibar tour guide
- ručak / predjelo, glavno jelo, desert / bezalkoholno piće.

Informacije o letu:
Prijevoznik:Turkish Airlines
Predviđeni red letenja:
TK1054    27MAR  ZAG 09:15 IST 13:30
TK 567     27MAR  IST 19:25 ZNZ 04:30*sljedeći dan
TK 567     05APR  JRO  02:25 IST  12:10
TK1055    05APR  IST 18:35 ZAG   19:40

Važne napomene:
- Vremena polazaka zrakoplova u programu navedena su prema redu letenja Turskih Airlines objavljenom u 2023. godini i podložna su promjeni.
- Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte.
- Uključen 1 komad prtljage koja se prijavljuje po osobi (kofer do 25 kg) + 1 komad ručne prtljage (do 8 kg, dimenzija 55x40x23 cm).
- Organizator putovanja može promijeniti redoslijed obilaska tijekom razgleda grada u Zanzibaru, ovisno o redu letenja, radnom vremenu muzeja ili državnim praznicima. Sadržaj razgleda ostaje kako je objavljen bez obzira na redoslijed obilaska tijekom razgleda.
- Završno pismo vam dostavljamo mailom najkasnije 72 sata prije putovanja – to je završni dokument potreban za putovanje (sadrži informacije o točnom mjestu i vremenu sastanka putnika, vremenu polaska, kontakt i ime voditelja putovanja i sl.).
- Fakultativnu ponudu (ulaznice, večere i slično) plaćate na licu mjesta u USD (ili lokalnoj valuti zemlje u koju se putuje) osim ako nije u programu putovanja navedeno plaćanje prije puta.
- Organizator putovanja nije odgovoran za povećanje cijena ulaznica, fakultativnih izleta navedenih u programu na dan formiranja programa.
- Organizator putovanja ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja.
- Organizator putovanja zadržava pravo promjene redoslijeda programa.
- Program nije prikladan za osobe sa smanjenom pokretljivošću.

Korisne informacije:
ZANZIBAR
Službeno ime: Ujedinjena Republika Tanzanija - Zanzibar je bio neovisna država, dok se Tanganjika nije ujedinila sa Tanzanijom 1964.g. i ima određenu regionalnu autonomiju unutar Tanzanije.
Geografski položaj: na istočnoj obali Afrike; graniči s Kenijom, Ugandom, Ruandom, Burundijem, Kongom, Zambijom, Malavijem i Mozambikom
Površina: 945.203 km2
Stanovništvo: oko 44.929.000; afričke etničke grupe 95%, ostali 5%
Glavni grad: Zanzibar city
Jezik: swahili i engleski su službeni jezici
Religija: 99% muslimana
Vremenska razlika: +1 sat ljeti / +2 sata zimi
Novčana jedinica: tanzanijski šiling (TZS); 1 USD = oko 2.319 TZS (tečaj na dan 20.01.2021.). Kreditnim karticama možete plaćati u većim trgovinama. Novac možete podići na bankomatima s različitim provizijama (Visa, Mastercard, negdje Maestro) u većim gradovima. Ponekad podizanje na bankomatima i plaćanje kreditnom karticom nije moguće zbog čega vam preporučujemo dovoljno gotovine u EUR ili USD za svaki slučaj.
Kupovina: tipični suveniri su nakit od raznobojnih perlica, udaraljke, Masai deke, rezbarije od drva i kamena, predmeti od mesinga i bakra, Tinga Tinga slike; Na tržnicama, prodavaonicama suvenira i kod uličnih prodavača uvijek se cjenkajte, jer je to običaj. Osim cjenkanja običaj je gotovo uvijek i svima ostavljati napojnicu. Zabranjeno je iznošenje školjki, koralja i minerala te drugih predmeta iz prirode.
Odjeća: potrebna ljetna, laganija odjeća, ali obavezno ponesite sa sobom nešto dugih rukava i nogavica (za avion, zbog komaraca, odlaska na izlete i u naselje, te obilazak Stone Town-a gdje se morate pristojno obući, odnosno izbjegavati nositi kratke hlače i majice bez rukava, jer se radi o mjestu gdje je veći postotak stanovnika islamske vjere). U večernjim satima moguć je pad temperature.
Hrana: bazira se na kukuruzu, grahu, orašastim plodovima, tropskom voću, kokosovom mlijeku, mesu te, u obalnom području, ribi i morskim plodovima; tipična jela: ugali – kaša od kukuruznog brašna, nyama choma – meso s roštilja, mshikaki – marinirana govedina, chapati – vrsta kruha, ndizi-nyama – banane s mesom, voće i povrće prije konzumacije obavezno operite flaširanom vodom i/ili oljuštite; ulična hrana se ne preporuča jer ovo nije područje s tradicijom ulične hrane.
Piće: piti isključivo flaširanu vodu i njom perite zube,; popularna pića su čaj, posebno s mlijekom – chai maziva, kava, konyagi – lokalni gin, afrikoko – liker od čokolade i kokosa, dodoma – slatko crveno vino; lokalno pivo: Kilimanjaro, Serengeti, Safari
Napon struje: 220/240V; 50 Hz (potreban je adapter koji je najbolje kupiti prije dolaska u Tanzaniju)
Cijepljenje: cijepljenje protiv žute groznice nije obavezno, ali se preporučuje; preporučuje se i profilaksa protiv malarije; putno zdravstveno osiguranje je obavezno
Viza: potrebna, ishodi se po dolasku u zračnoj luci ili prije putovanja online (cijena 50 USD)
Mobilne mreže: VIPnet, T-Mobile i Tele2 partneri
Pozivni broj zemlje: +255 Korisne web stranice: Turistička zajednica Tanzanije
Klima: tropska klima
Sigurnost: Tanzanija i Zanzibar su sigurne destinacije, ali se ne preporuča kretanje po mraku i noću, jer se prije svega radi o siromašnim i nerazvijenim područjima. Preporučujemo tijekom putovanja pazite na osobnu imovinu i ne nosite na putovanje dragocjenosti ili druge vrijedne predmete. Izbjegavajte prodavače opojnih sredstava, svi opijati su strogo zabranjeni i ilegalni. Ukoliko želite nekoga fotografirati, morate obavezno pitati.

Napomena: Od 01.06.2019. nastupila je zabrana proizvodnje, unosa i korištenja plastičnih vrećica u Tanzaniji. Zabrana se odnosi i na turiste koji dolaze u Tanzaniju, stoga molimo da izbjegavate korištenje istih, te na drugi način pakirate svoje stvari (bilo u ručnoj ili predanoj prtljazi) kako biste izbjegli plaćanje visokih novčanih kazni. Plastične vrećice i ostala plastična ambalaža u kojima se nalaze proizvodi kupljeni u zračnoj luci moraju se ukloniti prije ulaska u avion kao i sve „zip“ vrećice koje putnici koriste za pakiranje tekućina. Ukoliko ih putnici koriste tijekom leta, iste moraju ostaviti u avionu.

Granične, vizne i zdravstvene formalnosti
Za državljane Republike Hrvatske viza za Zanzibar je potrebna (cijena 50 USD). Viza se izrađuje po dolasku u u zračnoj luci ili online unaprijed na službenoj stranici elektroničkog sustava prijave za vizu. Preporučujemo valjanost putovnice minimalno 6 mjeseci nakon ulaska u Zanzibar te imati barem jednu praznu stranicu za vizu. Za izradu vize na granici nije potrebno podnositi dokumentaciju, već samo popuniti formular i ponijeti fotografiju dimenzija 3,5×4,5 cm s bijelom pozadinom. Postoji mogućnost da u zračnoj luci zatraže plaćanje vize karticom (Visa, MasterCard) pa je važno da kod sebe imate i kreditnu karticu. Ukoliko se viza izrađuje online potrebno je: kopija putovnice, pravilno ispunjen obrazac i uplata od 50 USD, a uplata se vrši Visa ili Mastercard karticama te Swift transferom, a možda je potrebno priložiti i avionsku kartu. Na izradu vize čeka se otprilike 10 dana. Viza je valjana 90 dana od datuma izdavanja. Sve informacije o viznom sistemu možete naći na službenoj stranici Službe za imigracijske poslove.

Molimo da se o rizičnosti putovanja u pojedine zemlje informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija RH.

Organizator zadržava pravo izmjene redoslijeda izvođenja programa putovanja (redoslijed izvedbe/satnica unutar definiranih termina programa, fakultativne usluge i sl.). Za ovo putovanje vrijede sljedeći opći uvjeti organizatora.

Cijena uključuje

zrakoplovna karta na relaciji Zagreb – Istanbul – Zanzibar – Tanzanija - Zagreb, ekonomska klasa
zrakoplovna karta na relaciji Zanzibar – Arusha, (prtljaga 20 kg po osobi) , domaća avio kompanija
zrakoplovne pristojbe
uključen 1 komad predane prtljage koja se prijavljuje po osobi (svaki kofer do 25 kg) + 1 komad ručne prtljage (do 8 kg, dimenzija 55x40x23 cm), Turkish Airlines
4 polupansiona (doručak i večera) u hotelu 4* u dvokrevetnim standard sobama Zanzibar
rana prijava u sobe po dolasku sa doručkom (Zanzibar)
safari puni pansion u Africa Safari Karatu lodge (3 noćenja, doručak, ručak i večera prema programu)
safari – vožnja jeepovima i ulaznice za tri nacionalna parka: Tarangire, Lake Manyara i Ngorongoro krater
zadnji dan dnevni odmor u hotelu u/okolici Arushi, prije samog odlaska u zračnu luku
transfer zračna luka – hotel – zračna luka
voditelja putovanja – vođenje tijekom cijele ture na hrvatskom jeziku
pripremu, organizaciju i jamčevinu putovanja.

Cijena ne uključuje

vizu za Zanzibar, državljani RH trebaju vizu za ulazak u Tanzaniju, no istu mogu dobiti po dolasku, na granici, 50 USD po osobi, ili on line prije polaska https://visa.immigration.go.tz/
fakultativni izleti, paket dva izleta Zanzibar, 150 EUR po osobi, djeca do 11,99 godina 120 EUR po osobi, minimalno 10 osoba, najava i plaćanje u poslovnici prilikom rezervacije putovanja
5 USD Zanzibar tax po osobi po noćenju, plaćanje na licu mjesta, total po osobi 35 USD, točna obavijest u završnom pismu
ulaznice za objekte i muzeje koji se posjećuju tijekom razgledavanja
dodatne sadržaje i troškove koji nisu predviđeni programom, troškove osobne prirode (piće, dodatni obroci, telefon, karte za javni gradski prijevoz i sl.)
doplata za jednokrevetnu sobu, 950 EUR po osobi (obavezna doplata ako osoba spava sama u sobi)
putno osiguranje: osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju, oštećenja i gubitka prtljage, dragovoljno zdravstveno osiguranje za vrijeme puta i boravka u inozemstvu, osiguranje za slučaj otkaza putovanja te osiguranje kojim se osiguravaju troškovi pomoći i povratka putnika u mjesto polazišta u slučaju nesreće i bolesti.

Dora Tikvić

Program uređuje

Član Elisa tima od Mar 2021

Provjeri sve termine i cijene