Južna Afrika, Svaziland, Viktorijini slapovi i safari u Bocvani

CAPE TOWN Prikaži na karti

Vrsta putovanja

Vrsta putovanja

Daleka putovanja

Destinacija putovanja

Destinacija

Južna Afrika

Vrijeme trajanja

Trajanje

14 dana

Voditelj putovanja tijekom putovanja.

Voditelj putovanja

uključen

Lokalni turistički vodič na destinaciji

Lokalni vodič

uključen

Predstavnik na destinaciji

Lokalni predstavnik

uključen

Predstavnik na destinaciji

Veličina grupe

do 23 osoba

Hotel 4*

Vrsta smještaja

Hotel 4*

Polupansion

Usluga

Polupansion

Zagreb

Polazište

Zagreb

Zrakoplovom

Vrsta prijevoza

Zrakoplovom

Termini putovanja
12.03

Opis programa

Južna Afrika, Svaziland, Viktorijini slapovi i safari u Bocvani
Zrakoplovom iz Zagreba
14 dana/11 noćenja
Smještaj: u hotelima i lodgevima 4*
Zrakoplovne pristojbe i naknade uključene u cijenu aranžmana (promjenjivo do puta).

1. dan: ZAGREB – ISTANBUL – CAPE TOWN
astanak putnika 2 sata prije polijetanje zrakoplova u Zračnoj luci Zagreb. Prijava na let za Istanbul  u 20.00 sati na liniji TK1056 (Turkish Airlines). Dolazak u Istanbul u 00.15 sati po lokalnom vremenu. Nastavak leta za Cape Town u 02.05 sati na liniji TK44 (Turkish Airlines). Noćni let s obrocima za vrijeme leta.

2. dan: CAPE TOWN
Dolazak u Cape Town predviđen je u 12.20 sati po lokalnom vremenu. Nakon obavljenih carinskih formalnosti, prijevoz do hotela. Smještaj i kraći odmor nakon kojeg krećemo na poludnevni panoramski razgled grada koji se nalazi na krajnjem jugu Afrike i za mnoge je jedan od najljepših svjetskih gradova. U srcu grada nalazi se najstarija građevina Cape Towna – Castle of good hope, zgrada Parlamenta, Company Gardens, malajska četvrt Bo Kaap poznata po svojim šarenim kućama. Ukoliko vremenske prilike dozvole, uspon uspinjačom na Table Mountain (1085 m), veličanstvenu planinu jedinstvenog oblika koja se impozantno uzdiže nad gradom. Table Mountain je simbol Cape Towna, a proglašena je jednim od sedam svjetskih čuda prirode. Za lijepog vremena sa planine se pruža prekrasan pogled na Cape Town i okolicu. U večernjim satima povratak u hotel. Večera i noćenje.

3. dan: CAPE TOWN – CAPE POINT – CAPE TOWN
Doručak. Odlazak na cjelodnevni izlet do Cape Point-a. Vožnja obalnom cestom Chapman's Peak duž Atlanskog oceana tijekom koje možete uživati u prekrasnom pejzažu. Uživat ćemo, po mnogima, u jednoj od najljepših panoramskih vožnji u svijetu. Nastavak putovanja do prirodnog rezervata Cape Point koji udomljuje brojne fascinantne životinje, uključujući babune, antilope i preko 150 vrsta ptica, među kojima i nojeve, najveće ptice na svijetu. Posjet Rtu Dobre nade te vožnja do Cape Pointa. Slobodno vrijeme za šetnju i uspon do svjetionika s kojeg se pruža nezaboravan pogled. Fakultativno odlazak na ručak (uz nadoplatu). Nastavak putovanja do plaže Boulders poznate po koloniji pingvina koji su se ovdje nastanili. Posjetit ćemo i botanički vrt Kirstenbosch, na istočnim obroncima Table Mountaina, koji je već godinama na listi najboljih botaničkih vrtova u svijetu. Povratak u Cape Town. Večera i noćenje u hotelu.

4. dan: CAPE TOWN – STELLENBOSCH – FRANSCHHOEK – PAARL – CAPE TOWN
Nakon doručka vožnja kroz vinorodni kraj. Posjet mjestima: Stellenbosch kojeg su osnovali Holanđani u 17.st (arsenal, crkva Rajnske misije, Dorp Street, ulica predivnih holandskih i viktorijanskih kuća). Degustacija vina i sira u jednom od poznatih podruma ; Franschoek što znači "francuski kutak" (mjesto kojeg su osnovali prognani francuski hugenoti krajem 17.st) - bit ćete oduševljeni gradskim šarmom i mirnim okružjem. Ovdje ćete imati priliku kušati regionalne delicije, sireve i najbolja vina. Po dolasku u Stellenbosch kratko vrijeme za šetnju drugim najstarijim gradom Južne Afrike. Stellenbosch krasi zanimljiva nizozemska arhitektura i prekrasne aleje hrastova. Posjet jednoj od lokalnih vinarija na degustaciju poznatih južnoafričkih vina. Povratak u Cape Town. Večera i noćenje u hotelu.

5. dan: CAPE TOWN – JOHANNESBURG – SVAZILAND
Nakon doručka odjava iz hotela i transfer do zračne luke Cape Town. Prijava na let za Johannesburg u 12 sati na liniji SA332 (South African Airways). Dolazak u Johannesburg predviđen je u 13.55 sati. Po dolasku nastavljamo put prema Kraljevini Svazi (Swaziland), prekrasnoj zemlji smještenoj između Južnoafričke Republike i Mozambika koja je nekoć bila britanski protektorat, a od 1968. je neovisna kraljevina. Dolazak do prijestolnice Swazilanda – grada Mbabane koji obiluje živopisnim tržnicama s brojnim autentičnim proizvodima i rukotvorinama očekujemo u večernjim satima. Smještaj u hotel u okolici glavnog grada, večera i noćenje.

6. dan: SVAZILAND
Doručak. Dan ćemo provesti u jednoj od posljednjih monarhija na svijetu. Vožnja kroz dolinu Ezulwini, u glavni grad Svazilanda – Mbabaneja. Slijedi panoramski razgled. Nastavak kroz dolinu Malkerns i kraće zaustavljanje u radionici svijeća, glavnih izvoznih proizvoda ove države. Obilazak Lobambe, političkog centra države, nakon čega slijedi nastavak vožnje prema prirodnom rezervatu Mantenga u kojem ćemo imati priliku uživati u prikazu tradicionalnog plesa. Dan ćemo privesti kraju razgledom Lavlje špilje (Lion Cavern) odnosno jednog od najstarijih rudnika na svijetu. Povratak u hotel, večera i noćenje.

7. dan: SVAZILAND – NACIONALNI PARK KRUGER
Doručak te odjava iz hotela. Vožnja na sjever prema Nacionalnom parku Kruger, jednom od najpoznatijih u Africi. Prostire se na više od 20.000 km2 i stanište je brojnim afričkim životinjama. Malo se rezervata može pohvaliti s takvom raznolikošću životinjskog svijeta poput ovog parka. U Krugeru živi i „pet velikih (Big Five)“ – lav, afrički slon, bivol, leopard i nosorog koje ćemo možda uspjeti sve vidjeti. Po dolasku smještaj u lodge. Večera i noćenje.

8. dan: NACIONALNI PARK KRUGER
Nakon ranog doručka krećemo na cjelodnevni safari u otvorenim vozilima po Nacionalnom parku Kruger. Tijekom safarija ručak. U poslijepodnevnim satima povratak u lodge u Hazyviewu. Ostatak dana slobodno vrijeme za odmor. Večera i noćenje.

9. dan: NP KRUGER - BLYDE RIVER KANJON – PRETORIA – JOHANNESBURG
Doručak. Odlazak iz NP Kruger i vožnja slikovitom pokrajinom Drakensberg prema Johannesburgu. Usputno zaustavljanje kod kanjona rijeke Blyde, jednog od najvećih kanjona u svijetu. Nastavak kroz pokrajinu Transvaal do Pretorie, administrativnog središta Južnoafričke Republike i grada s prekrasnom arhitekturom raznih stilova. Kraće zaustavljanje ukoliko vremenski bude moguće, a zatim nastavak vožnje do Johhanesburga. Po dolasku smještaj u hotel u okolici grada. Večera i noćenje.

10. dan: JOHANNESBURG – SOWETO – JOHANNESBURG
Doručak. Odlazak u cjelodnevni razgled Johannesburga, najvećeg grada Južnoafričke republike i ekonomskog središta države. Razgled najznačajnijih znamenitosti: Houghton - Hillbrow - Tower - toranj Brixton - Afrički muzej - četvrt Soweto s muzejem Mandela. Soweto (South Western Townships) slikovito predgrađe Johannesburga, ali i najveća crnačka rezidencijalna četvrt Južnoafričke Republike u kojoj se nalazi i poznat muzej Mandela. Povratak u hotel. Večera i noćenje.

11. dan: JOHANNESBURG – LIVINGSTONE (ZAMBIJA) - VIKTORIJINI SLAPOVI (ZIMBABVE)
Nakon doručka, odjava iz hotela i transfer do zračne luke Johannesburg. Prijava na let za grad Livingstone u Zambiji u 11.00 sati na liniji 4Z 482 (Airlink). Po dolasku u Livingstone u 12.45 sati i obavljanja pograničnih i carinskih formalnosti, odlazak autobusom do slapova rijeke Zambezi na području Zimbabvea. Ručak u lokalnom restoranu, a potom će vas lokalni vodič odvesti na nezaboravan doživljaj kroz kišne šume kako biste vidjeli jedno od sedam prirodnih čuda svijeta. Slapove je otkrio čuveni engleski istraživač dr.David Livingstone 1855. godine te ih je nazvao po kraljici Viktoriji iako ih lokalno stanovništvo naziva „Dim koji grmi“. Nalaze se na Zambeziju, graničnoj rijeci između Zambije i Zimbabvea i smatra ih se jednom od najvećih prirodnih ljepota na planeti. Po završetku razgleda večera te naposljetku prijava i smještaj u hotel. Noćenje.

12. dan: VIKTORIJINI SLAPOVI – NACINALNI PARK CHOBE (BOCVANA)
Doručak, odlazak do Nacionalnog parka Chobe, koji je uz deltu Okavango najpoznatiji prirodni rezervat u Bocvani. To je raznoliko područje, od granice na rijeci Chobe do, sada isušenog, kanala Savute te safari rezervata Oremi i delte Okavango. Park je najpoznatiji po velikoj koncentraciji slonova koji obitavaju unutar parka, pretpostavlja se da je otprilike 120 tisuća jedinki uz veliki broj bivola, antilopa i grabežljivaca poput lavova, hijena, šakala, divljih pasa, itd. Uz sve ove životinje područje je također iznimno bogato ptičjim vrstama. Tijekom safarija ručak u nacionalnom parku, poslijepodne povratak u Victoria Falls. U predvečerje odlazak na krstarenje s večerom na rijeci Zambezi uz nezaboravan afrički zalazak sunca. Povratak u hotel. Noćenje.

13. dan: VIKTORIJINI SLAPOVI - LIVINGSTONE – JOHANNESBURG – ISTANBUL
Nakon doručka odjava iz hotela te transfer u zračnu luku Livingstone. Po dolasku prijava na let za Johannesburg u 13.25 sati na liniji 4Z 483 (Airlink). Dolazak u Johannesburg predviđen je u 15.20 sati, a nastavak leta za Istanbul u 19.15 sati na liniji TK41 (Turkish Airlines). Noćni let s obrocima za vrijeme leta.

14. dan: ISTANBUL – ZAGREB
Dolazak u Istanbul predviđen je u 6.30 sati po lokalnom vremenu. Nastavak leta za Zagreb u 8.10 sati na liniji TK1053 (Turkish Airlines). Dolazak u Zagreb u 9.20 sati po hrvatskom vremenu.


*First minute cijena vrijedi do popunjenja određenog kapaciteta.
Zrakoplovne pristojbe i naknade uključene u cijenu aranžmana (promjenjivo do puta).

Doplate:
- doplatu za jednokrevetnu sobu u iznosi 1.095 € (obavezna doplata ako osoba putuje sama)

Viza za Južnu Afriku: Hrvatski državljani mogu zatražiti elektronsku vizu putem poveznice Department of Home Affairs - ePermits (dha.gov.za) Troška vize dobije se pri ispunjavanju elektronskog obrasca.

Druga mogućnost za ishodovanje južnoafričke vize jest u veleposlanstvu JAR u Budimpešti za što je potreban osobni odlazak u veleposlanstvo u Budimpešti. Agencija može posredovati samo pri podizanju gotove vize iz veleposlanstva i pružiti asistenciju za potrebnu dokumentaciju:
1. Obrazac za vizu ispunjen velikim tiskanim slovima (crna kemijska olovka), na engleskom jeziku, vlastoručno potpisan.
2. Putovnica koja mora biti važeća još najmanje 30 dana od dana predviđenog izlaska iz Južnoafričke Republike. Putovnica treba sadržavati još najmanje 3 potpuno prazne stranice u nizu za potrebe vize i ulaznih/izlaznih pečata.
3. Dvije fotografije za dokumente u boji, ne starije od 6 mjeseci, sa svijetlom pozadinom, veličine za putovnicu (3,5 x 4,5 cm).
4. Dokaz o financijskim sredstvima. Potvrdu u obliku tromjesečnog izvoda stanja tekućeg računa sa svim transakcijama u tom periodu, potpisana i ovjerena od banke. Za osobe u radnom odnosu 3 zadnje isplatne liste. Svi dokumenti moraju biti na engleskom jeziku (osim bankovnih transakcija).
5. Polica putnog zdravstvenog osiguranja ugovorena baš za ovo putovanje.
6. Za osobe starije od 60 godina potrebno je priložiti medicinsku potvrdu obiteljskog liječnika o sposobnosti za putovanje (obrazac šalje južnoafrička ambasada)
Cijena vize u veleposlanstvu iznosi 43 €, a naknada za posredovanje agencije iznosi 95 €

Viza za Zimbabve: viza se izdaje i plaća po dolasku (45 USD za dva ulaska u zemlju); putovnica mora vrijediti još barem 6 mjeseci nakon datuma namjeravanog izlaska iz Republike Zimbabve te je potrebno ispuniti obrazac za vizu i priložiti dvije fotografije veličine kao za putovnicu)

Napomena:
- Organizator putovanja ima pravo na izmjenu programa putovanja kao i vremena polazaka zrakoplova (kada to zahtjeva situacija tijekom putovanja), ali garantira da će se program izvesti u cijelosti.
- Kategorizacija hotela u Južnoj Africi i Zimbabveu odgovara službenoj hotelskoj kategorizaciji u zemlji u koju se putuje i može biti različita od europskih standarda.
- Molimo Vas da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u Ministarstvu vanjskih poslova ili na njihovoj web stranici: www.mvep.hr
- Neispravni putni dokumenti, koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja, ni u kojem slučaju ne obvezuju organizatora putovanja te se primjenjuju uvjeti otkaza putovanja prema Općim uvjetima organizatora putovanja.

Korisne informacije:
Službeno ime: Republika Južna Afrika
Geografski položaj: jug afričkog kontinenta, na obalama Atlantskog i Indijskog oceana
Površina: 1.233.404 km2
Broj stanovnika: oko 50.600.000
Glavni grad: ima tri: Pretoria, Cape Town i Bloemfontein
Jezik: 11 službenih jezika: najzastupljeniji su isizulu, isixhosa, afrikaans, engleski, setswana i sesotho. Engleski
se najviše koristi u službenoj komunikaciji.
Religija: kršćani 79%; ostale veće religiozne skupine su hindusi, muslimani, židovi i budisti
Vremenska razlika: +1 sat
Novčana jedinica: rand (ZAR), 1 EUR = oko 20 ZAR
Kupovina: tipični suveniri: obojana nojeva jaja, nakit od raznobojnih perlica, lampe od izrezbarenih nojevih jaja, drvene zdjele, figurice, maske.
Odjeća: slojevita odjeća, ovisno o dobu godine te udobna obuća
Hrana: južnoafrička kuhinja mješavina je autohtone kuhinje i brojnih etničkih utjecaja (britanskih, nizozemskih, njemačkih, indijskih i dr.). Kuhinja se temelji na kukuruzu, piletini, češnjaku, muškatnom oraščiću, curryju, luku, chiliju, rajčici, limeti, bademima i đumbiru, s dodatkom mnogobrojnih začina. Veliki naglasak je na mesnim specijalitetima (braai – jedno od najpopularnijih jela, slično našem roštilju). Tekuća voda je sigurna za piće, ali preporučamo da pijete flaširanu vodu. Južnoafrička Republika poznata je po proizvodnji vrhunskih vina.
Napon struje: 220V/230V; 50 Hz (potreban je adapter)
Cijepljenje: potrebno je cijepljenje protiv žute groznice, ukoliko se dolazi iz zaraženog područja
Viza: potrebna, mogućnost posredovanja
Mobilne mreže: T-Mobile, A1  i Telemach partneri
Pozivni broj zemlje: +27
Korisna web stranica: www.southafrica.net
Klima: godišnja doba su obrnuta nego kod nas. Istočni i sjeveroistočni dio zemlje imaju suptropsku klimu s vrućim i vlažnim ljetima (od studenog do ožujka) i hladnijim, suhim zimama (od lipnja do rujna). Zapadni dio zemlje ima mediteransku klimu s vrućim i suhim ljetima te blagim kišnim zimama.

Organizator zadržava pravo izmjene redoslijeda izvođenja programa putovanja (redoslijed izvedbe/satnica unutar definiranih termina programa, fakultativne usluge i sl.). Za ovo putovanje vrijede sljedeći opći uvjeti organizatora.

Cijena uključuje

prijevoz zrakoplovom u ekonomskoj klasi na relaciji Zagreb – Cape Town; Johannesburg – Zagreb
unutarnji letovi u Južnoj Africi Cape Town – Johannesburg; Johannesburg – Victoria Falls/Livingstone i Victoria Falls/Livingstone – Johannesburg
zrakoplovne pristojbe
1 komad prtljage do 23 kg koji se predaje i 1 komad ručne prtljage koji možete sa sobom ponijeti u putničku kabinu, maksimalne težine 8 kg i zbroja dimenzija do 115 cm (55x40x20)
smještaj u hotelima i lodgevima 4* na osnovu 11 noćenja s uslugom polupansiona (doručak i večera)
ručkove tijekom putovanja kako je navedeno u programu putovanja
safari u Nacionalnom parku Kruger (Južna Afrika) i Nacionalnom parku Chobe (Bocvana)
lokalne vodiče na engleskom jeziku
voditelja putovanja na hrvatskom jeziku
ulaznice i razglede prema programu
transfere i prijevoze prema programu
jamčevinu i troškove organizacije putovanja

Cijena ne uključuje

doplatu za jednokrevetnu sobu (obavezna doplata ako osoba putuje sama)
vizu za Južnoafričku Republiku
vizu za Zimbabve
napojnice za lokalne vodiče i vozače 60 € (plaćanje voditelju putovanja na licu mjesta)
troškove osobne prirode
putna osiguranja

Dora Tikvić

Program uređuje

Član Elisa tima od Mar 2021

Provjeri sve termine i cijene